Posetite Indiana Dunes Nacionalni Park na 50 milja od Čikaga!

Posetite Indiana Dunes Nacionalni Park na 50 milja od Čikaga!

Može li se putovati sa zelenom kartom – ali bez pasoša?
Glasnik Preporuka za odmor – Crab Island Florida
Kada će biti ukinute restrikcije na putovanja u SAD?

Stogodisnji napori za Indijana konačno dobije prvi nacionalni parka konačno su se isplatili u februaru ove godine.

Indiana Dunes nije nepoznanica starosedeocima ovog kraja. Ljudi uz južnu obalu jezera Michigan pravili su plakate Save the Dunes od početka 1900-ih. Neposredno pred proglašenje postavljen je novi znak. Bio je od kartona, a Park je bilo napisano markerom. Jedan rendžer držao je karton na ulazu u Nacionalno jezero Indiane Dunes, tako da je na slikama izgledalo kao Nacionalni park Indiana Dunes. Bio je to kraj stogodisnje bitke koja se skromno završila. Nikakav veliki posao, samo nekoliko nasmejanih lica i taj znak.

Dine se uzdižu na 200 metara iznad slatkovodnih plaža i spuštaju se u šiblje i borove šume ispunjene stotinama vrsta ptica i ugroženim prerijama. 1.100 autohtonih biljaka u parku čini četvrto najraznolikije  mesto u biljnog sveta unutar čitavog sistema Nacionalnog parka. Obnova Velikog Marša vratila je ptice selice kao što su dizalice peska. Ali najosnovnije područje parka su hrastove savane – tamo gde zreli crni hrastovi rastu razbacani među srednjozapadnim divljim cvećem – koji su se nekada prostirali na 50 miliona hektara od Michigana do Nebraske.

indiana dunes chicago glasnik

Udaljen samo 50 milja od Chicaga, park je 2017. videlo 2,1 miliona posetioca; njegovo novo imenovanje čini ga 14. najposećenijim nacionalnim parkom u zemlji. Rezervat štiti 15 milja obale, a u krugu od 15.000 hektara nalazi se 50 milja planinarskih staza s konjskim i skijaškim stazama. Kajakaši mogu uživati u veslanju na jezeru ili se pridružiti kanuima u unutrašnjosti na novoobnovljenom plovnom putu Little Calumet River.

Oni koji traže nešto opuštajuće mogu posmatrati zalazak  sunca iza obrisa Chicaga s jedne od osam plaža parka. Kamp se nalazi na samo četvrtinu milje od South Shore, a u blizini ima 66 kamp mesta sa benzinskim pumpama i prodavnicama.

Redizajn nacionalnog parka napisan je u zajedničkoj rezoluciji House 31, kontroverznom zakonu koji je potpisao predsednik Donald Trump.  Bilo je to izuzetno neobično – pošto se Trumpova administracija izrazito protivila da se ovo područje proglasi nacionalnim parkom prošlog leta. Usvajanje ovog zakona označilo je kraj napora koji je 1916. pokrenuo Stephen Mather, žačetnik ove ideje.

Negde u bliskoj budućnosti nacionalni park će dobiti novo (formalno) obeležje. Zaposleni kažu kako još ne mogu planirati proslavu, ali u međuvremenu, posetioci Indiane Dunes mogu se i dalje vraćati pesku, pogledu i univerzalnom iskustvu u prirodi.

COMMENTS

WORDPRESS: 0