Ponovo raste nezaposlenost u Sjedinjenim Državama

Ponovo raste nezaposlenost u Sjedinjenim Državama

SAD ukida vremensko ograničenja vožnje kamiona za vreme pandemije koronavirusa!
Tik Tok tuži Montanu da poništi državnu zabranu aplikacije
Apple gubi milijarde dolara: Kina zabranila službenicima korišćenje iPhone-a

Broj nadoknada za nezaposlene u Sjedinjenim Državama je ponovo u porastu, i povećao se u odnosu na prethodnu sedmicu, drugu nedelju zaredom, saopštio je Sekretarijat za rad.

Nedavni nagli rast broja slučajeva koronavirusa predstavlja novu pretnju najvećoj svetskoj ekonomiji a ukupno 778.000 nezaposlenih radnika je podnelo nove prijave za nadoknade, što je 30.000 više u odnosu na prethodnu nedelju.

To je šesta uzastopna nedelja da je broj nezaposlenih bio ispod 800.000 ali je ostao iznad najviše brojke zabeležene od 1960-ih pa do početka pandemije. To je takođe prvi put od jula da je broj zahteva porastao nedelju za nedeljom.

Ukupno 6,1 milion radnika je i dalje nezaposleno, što znači da je stopa nezaposlenosti u novembru već drugu nedelju 4,1%, saopštio je Sekretarijat za rad.

Ovakva stopa nezaposlenosti je značajno poboljšanje u odnosu na najnižu stopu od početka pandemije – 14,7% u aprilu. Međutim, sa po milion novih slučajeva koronavirusa nedeljno u poslednje dve nedelje, guverneri i lokalne vlasti uvode nove restrikcije na poslovne aktivnosti, nakon što su slične mere ukinuli pre mesec dana kada se činilo da je virus oslabio.

Nove restrikcije mogle bi da znače da će još više američkih radnika biti otpušteno narednih nedelja, kako prodavnice smanjuju radno vreme, restorani se zatvaraju a umetnički centri otkazuju predstave i koncerte uživo. Hladnije zimsko vreme u SAD takođe znači manje skupova na otvorenom.

Brojni zdravstveni stručnjaci pozivaju Amerikance da ostanu kod kuće ove nedelje uoči praznika Dana zahvalnosti, kada milioni ljudi putuju da bi posetili rođake. Mnogi su poslušali savet ali milioni nisu – zbog čega su aerodromi širom zemlje prepuni ove nedelje.

Novoizabrani predsednik Džo Bajden pozvao je da se usvoji novi paket pomoći pogođenima koronavirusom do kraja godine, tri nedelje pre nego što bude inaugurisan 20. januara. Takva mera bi uključila novu rundu čekova na 1.200 dolara većini odraslih Amerikanaca i delimično obnavljanje federalne pomoći nezaposlenima, povrh manje velikodušne pomoći koju im dodeljuju pojedinačne države.

Međutim, sudbina takvog zakona je, u najboljem slučaju, neizvesna i možda on neće biti usvojen pre nego što Bajden stupi na položaj. Demokratski i republikanski članovi Kongresa ne slažu se oko iznosa pomoći i pitanja kome tačno treba da bude namenjena. Demokrate žele veliku pomoć državama i lokalnim vladama, republikanci to žele u znatno manjoj meri.

Sekretarijat za trgovinu je pre mesec dana objavio da se američka ekonomija povećala po godišnjoj stopi od 33,1% od jula do septembra, a u sredu je potvrdio tu brojku. Američka ekonomija se u periodu od aprila do juna smanjila za 31,4% kako je prvi talas pandemije koronavirusa udario zemlju.

Međutim, analitičari veruju da će se američki ekonomski rast usporiti u poslednjem tromesečju godine, posebno ako se restrikcije za firme povećaju, kao što je novo ograničenje broja gostiju u restoranima.

Vladini zvaničnici nisu bili spremni da poslovne aktivnosti ograniče kao što su u radili u periodu od marta do juna. Međutim, kako se virus širi, neki guverneri koji su odbijali da uvedu restrikcije sada uvode nove mere.

Pored toga, neki potrošači su prestali da kupuju u prodavnicama ili jedu u restoranima, a mnogi događaji u domenu zabave su otkazani već mesecima, što doprinosi stopi nezaposlenosti.

COMMENTS

WORDPRESS: 0