Pomozimo završetak freskopisanja crkve Svete Trojice u Izbicu

Pomozimo završetak freskopisanja crkve Svete Trojice u Izbicu

Velika oluja i tornada napravili ogromnu štetu u Ilinoisu i širom Amerike
Advokat Tamara Mandić: Vaš pouzdan izbor za imigracione postupke, porodično pravo i poslovne savete
Amazon uvodi tehnologiju plaćanja dlanom na sve lokacije Whole Foods u Americi

Posle dugog vremena rušenja i paljenja naših Hramova i manastira na Kosovu i Metohiji, 10. oktobra 1999. Godine osveštani su temelji Hrama Svete Trojice u Izbicama kod Novog Pazara, na granici sa Kosovom i Metohijom. To je bio prvi hram koji je počeo da se gradi, posle te naše tuge, bola i žalosti. Zato je naša radost i upornost bila velika jer uvek je jača sila koja stvara od one koja uništava. ,,Uvek je dobro jače od zla”.

Uvek, a posebno u toku gradnje sećali smo se reči naše g. Patrijarha, gospodina Pavla, da se kuća gradi za čeljad, a crkva za narod. Uz pomoć i razumevanje velikog broja priložnika 2005 godine osveštan je naš hram koji je izgrađen u stilu Raške škole, za potrebu našeg i okolnih sela, kao i za ona pokolenja koja će doći posle nas.

Za razliku od mnogih mesta i sela u okruženju, i širom zemlje, u Izbicama se vidi život. Ovo je jedno od retkih sela gde se rađa, gradi i ne razmišlja o odlasku. Spas nismo tražili u seobi već u čvrstoj borbi da se izborimo za opstanak. Posle izgradnje crkve u selu je izgrađeno dvadeset novih kuća. Niko se nije odselio, ali ima povratnika koji su se iz grada vratili u svoje selo. Za potrebe meštana i njegove omladine izgrađen je dom za duhovne i kulturne potrebe. Želimo da ostanemo na svojim ognjištima, da Izbice ne doživi sudbinu stotinu drugih sela, koja su ostala bez ijednog žitelja.

Pomozite nam da zajedno sa Vama skupimo hrabrost, da posle osam vekova od kada je poslednji put urađeno freskopisanje u prvoj srpskoj državi, u Raškoj oblasti, freskopišući ovu našu bogomolju, zajedno uđemo u istoriju ovog veka.

Ako želite imate mogućnost da odaberete fresku ili celinu koju bi ste želeli da vidite oslikanu u našem Hramu.

Svoju donaciju možete uplatiti na dinarski tekući račun: 205-0359200-61

Devizni račun: 0070800054298, IBAN RS 35205007080005429891

Udruženja Prijatelji Izbica, sa naglaskom: donacija za freskopisanje hrama SveteTrojice u Izbicama.

Sa zahvalnošću na bratskoj pomoći i razumevanju preostali stanovnici prve Srpske države.
Predsednik udruženja PRIJATELjI IZBICA
Zoran Jeremić + 381 65 432 95 92
Novi Pazar

 

 

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0