Pomozimo našoj naučnici da osvoji Evropsku nagradu za pronalazače

Pomozimo našoj naučnici da osvoji Evropsku nagradu za pronalazače

Amerika izdala upozorenje svojim građanima koji će za Spring Break putovati u Meksiko
Muzeji u Čikagu: Lista besplatnih dana za jul 2024!
Šta je DUI? Evo kako vam vožnja u pijanom stanju može promeniti život u Americi

Svi građani Srbije, kao i dijaspora, mogu od danas da glasaju za srpsku naučnicu Gordanu Vunjak-Novaković, koja je u finalu prestižne Evropske nagrade za pronalazače nominovana u kategoriji Životno delo za inovativni doprinos u biomedicine, saopštio je Evropski zavod za patente (EZP).

Pobednike u pet kategorija bira nezavisni međunarodni žiri, a javnost odlučuje ko će dobiti Nagradu publike.

Glasanje je jednostavno i otvoreno za sve građane i dijasporu do 17. juna na sajtu https://popular-prize.epo.org/.

Profesorka Vunjak-Novaković se dve decenije bavi istraživanjima i primenom bioreaktora koji omogućavaju da se humana tkiva gaje u laboratoriji.

Sa svojim timom naučnika napravila je srčani mišić od matičnih ćelija koji radi kao srčani mišić odraslog čoveka, što predstavlja pravu revoluciju u medicini kakvu poznajemo.

Trenutno istražuje i da li bi njihova tehnologija mogla da pomogne i oporavku pluća oštećenih usled Kovid-19.

Gordana Vunjak-Novaković je profesorka Univerziteta Kolumbija u Njujorku, članica SANU i prva Srpkinja i žena koja je postala član Nacionalne akademije inženjerstva SAD.

Ugledna naučnica je i kreativni ambasador Srbije u okviru Saveta za kreativne industrije pri Kabinetu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 2020. godine odlikovao Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena za naročite zasluge u predstavljanju Srbije i njenih građana i postignute izuzetne rezultate u oblasti medicinskih nauka i biomedicinskog inženjerstva kao jednog od najperspektivnijih načina za produženje ljudskog veka i poboljšanje kvaliteta života.

Evropski zavod za patente će u četvrtak, 17. juna ove godine biti domaćin prve onlajn ceremonije dodele Evropske nagrade za pronalazače, koju će gledaoci moći da gledaju uživo na nventoraward.org.

N1

COMMENTS

WORDPRESS: 0