Pomoć za nezaposlene zatražilo još 1,2 miliona građana SAD

Pomoć za nezaposlene zatražilo još 1,2 miliona građana SAD

Predstavljena nova karantinska lista za putnike koji dolaze u Čikago
Pogledajte 25 prazničnih filmova u narednih 25 dana i zaradite 2.500 dolara
Američkoj transportnoj industriji nedostaje gotovo 80000 kamiondžija. Šta je rešenje?

Blizu 1,2 miliona građana Sjedinjenih Država prijavilo se protekle sedmice za nadokandu za nezaposlene, objavio je Sekretarijat za rad.

Ti građani za pomoć su se registrovali neposredno pre nego što je 31. jula prestao da važi nedeljni novčani paket pomoći od 600 dolara, objavila je agencija Asošijeted pres (AP).

Broj prijava je za 249.000 manji u poređenju sa nedeljom pre. Prethodne dve nedelje zaredom broj registrovanih nezaposlenih bio je u porastu.

Prema podacima Sekretarijata za rad, u Sjedinjenim Državama dvadesetu uzastopnu nedelju najmanje million građana prijavljuje se za pomoć nezaposlenima. Pre najsnažnijeg udara pandemije u martu broj građana koji se nedeljno prijavljivao za olakšice nije prelazio 700.000 – čak ni u vreme ekonomske krize od 2007. do 2009. godine.

Pandemija koronavirusa je Sjedinjene Države, ali i ostale zemlje sveta, primorala na primenu restriktivnih mera.

Uzrokovala je zatvaranje poslovnih objekata i uticala na svest građana da redukuju posete restoranima, kupuju ili putuju – što je zadalo znažan udarac ekonomiji uprkos vladinim naporima da obezbedi pomoć.

Bruto društveni proizvod, pokazatelj ekonomskog napretka jedne države, na godišnjem nivou smanjio se za gotovo 33 odsto u periodu od aprila do juna. To je najveći zabeleženi pad – iako se u međuvremenu ekonomija neznatno oporavila.

Očekuje se da će američka vlada u petak objaviti da je u julu zabeležen porast zaposlenosti – otvoreno je 1,6 miliona radnih mesta. Međutim, poslodavci su drastično umanjili zarade zaposlenima tako da će očekivano poboljšanje u julu značiti da je nadoknađeno svega 40 odsto poslova izgubljenih tokom pandemije.

Tempo zapošljavanjanja je usporen. Povećanje broja slučajeva novoobolelih na jugu i zapadu SAD umanjio je nade u brz ekonomski oporavak, jer su barovi, restorani i drugi biznisi odloži ili izmenili planove za otvaranje i angažovanje osoblja.

Izvor: Glas Amerike

COMMENTS

WORDPRESS: 0