Polovina američkih država ublažava mere suzbijanja pandemije

Polovina američkih država ublažava mere suzbijanja pandemije

Novak Đoković osvojio Australian Open
Tržište nekretnina Čikaga: prognoza trendova cena za 2022/2023 godinu
Grad Čikago poklanja 5000 bicikala. Evo kako da se prijavite!

Polovina, od ukupno pedeset američkih država, počelo je sa ublažavanjem mera primenjenih u svrhe suzbijanja globalne pandemije koronavirusa – dve sedmice pošto je Bela kuća objavila smernice za ponovno otvaranje američke ekonomije.

Dvadesetak država, uglavnom na jugu, srednjem zapadu i zapadu SAD-a popuštaju restrikcije – a trend predvodi Džordžija, dok Teksas i Florida, između ostalih, to planiraju u narednim danima, objavila je agencija Rojters.

Ekonomija Sjedinjenih Država, prema procenama stručnjaka, beleži gubitke nalik onima iz vremena Velike depresije uoči Prvog svetskog rata.

Ni od jedne kompanije se, međutim, decidno ne zahteva ponovno otvaranje – niti je jasno koliko bi se vlasnika i njihovih zaposlenih moglo vratiti na posao. I kako bi se sve to moglo odraziti na rad prodavnica i restorana.

Istovremeno, broj potvrđenih slučajeva koronavirusa raste u mnogim delovima SAD-a – uprkos tome što se čini da je pandemija svoj vrhunac dostigla u državi Njujork i drugim delovima zemlje.

Pensilvanija, Kanzas, Viskonsin, Virdžinija, Arizona, Minesota i Nebraska – države su koje su u drugoj polovini nedelje prijavile povećanje broja obolelih. Istovremeno, Nju Džerzi, Teksas, Masačusets, Ohajo, Indijana, Zapadna Virdžinija i Novi Meksiko – objavile su da je na njihovim teritorijama povećan broj preminulih od posledica koronavirusa.

Prema podacima američkog Sekretarijata za rad do 21. marta tekuće godine više od trideset miliona građana Sjedinenjih Država prijavilo se za olakšice za nezaposlene kojih se procenjuje da u SAD trenutno ima 18.4 odsto.

Istovremeno – mere poput zatvaranja škola, poslova i drugih društvenih okupljanja ostale su jedino sredstvo suzbijanja virusa za koji još nema potvrđenog delotvornog leka ili vakcine.

Izvor: Glas Amerike

COMMENTS

WORDPRESS: 0