Pola miliona zahteva za američki pasoš svake nedelje, vreme čekanja obara sve rekorde

Pola miliona zahteva za američki pasoš svake nedelje, vreme čekanja obara sve rekorde

Možete li se vratiti u Sjedinjene Države nakon što ste deprotovani – i kada? Evo odgovora na ovo važno pitanje
Odbijeni ste za vizu ili zelenu kartu? Evo šta možete uraditi u ovom slučaju
Dvojno državljanstvo u Americi – sve što treba da znate o najbitnijim pravilima i propisima

Tražite važeći američki pasoš za putovanje 2023. godine? Pripremite se za veoma dugačak proces pre nego što zakoračite bilo gde blizu aerodroma.

Zabrinjavajuće veliki broj zahteva za američkim pasošima sudara se sa zidom birokratije vlade dok se putovanja vraćaju na rekordne nivoe pre pandemije – a nedostaje dovoljno ljudi da se izbori sa ovim problemom.

Amerikanci koji traže nove pasoše opisuju agoniju usporenog izdavanja, brige, čekanja u redu, osvežavanja ekrana, žalbi Kongresu, plaćanja dodatnih taksi i praćenja netačnih uputstava. Neki aplikanti kupuju dodatne avionske karte da bi dobili pasoše u procesu gde god se nalaze – u drugim gradovima – kako bi stigli na vreme za letove koje su prvobitno rezervisali. Tako sumoran je pogled u budućnost da američki zvaničnici čak ne poriču problem niti predviđaju kada će se olakšati. Oni krive ogromna vremena čekanja na nestašicu osoblja zbog pandemije i prekid onlajn obrade ove godine. Zbog toga je agencija za izdavanje pasoša preplavljena sa rekordnih 500.000 zahteva nedeljno. Prema podacima Stejt departmenta, taj talas će nadmašiti prošlogodišnjih 22 miliona izdatih pasoša.

Priče aplikanata i intervjui koje je sproveo Associated Press prikazuju sistem kriznog upravljanja, u kojem agencije prioritetno obrađuju hitne slučajeve poput putnika čiji je putovanje “urgentno” i onih čija putovanja su za samo nekoliko dana. Za sve ostale, opcije su ograničene i skupe.

Do marta su zabrinuti putnici počeli da traže odgovore, a zatim su zatražili pomoć, uključujući i od svojih predstavnika u Predstavničkom domu i Senatu, koji su na saslušanjima ove godine izvestili da primaju više pritužbi svojih birača u vezi sa kašnjenjima u izdavanju pasoša nego o bilo kojem drugom pitanju.

Američki državni sekretar je dao odgovor, donekle.

“S COVID-om, sistem je praktično kolabirao”, rekao je Antony Blinken pred pododbora Predstavničkog doma 23. marta. Kada je tražnja za putovanjima gotovo nestala tokom pandemije, vlada je otpustila izvođače radova i premeštila osoblje koje je bilo zaduženo za izdavanje pasoša.

Otprilike u isto vreme, vlada je takođe obustavila onlajn sistem obnove “kako bismo ga mogli unaprediti i poboljšati”, rekao je Blinken. Rekao je da ministarstvo zapošljava agente što je brže moguće, otvara više termina i pokušava da reši krizu na druge načine.

Aplikanti za pasoše preplavili su društvene medijske grupe, besplatne telefonske brojeve i linije telefona zakonodavaca pitanjima, molbama za savete i vapajima za pomoć. Grupama na Facebooku i WhatsApp-u vrvelo je od izveštaja o zbunjenosti i besu. Reddit je objavio dnevnike koji su se prostirali na nekoliko strana, neki i preko 1.000 reči, sa datumima podnošenja aplikacija, uplaćenim depozitima, kontaktima ostvarenim, vremenom provedenim na čekanju, novcem potrošenim i molbama za savet.

Prvi put je 1952. godine usvojen zakon koji je zahtevao pasoše za svakog američkog putnika u inostranstvu, čak i u mirnodopskom periodu. Sada se pasoši obrađuju u centrima širom zemlje i štampaju se na sigurnim lokacijama u Vašingtonu i Misisipiju, prema podacima Ureda za štampanje vlade.

Međutim, broj Amerikanaca koji poseduju važeće američke pasoše povećavao se otprilike 10% brže od populacije tokom proteklih tri decenije, prema Jayu Zagorskom, ekonomisti na Poslovnoj školi Questrom Univerziteta u Bostonu.

AP

COMMENTS

WORDPRESS: 0