Pet najvećih brendova kafe u Americi

Pet najvećih brendova kafe u Americi

American Airlines: Uklanjaju prvu klasu, televizore i prostor za noge sa domaćih letova
Ažurirana karantinska lista za putnike koji dolaze u Čikago
Rođenje ’ilegalne’ imigracije u Americi – Evo kako je nastao ovaj pojam i ograničenje broja doseljenika

Za ljude koji se oslanjaju na šoljicu ovog napitka da ih pokrene ujutru, kafa je i više nego neophodna.

Zato najveći brendovi kafe u Sjedinjenim Američkim Državama zajedno ostvaruju milijarde dolara prihoda godišnje i prodaju se na hiljadama prodavnica hrane širom sveta.

Starbucks. Seattle, WA

Godišnji prihod za 2022: 32.25 milijardi dolara

Godina osnivanja: 1971.

Sa preko 30.000 lokacija u 78 zemalja, nemoguće je ignorisati uticaj Starbucks-a na globalnom tržištu kafe. Prema prihodu, Starbucks je trenutno najveći svetski brend kafe, a njegova veličina se samo procenjuje da će rasti u narednim godinama.

Keurig Dr. Pepper Snapple Group (Green Mountain Coffee Roasters). Plano, TX

Godišnji prihod za 2022: 14.057 milijardi dolara

Godina osnivanja: 1981.

Rani istorijat kompanije Green Mountain Coffee Roasters najbolje se može ispričati kroz njenog osnivača, Roberta Stillera. Stiller je donekle slučajno ušao u posao sa kafom nakon što je osnovao kompaniju za papir za rolanje cigareta E-Z Wider. Kupio je maloprodajnu kafeteriju u Vermontu nakon što je probao njihov ukusan napitak.

Lavazza. Torino, Italija

Godišnji prihod za 2022: 2.97 milijardi dolara

Godina osnivanja: 1895.

Osnovana pre više od jednog veka, Lavazza je jedan od najdugovečnijih i najpopularnijih brendova kafe koji se prodaju u Sjedinjenim Američkim Državama. Ovaj brend je krenuo kao jedna prodavnica prehrambenih proizvoda u Torinu, Italija, otvorena od strane Luigija Lavazze. Danas je kompanija za espreso još uvek u vlasništvu članova četvrte generacije porodice Lavazza.

Dunkin Brands Group. Canton, MA

Godišnji prihod za 2021: 1.25 milijardi dolara

Godina osnivanja: 1950.

Dunkin’ Donuts je osnovao Vilijam Rosenberg u Kvinsiju, Massachusetts, kada je primetio priliku na tržištu za snabdevanje radnika brodogradilišta posebno tokom ručka. Prodavao je razne predmete, ali je primetio da su najprodavaniji bili krofne i kafa.

Peet’s Coffee. Emeryville, CA

Godišnji prihod za 2021: 983 miliona dolara

Godina osnivanja: 1966.

Peet’s Coffee je osnovao svoj brend u Kaliforniji i odande se proširio. Osnovan je kao jedna lokacija blizu kampusa Berklija od strane Alfreda Peeta, holandskog imigranta u Sjedinjenim Američkim Državama koji je imao porodične veze sa veleprodajom kafe i prženjem kafe.

zippia.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0