Ovo su novi zakoni koji stupaju na snagu u Ilinoisu od 1. Jula

Ovo su novi zakoni koji stupaju na snagu u Ilinoisu od 1. Jula

Najbolji grad na svetu za rad na daljinu je u Americi – a nije Njujork ili LA
Meksičko pivo nakon 20 godina srušilo Bud Light sa trona najprodavanijeg piva u SAD
Loše vesti za vozače Ilinoisa: Ove godine očekujte novo poskupljenje auto osiguranja

Počevši od srede, 1. jula na snagu će stupiti više desetina državnih zakona i izmena zakona u državi Ilinois i gradu Čikagu. Chicago Glasnik vam donosi neke od najvažnijih promena.

Povećanje minimalne satnice

Po drugi put ove godine, radnici sa niskim platama širom Ilinoisa videće povećanje svoje plate. Zahvaljujući novom zakonu Guverenera Ilinoisa J.B. Pritzkera potpisanom prošle godine, minimalna plata u državi Ilinios iznosiće 10 dolara po satu umesto dosadašnjih 9,25 dolara. U gradu Čikagu  minimalna plata će porasti za 1 dolar i iznosiće 14 dolara na sat. 1. jula sledeće godine očekuje se povećanje na 15 dolara.

Porez na gorivo

Nakon što je prošle godine udvostručen na 38 centi po galonu,  porez na gorivo u državi Ilinois ove godine će porasti za 0,7 centi.

chicago traffic chicago glasnik

Oštrije kazne za nesavesne vozače

Novi zakon podrazumeva suspendovanje ili oduzimanje vozačke dozvole ukoliko vozač koristi digitalni komunikacioni uređaj (poput mobilnog telefona, laptopa, tableta i sl.) tokom vožnje i ako to dovede do „ozbiljnih telesnih povreda, trajnog invaliditeta ili unakaženosti”.

Za prekršaj je predviđena kazna od najmanje $1.000.

Ove kazne se ne odnose na vozače koji prijavljuju vanredne situacije korišćenjem elektronskog uređaja.

LGBTQ istorija

Državne škole u Ilinoisu od sada će morati da ogranizuju časove o doprinosima LGBTQ zajednice u Ilinoisu i Sjedinjenim Državama.

Zaštita radnika

Radnici će sada biti zaštićeni od diskriminacije na osnovu rase, pola, starosti, seksualne orijentacije, religije i niza drugih kategorija, bez obzira na poslodavce.
Ranije su se odredbe Zakona o ljudskim pravima u Ilinoisu primenjivale samo na poslodavce sa 15 ili više radnika.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0