Ovo su najvažniji novi zakoni koji stupaju na snagu od 1. jula u Ilinoisu

Ovo su najvažniji novi zakoni koji stupaju na snagu od 1. jula u Ilinoisu

Porast cene goriva širom Amerike. U Ilinoisu novo povećanje poreza na gorivo
Novo pravilo će zahtevati od avio kompanija povraćaj novca za putnike čiji letovi kasne
Proizvod iz Srbije osvaja Ameriku. Više od 3500 Starbucks objekata opremljeno nameštajem iz Srbije

Niz novih zakona stupiće na snagu u Ilinoisu 1. jula, uključujući one koji menjaju školske praznike i završavaju suspenziju poreza na prehrambene proizvode.

Počevši od 1. jula, niz novih zakona će stupiti na snagu u Ilinoisu i Čikagu, a neki od njih će uticati na vaš novčanik.

Evo pregleda promena koje stanovnici mogu očekivati u Čikagu, predgrađima i drugim područjima od 1. jula:

Povećanje minimalne zarade u Čikagu i Cook okrugu Godišnje povećanje minimalne zarade trebalo bi stupiti na snagu u Čikagu početkom jula, zajedno s ažuriranim odredbama o fer radnoj nedelji, saopštila je kancelarija gradonačelnika Brandona Johnsona.

Minimalna satnica u Čikagu će se povećati sa 15,40 dolara na 15,80 dolara za poslodavce sa 21 ili više zaposlenih, dok će se za poslodavce sa 4 do 20 zaposlenih povećati sa 14,50 dolara na 15 dolara.

Osim toga, minimalna satnica za zaposlene koji primaju napojnice će se povećati sa 9,24 dolara na 9,48 dolara za zaposlene u velikim preduzećima, dok će zaposleni u manjim preduzećima videti povećanje minimalne zarade sa 8,70 dolara na 9 dolara.

Ovo godišnje povećanje označava poslednje prilagođavanje postepenom povećanju minimalne zarade koje je rezultiralo minimalnom satnicom od 15 dolara za zaposlene u malim preduzećima.

Povećanje minimalne zarade u Čikagu pratiće i povećanje u predgrađima Cook okruga, pri čemu će se minimalna satnica za neprihvatljive zaposlene povećati sa 13,35 dolara na 13,70 dolara, a za zaposlene koji primaju napojnice sa 7,40 dolara na 8 dolara.

Zaposleni su obuhvaćeni odredbom Cook okruga ako:

 • su radili za poslodavca u Cook okrugu najmanje 2 sata u bilo kojem dvonedeljnom periodu i
 • poslodavac ima četiri ili više zaposlenih (ili je zaposleni kućni pomoćnik) i
 • poslodavac ima poslovne prostorije u Cook okrugu ili ima poslovnu dozvolu izdatu od strane Cook okruga.

Uredba o fer radnom vremenu u Čikagu

Prema saopštenju kancelarije gradonačelnika, odredbe se primenjuju na zaposlene koji rade u jednoj od sedam “pokrivenih” industrija, a pri tome zarađuju manje od ili jednak iznosu od 30,80 dolara na sat ili 59.161,50 dolara godišnje, pri čemu poslodavac ima najmanje 100 zaposlenih širom sveta.

Građevinski servisi

Zdravstvo

Hoteli

Proizvodnja

Restorani

Prodavnice

Skladišne usluge

Prema saopštenju kancelarije gradonačelnika, ova uredba zahteva određenim poslodavcima da obezbede radnicima “predvidive radne rasporede i nadoknadu za promene”.

Kraj suspenzije poreza na prehrambene namirnice u Ilinoisu Prošle godine, 1. jula, 1% porez na prehrambene namirnice u Ilinoisu je suspendovan kao deo plana državnog budžeta za 2022. u iznosu od 46,5 milijardi dolara, koji je imao za cilj pružanje olakšica porodicama koje se suočavaju s rastućim troškovima robe i inflacijom. Zvaničnici su rekli da se očekuje da će ova produžena suspenzija, koja ističe 1. jula 2023, uštedeti poreskim obveznicima do 400 miliona dolara tokom fiskalne godine.

Trenutno, suspenzija se odnosi na “prehrambene namirnice za ljudsku potrošnju koje se konzumiraju izvan objekta u kojem se prodaju”, uključujući pekarske i delikatesne proizvode, sir i voćne tacne, pakovane grickalice i bebi formulu. Ostale stavke, poput alkoholnih pića, hrane sa konzumacijom za odrasle koje sadrži kanabis, bezalkoholnih pića, slatkiša i hrane koja je spremna za trenutnu konzumaciju, isključene su iz suspenzije, kao i lekovi i medicinski preparati.

Prema državnim dokumentima, poslednji dan ove poreske olakšice je 30. juna 2023.

Prema podacima odjeljenja za prihode države Ilinois, za račun za prehrambene namirnice u iznosu od 145,29 dolara, 1% poreza bi dodalo 1,45 dolara.

Porez na gorivo u Ilinoisu Takođe, u skladu sa državnim budžetom za fiskalnu godinu 2023, obavezno povećanje poreza na gorivo koje je bilo vezano za inflaciju odloženo je šest meseci prošle godine.

To povećanje, koje je stupilo na snagu 1. januara, rezultiralo je povećanjem poreza na gorivo na 8,2%, što znači da je stopa za vozače u Ilinoisu porasla za otprilike 3,2 centa po galonu ranije ove godine, čime je ukupni porez na gorivo na bezolovni benzin u državi dostigao 42,4 centa po galonu.

Međutim, godišnje povećanje poreza na gorivo u državi Ilinois stupiće na snagu 1. jula svake godine u skladu sa zakonom o obnovi infrastrukture “Rebuild Illinois”, koji je usvojen u Generalnoj skupštini 2019. godine. Pre toga, porez na gorivo u državi Ilinois bio je zaključan na 19 centi po galonu skoro 20 godina.

Prema odredbama državnog budžeta za fiskalnu godinu 2023, povećanje poreza za fiskalnu godinu 2024. će takođe stupiti na snagu, što znači da bi vozači mogli videti drugo povećanje poreza na gorivo ove godine.

Promene u vezi sa školskim praznicima u Ilinoisu U ažuriranju Državnog školskog kodeksa, nastavnici neće biti obavezni da rade subotom, a mera će se proširiti i na ostale školske zaposlene čije prisustvo nije neophodno za održavanje objekta tokom školskih praznika.

Pravni školski praznici uključuju sledeće datume:

Nova godina Dan Martina Lutera Kinga

 1. februar, rođendan Abrahama Linkolna Prvi ponedeljak u martu, Dan Kazimira Pulaskog Veliki petak Dan sećanja Juneteenth Dan nezavisnosti Praznik rada Dan Kolumba Dan veterana Dan zahvalnosti Božić

Upravni odbor škole može podneti zahtev za izuzeće kako bi održao sastanke roditelja i nastavničke institute na sledećim danima, pod uslovom da odbor priznaje osobu ili osobe koje se obeležavaju na obližnjem školskom datumu i da održi javnu raspravu o tome.

Martina Lutera Kinga 12. februar, rođendan Abrahama Linkolna Prvi ponedeljak u martu, Dan Kazimira Pulaskog Dan Kolumba Dan veterana

Ilinois nije među 20 američkih država koje priznaju Dan ustanovljenja u čast Indijanskih naroda umesto ili uz Kolumbov dan.

Osim toga, sledeći dani su “komemorativni praznici”, što su redovni školski dani u kojima će školski odbori “obuhvatiti obuku vezanu za osobe, aktivnosti ili događaje koji se obeležavaju na komemorativnom prazniku ili bilo kojem drugom trenutku tokom školske godine i u bilo kojem trenutku u nastavnom programu kada se smatra da je prikladno”.

 1. januar, rođendan Muhammada Alija
 2. januar, Dan Christe McAuliffe, obeležavanje istraživanja svemira
 3. februar, rođendan Susan B. Anthony
 4. mart, Dan veterana Vijetnamskog rata
 5. septembar, Dan sećanja na 11. septembar
 6. septembar, Dan ustava Školski dan odmah pre Dana veterana, Dan veterana Korejskog rata
 7. oktobar, Dan recikliranja
 8. oktobar, Dan sećanja na veterane iz Iraka i Avganistana
 9. decembar, Dan veterana Pearl Harbora

Dodatno, Gradski školski okrug 299 u Čikagu će posmatrati 4. mart kao komemorativni praznik, poznat kao Dan gradonačelnika. Datum “će biti dan za komemoraciju i podsećanje na bivše gradonačelnike Grada Čikaga, posebno na pokojnog gradonačelnika Richarda J. Daleyja i pokojnog gradonačelnika Harolda Washingtona”.

Dan gradonačelnika će biti posmatran narednog ponedeljka ako 4. mart padne u subotu ili nedelju.

Više informacija o zakonima koji stupaju na snagu u Ilinoisu 1. jula možete pronaći ovde.

COMMENTS

WORDPRESS: 0