Ovo su najposećeniji nacionalni parkovi u Americi

Ovo su najposećeniji nacionalni parkovi u Americi

15 najboljih mesta u Americi koje treba da posetite tokom septembra
10 mesta za najlepši jednodnevni izlet van Čikaga – Evo nekoliko predloga za ljubitelje putovanja
Top 10 destinacija u Americi koje morate da posetite

Amerika je zemlja nacionalnih parkova, verovali ili ne ima ih čak 423. Predstavljamo vam najposećenije nacionalne parkove u Americi

Grand Teton National Park, Wyoming

Smešten u blizini čuvenog Jackson Hole-a, dragulji nacionalnog parka Grand Teton uključuju veličanstvene vrhove planina i prelepu reku Snake. Dramatični vrhovi koji su inpirisali Ansel Adams-a se uzdižu ravno sa dna doline pružajući pogled koji izaziva divljenje. Pogledajte ih tako veličanstvene na isto upečatljivo nežnoj stazi Jenny Lake & Hermitage Point ili preusmerenjima poznatog Death Kanyon-a. Jezero Jackson je omiljeno za surfovanje na dasci ili jedrenje. Centar za posetioce Colter Bay sadrži Muzej indijske umetnosti.

Grand Canyon National Park, Arizona

Veliki kanjon se nalazi na gotovo svim listama pustolova i avanturista! Theodore Roosevelt ga je nazvao „jedinstvenim prizorom kojeg svaki Amerikanac treba da vidi“. Staze Bright Angel i South Kaibab nude zapanjujući pogled koji će vas oduševiti, a ako planinarenje nije nešto što preferirate, iznajmite bicikl ili se provozajte kroz slikoviti park!

zion nacionalni park chicago glasnik

Zion, National Park, Utah

Spektakularne stenovite planine, neravni kanjoni, vrtoglave reke i vrhovi nacionalnog parka Zion pokriveni borovima pružaju jugozapadnu divotu čudesa za kampovanje, planinarenje, penjanje i ’canyoning’. Vozite se putem Zion-Mt. Carmel ili izađite iz auta i pešačite. Monoliti od peščara ovog parka i druga geološka čuda poput Great White Throne, Grand Staircase i Checkerboard Mesa, predstavljaju pozadinu izazovnih staza od The Narrows-a do Canyon Overlook-a, pružajući inspiraciju umetnicima i sanjarima.

Denali National Park and Preserve, Alaska

Nacionalni park i rezervat Denali najpoznatiji je po tome što je dom planine Mount McKinley, koja se takođe naziva Denali, što u prevodu znači „Veliki“. Sa svojih 20.320 stopa, Mount McKinley je najviši vrh Severne Amerike. Park, koji je veći od države Massachusetts, ima samo jedan put, što ga čini savršenim avanturističkim izazovom. Pokšajte da uočite Veliku Petorku: losa, karibua, ovce, vukove i grizli medvede.
Yellowstone National Park, Wyoming
Osnovan 1872.godine, nacionalni park Yellowstone je nacionalno blago. Smešten prvenstveno u Wyoming-u, park se takođe prostire i na Montanu i Idaho. Yellowstone ima aktivne geotermalne karakteristike sa gejzirima i loncima sa kipućim blatom u celom parku. Najpoznatiji je Old Faithful, gejzir koji je decenijama izbijao u isto vreme. Putnici, budite upozoreni, jul je najprometniji mesec u godini sa skoro milion posetilaca. Park ima sistem turističkih autobusa, devet centara za posetioce i 2.000 kampova.

Glacier National Park, Montana

Poznat kao Kruna kontinenta, nacionalni park Glacier obuhvata više od milion hektara terena. Istražite izrezbarene planinske vrhove i doline, kaskadne vodopade i famozni Put do izlaska Sunca, koji prolazi kroz srce parka i dodiruje kontinentalnu podelu na prevoju prelaza Logan. Park je otvoren tokom cele godine i nudi razgledanje, posmatranje divljih životinja i lišća koje opada, vožnje čamcima, skijanje, biciklizam, fino ručavanje i luksuzni smeštaj.

Hawaii Volcanoes National Park, Hawaii

Glavna prirodna atrakcija na Havajima nudi bogatstvo aktivnih vulkana, prašuma, pešačkih staza i spektakularnih predela. Pogledajte čuda ovog parka sa pedeset milja plovnih puteva – tokovi lave ponekad zahtevaju skretanje sa puta – ili izdvojite nekoliko dana kako biste upoznali sve prednosti divljine ovog mesta. Ne propustite četiri kilometra širok krater Halemaumau, laganu stazu Kilauea Iki, stazu Kipuka Puaula ili priliku da pokupite suvenir od usijane akcije u umetničkom centru Vulkan i galeriji.

Great Smoky Mountains National Park, Tennessee

Ako možete doći do njega, obavezno posetite nacionalni park Great Smoky na proleće, kada cveta prelepo poljsko cveće. Puno toga ima za videti i u drugim delovima godina: idite na jahanje (postoje četiri staje za iznajmljivanje); prepešačite neke od 800 milja staza; ponesite svoju opremu za ribolov i pogledajte grize li pastrmka. Popnite se na vrh Clingmans Dome za neverovatne vidike.

Bryce Canyon National Park, Utah.

Ružičaste litice, dramatični vrhovi i visoki crveni i žuti tornjevi čine Bryce Canyon geološkim čudom. Dok je njegov osnivač Ebenezer Bryce smatrao da je ovo ’vražje mesto gde se jedino može izgubiti krava’, posetioci će danas ceniti panorame, floru i faunu kao i prelepe krečnjačke oblike. Pešačite milju dugačkom Bristlecone Loop-om ili 22 kilometra duž Under the Rim stazom. Sa 50 kilometara staza, biciklizmom, jahanjem i razgovorima ispod zvezda, Bryce je raj za entuzijaste na otvorenom.

Yosemite Natinonal Park, California

Uvučen u planine Kalifornije, nacionalni park Yosemite je poznat po granitnim liticama i vodopadima. Half Dome i El Capitan su dve formacije koje je proslavio fotograf Ansel Adams. Dolina je otvorena tokom cele godine za kampovanje, planinarenje i penjanje. Saobraćaj je zagušen u jeku sezone a čuvari parkova podstiču posetioce da koriste besplatan sistem prevoza. Za luksuzne posete, tu je hotel Ahwahnee, koj ije specijalno izgrađen u luksuznom i šik stilu za svoje goste.

Izvor: Tripadvisor 

COMMENTS

WORDPRESS: 0