Ovo su  5 najviših zgrada u Čikagu

Ovo su 5 najviših zgrada u Čikagu

Zanimljive činjenice o imigraciji u Sjedinjenim Državama za koje niste znali
Srpska kompanija osvaja svetsku tehnološku scenu uprkos krizi
Ovo su američke kompanije sa najvećim brojem radnika

Čikago ima istoriju koja datira iz 17.veka. Poznat je po tome što je jedan od najvećih gradova u Sjedinjenim Državama i takođe se smatra jednom od najpopularnijih turističkih destinacija, ali nije uvek bilo ovako.

Tokom 1871.godine, Veliki požar je uništio većinu onoga što je u to vreme činilo centar Čikaga. Mnogi ljudi su ostali bez domova. Međutim, bili su odlučni da ponovo izgrade svoj dom u nešto još bolje nego što su imali ranije, a da i dalje ostanu verni svojim korenim i svom gradu kao urbanom centru sa snažnim industrijskim prisustvom.

Chicago's Tallest Buildings

Današnji horizont sadrži neke impresivne čikaške nebodere koji su među najvišima ne samo u Aemrici već i širom sveta!

Veliko hvala arhitektama kao što je Daniel Burnham što su ovo omogućili tako što su dizajnirali u skladu sa strogim građevinskim propisima koje su postavili lokalni zvaničnici i inženjeri odgovorni za nadgledanje ovih projekata od početka do završetka.

Willis Tower (Sears Tower), John Hancock Center, Trump International Hotel and Tower, Aon Center i Franklin Center su među najvišim zgradama u Čikagu!

Willis Tower (Sears Tower): najviša zgrada u Čikagu

Willis Tower (ranije poznata kao Sears Tower) je najviša zgrada u gradu, završena 1973.godine. Struktura se i dalje smatra jednom od najpoznatijih znamenitosti Čikaga čak i nakon što je nadmašila druge strukture širom Severne Amerike.

Međutim, Willis Tower je nedavno bio pod lupom zbog problema sa strukturalnim integritetom i nedostajućeg pristupa procedurama održavanja zgrada kao što su pranje prozora i napori o čišćenju enterijera.

Mnogi od ovih problema datiraju iz vremena kada se zgrada nazivala ozbiljnom građevinom.

Ovi problemi mogu potencijalno dovesti do gubitka ili povrede za neke pojedince koji rade na ovoj visokoj zgradi ili je posećuju kao turisti.

Ipak, Willis Tower je i dalje najviša zgrada u Čikagu i celoj državi Ilinois i ostaje na listi najviših faktura u državi!

Willis Tower će uskoro biti svrgnut sa trona.

Kao što je ranije pomenuto, Willis Tower je trenutno najviša zgrada u Ilinoisu u Čikagu.

Međutim, ovo možda neće biti slučaj još dugo jer se planira nekoliko novih objekata ili su već završeni viši od Willis Tower-a.

John Hancock Center: druga najviša zgrada u Čikagu

Odmah iza Willis Tower-a, kao druga zgrada po veličini, nalazi se John Hancock Center koji, na 1.128 stopa visine, ima skoro 100 spratova, što ga čini jednom od najprostranijih zgrada u Čikagu, a da ne pominjemo Sjedinjene Države.

Ova zgrada je takođe ocenjena kao jedna od najbezbednijih poslovnih zgrada u Americi danas zbog sovjih visokobezbedonosnih karakteristika koje obezbeđuju da svi koji uđu u ovu oblast ostaju bezbedni u svakom trenutku.

To je ujedno i najviša stambena zgrada za iznajmljivanje i korporativni centar u Čikagu.

Međutim, ove iste karakteristike su takođe stvorile neke probleme za stanovnike jer je skoro nemoguće dobiti dozvolu za bilo kakav projekat poboljšanja.

Na primer, čak i zadaci rutinskog održavanja, kao što su popravka klima uređaja ili začepljeni odvodi sudopere u kuhinji, možda neće biti obavljeni bez podnošenja odgovarajuće dokumentacije i odobrenja od strane građevinskih službenika.

Ipak, ovaj poseban neboder je i dalje jedna od najomiljenijih zgrada u celom Čikagu jer nudi panoramski pogled na horizont zajedno sa veličanstvenim pogledom na Michigen jezero.

Internacionalni hotel Trump i Trump Tower: treća najviša zgrada u Čikagu

Međunarodni hotel Trump i Trump Tower je treća među deset najviših zgrada u Čikagu, sa 423 metra.

Ima 98 spratova i završena je 2009.godine. Ova zgrada je poznata i po tome što je jedini neboder u gradu sa hotelom.

Ovo su samo neke činjenice o ovoj strukturi. Uprkos svojoj intenzivnoj visini, izgrađena je sa nekoliko zelenih tehnologija na umu kako bi se osiguralo da će imati manji uticaj na globalno zagrevanje, a da i dalje ostaje estetski ugodna za rad.

Hotel i toranj su povezani mostom između 40. i 41.sprata. Most omogućava pristup stanovnicima ove zgrade.

The Aon Center: četvrta najviša zgrada u Čikagu

Još jedan poznati neboder koj se nalazi u oblasti Čikaga je Aon Center (ranije poznat kao Standard Oil Building) koji je samo nešto kraći od Trump International hotela.

Aon Center, koji se nalazi u srcu poslovnog okruga Čikaga, visok je 346 metara i ima 92 sprata.

Četvrta najviša zgrada je završena 1973.godine i prvobitno se zvala Standard Oil Building, i nalazila se unutar gradske oblasti među čikaškim neboderima.

Zgrada ima sopstvenu osmatračnicu za posetioce da uživaju i restoran na poslednjem spratu za sve koj žele vrhunski obrok.

Na kraju, ovaj neboder je dobio ime po Arthur Aon-u, jednom od prvobitnih partnera u projektu.

The Franklin Center: peta najivša zgrada u Čikagu

Franklin Center je peti među petnaest najviših zgrada u Čikagu, sa 307 metara visine. Ima 110 spratova i završena je 1989.godine.

Ova struktura sadrži poslovne kancelarije i privatne stanove unutar svojih visokih zidova. Izgleda kao piramida delimično zbog svog jedinstvenog oblika spolja. Dva tornja na gornjem spratu podsećaju na vrhove piramide kada se gledaju odozdo.

Zgrada je dobila ime po Ben Franklin-u, jednom od osnivača Sjedinjenih Država, koji je po zanimanju bio štampar.

Druge značajne visoke zgrade na horizontu Čikaga

Panorama Čikaga je širok asortiman visokih zgrada koje nude jedinstvene karakteristike i prednosti ljudima koji žive i rade u njima.

Neki od drugih značajnih nebodera u ovoj oblasti uključuju Wrigley zgradu, završenu 1924.godine, i znamenitosti u Čikagu. Druge značajne zgrade uključuju:

Two Prudential Plaza

Two Prudential Plaza je još jedan odličan primer nebodera izgrađenog da liči na Empire State Building u Njujorku, ali samo u njenom manjem obimu.

Ova zgrada je dom svetskog sedišta Prudential Financial-a i drugih preduzeća i organizacija koje traže poslovni prostor na odličnoj lokaciji.

Štaviše, Two Prudential Plaza ima nagrađivani pejzažni dizajn koji sadrži prirodne i veštačke elemente kako bi se izdvojio od svih drugih zgrada u blizini.

Međutim, iste bezbednosne mere koje se primenjuju u drugim visokim strukturama se takođe mogu naći ovde, što znači da ne možete nositi određene predmete kao što su noževi ili vatreno oružje, a da prethodno ne pokažete dokaz o ispravnim akreditivima.

Citigroup Center

The Citigroup Center Tower, takođe poznat kao AT&T Building, završen je 1990.godine na visini od 984 stope.

Ovu zgradu je projektovao svetski poznati arhitekta I.M. Pei i imala je jedinstven zakrivljeni dizajn koji je čini jednom od najprepoznatljivijih struktura u Čikagu.

Štaviše, neboder je takođe dom brojnih prodavnica, butika, restorana i kafića koje posećuju stanovnici zgrade i posetioci koji prolaze.

Bez obzira na to, bezbednost je i dalje glavna briga za ovu strukturu, jer ne možete ući ni u jedan deo bez podvrgavanja strogim procedurama skrininga.

Water Tower Place

Water Tower Place je neboder mešovite namene završen 1975.godine, a nalazi se na Veličanstvenoj milji (The Magnificient Mile).

Ova zgrada je visoka 859 stopa i ima 74 sprata koji se koriste za različite namene, kao što su stambeni stanovi, poslovni prostor, maloprodajne prodavnice i hotel.

Štaviše, ova konkretna struktura je orijentir u Čikagu i dom je zapanjujuće kolekcije umetnosti, koja uključuje predmete poznatih umetnika kao što je Andy Warhol.

U stvari, većina maloprodajnih objekata u ovoj zgradi je posvećena vrhunskim modnim brendovima u poređenju sa drugim komercijalnim centrima ili trgovačkim centrima u obližnjim oblastima.

Međutim, videćete da je bezbednost ovde stroga jer je to jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u gradu.

Chase Tower

Chase Tower u Čikagu ima 4.539 prozora i stoji na visini od 1.169 stopa.

Ova zgrada je završena 1969.godine i jedna je od najpoznatijih građevina u ovoj oblasti jer sa svakog sprata pruža prelep pogled zbog velikog broja prozora.

Pored toga, u ovom neboderu se nalazi i regionalno sedište Chase banke.

Štaviše, Chase Tower ima jedinstven dizajn koji ga izdvaja od svih drugih zgrada u Čikagu i često se koristi u filmovima i TV emisijama za prikaz gradske panorame.

Ipak, videćete da je bezbednost ovde stroga, obzirom na blizinu prigradskih područja i stalnu zabrinutost u vezi terorizma.

311 S. Wacker Drive (The White Capitol Building)

White Capitol Building, poznata i kao 311. S. Wacker Drive, je kolosalna građevina završena 1990.godine i nalazi se na visini do 1422 stope.

Ova zgrada je deveta po visini zgrada u Čikagu i ima jedinstven dizajn koji je čini jednom od najprepoznatljivijih zgrada u gradu.

Štaviše, u ovom neboderu se nalazi i svetsko sedište kompanije United Airlines.

Bez obzira na to, ovde je obezbeđenje strogo i moraćete da prođete kroz mnoge kontrolne tačke pre nego što vam bude dozvoljen pristup zgradi. Pored toga, nije vam dozvoljeno da unesete bilo kakvu vrstu oružja u prostorije.

Zgrada trgovinskog odbora Čikaga (Chicago Board of Trade Building)

Zgrada odbora za trgovinu u Čikagu je završena 1930.godine i najstarija je zgrada na ovoj listi i deo veoma ranog građevinskog boom-a u najvišoj zgradi izgrađenoj u Art Deco dizajnu.

Ova struktura se nalazi na 1.451 stopa i ima 47 spratova koji se koriste za kancelarijski prostor, komercijalne svrhe i trgovački sprat.

Štaviše, ova zgrada je znamenitost Čikaga i dizajnirao ju je svetski poznati arhitekta Louis Sullivan.

Salesforce Tower Chicago (Wolf Point South Tower)

Saleforce Tower je neboder od 1.700 stopa završen 2018.godine i najviša je zgrada u gradu.

Ova zgrada takođe ima 73 sprata koja se koriste za različite namene kao što su poslovni prostori, poslovne zgrade, tržni centri i drugo. Pored toga, to je jedna od najbezbednijih struktura u Čikagu jer ima mnogo funkcija koje su dizajnirane da zaštite stanare i posetioce.

Old Town Park Tower

Old Town Park Tower je takođe na listi najviših zgrada, visoka 658 stopa.

Ova zgrada je završena 1974.godine i ima 38 spratova koji se koriste za različite namene, kao što su stambeni objekti, poslovni prostori, maloprodajni objekti.

Štaviše, ova struktura je jedina kula koja se nalazi u kvartu Old Town susedstva u Čikagu i nudi prelep pogled na obrise grada.

United Building

United Building, takođe poznat kao Monadnock Building, je znamenitost Čikaga završena 1893.godine i nalazi se na visini od 609 stopa.

Ova struktura ima 25 spratova koji se koriste za različite namene kao što su kancelarijski prostor, stanovi i maloprodajni objekti.

Lakeshore East J Tower

Lakeshore East J Tower je poslednja zgrada na ovoj listi i ujedno je najmanja, stoji na visini od 532 stope.

Ova zgrada je završena 2009. godine i ima 42 sprata koji se koriste za različite namene, kao što su stanovi, poslovni prostori, maloprodajni objekti.

Three First National Plaza

Završena 1975.godine i visoka 736 stopa, ova zgrada je peta među najvišim zgradama u Čikagu.

Ovaj neboder ima 50 spratova koji se koriste za kancelarijske prostore, a mnoge kompanije su se poslednjih godina odlučile da presele svoja sedišta ovde zbog povoljnih uslova zakupa.

Southbank Building B

Southbank Building B je zgrada od 548 stopa među najvišim zgradama u Čikagu završenim 1990.godine i jedanaesta je najviša zgrada u Čikagu.

Ova zgrada ima 42 sprata koji se koriste za poslovni prostor, a mnogi zakupci u pravnom i finansijskom sektoru biraju da ovde zakupe prostor.

Waterview Tower

Waterwiev Tower je zgrada od 558 stopa završena 2002.godine i šesnaesta je najviša zgrada u Čikagu.

Ova zgrada ima 34 sprata koji se koriste za kancelarijski prostor, a tehnološke i reklamne kompanije zakupljuju prostor na ovoj lokaciji umesto najviših nebodera.

Najviše strukture u Sjedinjenim Državama

Dok se Čikago može pohvaliti brojnim prelepim neboderima u centru grada, drugi gradovi u širom Sjedinjenih Država takođe imaju visoke strukture.

Neke od tih struktura uključuju:

The Freedom Tower

The Freedom Tower, poznata i kao One World Trade, je završena 2014.godine i nalazi se u Njujorku. Ova zgrada stoji na visini od 1.776 stopa i ima 104 sprata.

Ova građevina je izgrađena u znak sećanja na žrtve napada 11.septembra i izgrađena je na zemljištu koje su kule Bliznakinje ranije zauzimale.

Empire State Building

Empire State, koji se nalazi u Njujorku, ima 1454 stope i ima 102 sprata. Ova zgrada je završena 1931.godine i ostala je jedna od najpoznatijih građevina u Sjedinjenim Državama.

Pored toga, ovaj neboder se često koristi kao simbol Njujorka u filmovima i televizijskim emisijama.

Central Park Tower

Central Park Tower u Njujorku je visok 1.550 stopa i ima 99 spratova. Ova struktura je dizajnirana da obezbedi izuzetno luksuzan život za neke od najbogatijih ljudi u ovoj oblasti.

30 Hudson Yards

Kao 42.najviša zgrada na svetu, 30 Hudson Yards u Njujorku stoji na 1.296 stopa i ima 70 spratova.

Ova struktura je dizajnirana da obezbedi izuzetno luksuzan život za neke od najbogatijih ljudi u Njujorku koji žele da žive u blizini centra grada.

Crescent City Towers

Crescent City Towers u Nju Orleansu, Luizijana, stoji na 1039 stopa i ima 26 spratova. Ova zgrada je završena 1965.godine i nalazi se u blizini centralne gradske poslovne četvrti.

Pored toga, Crescent City Towers često koriste lokalna preduzeća za kancelarijske prostore jer mogu da prime veliki broj zaposlenih.

Bank of America Tower

Kao osma najviša zgrada u Njujorku, Bank of America Tower u Bryant Park-u stoji na 1200 stopa i ima 58 spratova. Ova zgrada je završena 2009.godine i u njoj se nalazi svetsko sedište Bank of America.

Štaviše, ovaj neboder se takođe često koristi u filmovima i TV emisijama za prikaz obrisa Njujorka.

Comcast Technology Center

Zgrada je visoka 1.121 stopu i ima 60 spratova. Brojne korporacije koriste ovu zgradu da obezede sebi kancelarijski prostor jer zgrada može da primi do 40.000 ljudi.

Upper East Side Tower

Smešten u Njujorku, Upper East Side Tower se nalazi na 1050 stopa i ima 46 spratova. Ova zgrada je završena 2007.godine i nalazi se u blizini naselja Upper East Side.

Pored toga, ova struktura pruža brojne kancelarije za neke od najpoznatijih svetskih kompanija kao što su Accenture LLP, advokatske kancelarije Daniel Aaronson-a i mnogih drugih.

Neke od najviših zgrada na svetu

Burj Khalifa

Burj Khalifa je najviša zgrada na svetu, visoka je 828 metara i ima 163 sprata. Ova zgrada se nalazi u Dubaiju, UAE, i završena je 2010.godine.

Štaviše, ovaj neboder se često pojavljuje u filmovima i televizijskim emisijama da bi prikazao horizont Dubaija.

Šangajski toranj (Shanghai Tower)

Shanghai Tower je druga najviša zgrada na svetu, visoka je 632 metra i ima 128 spratova. Ova zgrada se nalazi u Šangaju, Kina, i završena je 2015.godine.

Ovaj neboder se često pojavljuje u filmovima i televizijskim emisijama da bi prikazao horizont Šangaja.

The Makkah Royal Clock Tower

The Makkah Royal Clock Tower je treća najviša zgrada na svetu, koja se nalazi na visini od 601 metar i ima 120 spratova. Ova zgrada se nalazi u Meki, Saudijska Arabija, i završena je 2012.godine.

Ovaj neboder se često pojavljuje u filmovima i televizijskim emisijama da bi prikazao horizont Meke.

Ping An Finance Centre

Ping An Finance Centre se može videti na horizontu Šangaja, i stoji na visini do 599 metara i ima 115 spratova. Ova zgrada se nalazi u Šangaju i završena je 2017.godine.

Abraj Al-Bait Towers

Abraj Al-Bait Towers su šeste zgrade po veličini, imaju 601 metar i imaju 120 spratova. Ove zgrade se nalaze takođe u Meki i završene su 2012.godine.

Petronas Towers

The Petronas Tower je sedma najviša zgrada na svetu, koja se nalazi na visini od 451 metar i ima 88 spratova. Ova zgrada se nalazi u Kuala Lumpuru i završena je 1998.godine.

Emaar Square

Emmar Square je deseta najviša zgrada na svetu, visoka je 319 metara i ima 69 spratova. Ova zgrada se nalazi u Dubaiju i završena je 2018.godine.

Chater House

Chater House je smešten u Hong Kongu i ima 881. stopu i 30 spratova. Ova zgrada se koristi kao regionalno sedište brojnih kompanija i organizacija.

Ove kompanije uključuju Jardine Matheson, HSBC i Standard Chartered Bank.

Zaključak

Ovo su samo neke od najviših zgrada i struktura na svetu i neke od najistaknutijih u Sjedinjenim Državama i Čikagu. Iako je bezbednost na svakoj od ovih lokacija stroga, od vitalnog je značaja da razumete šta je potrebno da uđete unutra kako ne biste naišli na kašnjenja kada pokušavate da uđete na svoje radno mesto!

 

Izvor: Rosenfeldinjurylawyers.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0