Ovi dokumenti su vam neophodni da dobijete Ilinois REAL ID

Ovi dokumenti su vam neophodni da dobijete Ilinois REAL ID

Čikago postavlja ležeće policajce na 15 gradskih raskrsnica radi poboljšanja bezbednosti
Razlika između DUI i DWI prekršaja – Evo osnovnih informacija
Ove aviokompanije su ukinule ograničenja – Evo gde sve možete leteti bez maski

Amerikanci više neće moći da koriste običnu vozačku dozvolu kao oblik identifikacije kada lete unutar države. Svako ko ima 18 i više godina moraće da pokaže vozačku dozvolu, ili identifikacionu kartu u skladu sa REAL ID-om da bi leteo unutar zemlje ili posetio federalnu ustanovu.

Označen zvezdicom i zlatnim krugom REAL ID se izdaje u svih 50 država. Nakon višestrukih produžavanja krajni rok za prijavu za REAL ID-a je 3. maj 2023. godine.  Da bi se prijavili za REAL ID stanovnici Ilinoisa moraju posetiti DMV ustanovu i poneti dokumente koji dokazuju njihov identitet, njihov broj socijalnog osiguranja, pisani potpis i dva dokumenta koja dokazuju prebivalište.

Sledeći dokumenti su prihvatljivi za dokazivanje identiteta:

  1. Rodni list
  2. Američki pasoš
  3. Strani pasoš sa američkom vizom
  4. Konzularni izveštaj o rođenju u inostranstvu
  5. Uverenje o državljanstvu
  6. Potvrda o naturalizaciji
  7. Dokument o odobrenju za zapošljavanje
  8. Zelena karta
  9. REAL ID

Da bi pružili dokaz o broju socijalnog osiguranja stanovnici mogu pokazati svoju karticu socijalnog osiguranja ili W-2 obrazac. Stanovnici Ilinoisa takođe će morati da pokažu najmanje dva dokaza o prebivalištu. To može uključivati sledeće: bankovni izvod, poništeni ček, školski transkript, izvod kreditne kartice, hipoteku ili ugovor o zakupu, polisu osiguranja, platni list, izjavu o penzionisanju, iskaznicu, račun za komunalne usluge i karticu za registraciju birača.

Nakon dostavljanja tih dokumenata stanovnici će dobiti svoju novu ličnu kartu poštom u roku od 15 radnih dana. Kao dokaz o potpisu, stanovnici mogu pokazati kreditnu ili debitnu karticu, poništeni ček, trenutnu vozačku dozvolu ili ličnu kartu u Ilinoisu, sudski nalog, strani pasoš, Medicare karticu ili američku vojnu legitimaciju. Za kompletnu listu prihvatljivih dokumenata kliknite ovde.

NBC Chicago

COMMENTS

WORDPRESS: 0