Optuženi za pranje novca: Binance pristao na nagodbu od 4 milijarde dolara

Optuženi za pranje novca: Binance pristao na nagodbu od 4 milijarde dolara

Bitkoin dostigao novi rekord, nadmašio cifru od 71.000 dolara
Rok važenja vozačkih dozvola i ID-a u Ilinoisu produžen do marta
Zemljotres magnitude 3.6 stepeni pogodio Illinois

Binance, najveća svetska kripto berza, pristala je na nagodbu od preko 4 milijarde dolara sa američkim agencijama za sprovođenje zakona nakon višegodišnjih istraga o širokoj kriminalnoj upotrebi platforme.

CEO Binance-a, Changpeng Zhao, priznao je krivicu za optužbe pred saveznim sudom u Sijetlu i podneo ostavku. Američko Ministarstvo pravde istaklo je da je Zhao-ovo uklanjanje deo dogovora sa kompanijom.

Binance je optužen da je svesno poslovao sa sankcionisanim zemljama i sajber-kriminalcima, omogućujući protok putem svoje platforme. Platforma je takođe olakšavala trgovinu između američkih korisnika i osoba iz navedenih zemalja.

Osnovan 2017. godine, Binance je brzo postao najveća kripto berza na svetu, ostvarivši profit od 1,6 milijardi dolara između avgusta 2017. i oktobra 2022. godine.

Tokom konferencije za novinare, Merrick B. Garland, američki državni tužilac, izjavio je: “Binance je postao najveća kripto berza na svetu delimično zbog zločina koje je počinila. Sada plaća jednu od najvećih korporativnih kazni u istoriji Sjedinjenih Američkih Država.”

Garland je nastavio: “Poruka ovde treba biti jasna: korišćenje nove tehnologije kako biste prekršili zakon ne čini vas inovatorom, već kriminalcem.”

therecord.media

COMMENTS

WORDPRESS: 0