Odloženo suđenju Snapchat-u zbog kršenja zakona o privatnosti Ilinoisa

Odloženo suđenju Snapchat-u zbog kršenja zakona o privatnosti Ilinoisa

Kada ove godine pada Crni petak?
Moj Lekar US – Saveti lekara za balkansku dijasporu u Americi
Koliko će dugo trajati “veoma nezdrav” kvalitet vazduha u Čikagu?

Korisnici Snapchat-a, koji čekaju da saznaju koliko će novca dobiti i kada u okviru kolektivne nagodbe u Ilinoisu, moraće da sačekaju još malo nakon što je sudija odložio saslušanje odobrenja nagodbe u četvrtak.

Ročište za odobrenje trebalo je da bude održano u četvrtak, ali je sudija nastavio saslušanje do sledeće nedelje.

Saslušanje je poslednji korak pre početka isplate za one koji su podneli zahteve.

Prema web stranici nagodbe (koju možete videti klikom OVDE), društvena mreža je optužena za kršenje Zakona o privatnosti biometrijskih podataka Ilinoisa tako što je nezakonito prikupljala biometrijske informacije korisnika, poput jedinstvenih crta lica – korišćenjem funkcija kao što su ’Sočiva’ i ’Filteri’ – bez njihovog pristanka. Podneta je u maju Okružnom sudu u Sjedinjenim Državama za severni okrug Ilinoisa.

U središtu optužbi je Snapchat-ova opcija ’Sočiva’ koja omogućava korisnicima da snime ’Snap’, a zatim odaberu određeno sočivo i modifikuju svoje crte lica specijalnim ekeftima, navodi se u sudskim dokumentima. U tužbi se tvrdi da ’Sočiva’ uključuje upotrebu tehnologije za kreiranje skeniranja lica i „kreiranje, dobijanje i čuvanje“ jedinstvenih biometrijskih identifikatora korisnika.

Funkcija je dobila biometrijske podatke tužilaca bez dobijanja informisane pismene saglasnosti svaki put kada je skenirala njihova lica, navodi se u tužbi.

Rok za podnošenje zahteva i primanje potencijalne isplate u nagodbi bio je ranije ovog meseca.

Zakon o biometrijskoj privatnosti Ilinoisa zabranjuje kompanijama i institucijama privatnog sektora da prikupljaju biometrijske podatke od neupućenih građana u državi ili online, bez obzira na to gde se preduzeće nalazi. Podaci se ne mogu prodati, preneti ili trgovati. Za razliku od bilo koje druge države, građani mogu da tuže za navodne prekršaje, što je izazvalo stotine pravnih bitaka Davida i Golijata protiv nekih od najmoćnijih svetskih kompanija.

Ako se utvrdi da je kompanija prekršila zakon Ilinoisa, građani mogu da naplate građanske kazne do 5.000 dolara po kršenju uz dodatak broja oštećenih ljudi i dana u pitanju. Nijedna državna regulatorna agencija nije uključena u sprovođenje.

Prošlog proleća, više od milion korisnika Fejsbuka u Ilinoisu je počelo da prima čekove nakon nagodbe od 650 miliona dolara u grupnoj tužbi u kojoj se navodi da je prekršila prava stanovnika prikupljanjem i čuvanjem digitalnih skeniranja njihovih lica bez dozvole.

Microsoft, Amazon i Google su među kompanijama koje su takođe optužene za prekršaje.

Evo pregleda šta treba znati.

Koliko košta poravnanje?

U avgustu je postignuta nagodba u iznosu od 35 miliona dolara u slučaju, iako taj iznos još treba da prođe kroz zvanično ročište za odobrenje, koje je zakazano za novembar.

Nagodba Snapchat Inc. je postignuta nakon što sud nije presudio ni u čiju korist – niti kompanije niti tužilaca – što znači da platforma društvenih medija nije priznala krivicu.

Snap nastavlja da žestoko poriče da ’Sočiva’ krše BIPA, koji je dizajniran da zahteva obaveštenje i saglasnost pre prikupljanja biometrijskih informacija koje se koriste za identifikaciju ljudi“, rekao je portparol Snap-a za NBC 5 u avgustu.

Mi veoma cenimo privatnost naše zajednice, a Snapchat Sočiva ne prikupljaju biometrijske podatke koji se mogu koristiti za identifikaciju određene osobe ili za identifikaciju lica. Na primer, Sočiva se mogu koristiti za identifikaciju oka ili nosa kao deo lica, ali ne može da identifikuje oko ili nos kao da pripadaju nekoj određenoj osobi.  Štaviše, čak i ograničeni podaci koji se koriste za napajanje Sočiva nikada se ne šalju na Snap servere – podaci nikada ne napuštaju korisnikov mobilni uređaj. I dok smo uvereni da Sočiva ne krše BIPA, iz obilja opreza i kao svedočanstvo naše posvećenosti privatnosti korisnika, ranije ove godine smo objavili obaveštenje o saglasnosti u aplikaciji za Snapchatters u Ilinoisu“.

Da li imate pravo da podnesete zahtev?

Prema web stranici za poravnanje, svaki stanovnik Ilinoisa koji je koristio Snapchat Sočiva ili filtere između 17.novembra 2015.godine i sada, ima pravo da podnese zahtev.

Pošto je BIPA zakon Ilinoisa, on se odnosi samo na stanovnike države.

Kako podnosite zahtev? Kada je krajnji rok?

Krajnji rok za kvalifikovane stanovnike da podnesu svoje zahteve bio je 05.novembar, navodi se na web stranici posvećenoj nagodbi.

Koliko novca biste dobili i kada?

Ako nagodba bude odobrena, ročište će odrediti, između ostalog, u kom iznosu će biti svaka isplata.

Međutim, na sajtu nagodbe stoji da „nije poznato koliko će trajati ove odluke“.

 

Izvor: Nbcchicago.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0