Novo pravilo USCIS-a omogućiće radne dozvole za imigrante koji su aplicirali za “U vize”

Novo pravilo USCIS-a omogućiće radne dozvole za imigrante koji su aplicirali za “U vize”

Može li dete imigranta bez dokumenata postati državljanin Sjedinjenih Država? Evo odgovora na ovo važno pitanje
USCIS – Evo koliko imigranata trenutno čeka na intervju za “zelenu kartu”
Vrhovni Sud će razmotriti Trampovo kontroverzno ”Public Charge” pravilo o imigraciji

Nova američka imigraciona politika najavljena u ponedeljak proširiće pristup radnim dozvolama i olakšicama za deportaciju nekim imigrantima koji su žrtve kriminala dok su njihovi slučajevi u toku.

Američke službe za državljanstvo i imigraciju (USCIS) kreiraće proces koji bi mogao da omogući desetinama hiljada podnosilaca zahteva za U vize  da dobiju radne dozvole ako se smatra da su njihovi zahtevi podneti u dobroj nameri i bez namere prevare imigracionog sistema.

Demokratski predsednik Joe Biden obavezao se da će američki imigracioni sistem učiniti humanijim i preokrenuo je mnoge restrikcionističke politike republikanskog bivšeg predsednika Donalda Trampa. Za vreme Trampa, američke imigracione vlasti olakšale su deportaciju podnosilaca zahteva za U vizu, povlačeći protivljenje zagovornika imigranata.

Sjedinjene Države godišnje nude 10.000 U viza imigrantima koji su žrtve određenih krivičnih dela i koji pomažu istrage ili gonjenje zakona. Vize omogućavaju pristup radnoj dozvoli i mogućnost podnošenja zahteva za stalni boravak nakon tri godine, ali velika potražnja znači da podnosioci zahteva trenutno čekaju najmanje pet godina dok ne dobiju odobrenje za rad, prema USCIS-u.

Da bi se kvalifikovali za vizu, kandidati moraju biti žrtve porodičnog nasilja, trgovine ljudima ili drugih teških krivičnih dela. Određeni članovi porodice odobrenih podnosilaca zahteva takođe mogu zatražiti vize.

Broj podnosilaca zahteva za vizu koji će se kvalifikovati za radne dozvole prema novoj politici i dalje ostaje nejasan.

USCIS trenutno razmatra skoro 269.000 podnosilaca zahteva za vizu U, prema podacima agencije koji su važeći za decembar. Međutim, nisu svi ti kandidati u Sjedinjenim Državama, rekao je portparol USCIS-a za Rojters.

Reuters

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0