Novo poresko pravilo za vlasnike malih kompanija u SAD. IRS će od sada proveravati Zelle, Venmo i Pay Pal transakcije

Novo poresko pravilo za vlasnike malih kompanija u SAD. IRS će od sada proveravati Zelle, Venmo i Pay Pal transakcije

Uživajte u najvećoj svetskoj digitalnoj izložbi umetničkih dela u Čikagu
Reka Čikago obojena u zeleno za “Dan Svetog Patrika”
Devet srpskih umetnika predstaviće svoja dela na velikoj izložbi u Vašingtonu

Poreska uprava će ispitati račune usluga digitalnog plaćanja malih preduzeća, freelancer-a i nezavisnih izvođača radova

Novo poresko pravilo će uticati na milione malih preduzeća u 2022.godini. Možete zahvaliti jednoj maloj promeni pronađenoj u Zakonu o američkom planu ’spasavanja’ iz 2021.godine (American Rescue Plan Act).

Pretpostavimo da ste vlasnik malog preduzeća ili freelancer i da vam se plaća uslugom digitalnog plaćanja kao što je PayPal, Venmo, Zelle, Cash App ili bilo koji drugi provajder treće strane koji prihvata kreditne kartice u vaše ime i stavlja novac na vaš bankovni račun. Ako su ta plaćanja bila za robu i usluge koje ste prodali kupcima, ranije je bilo na vama da se uverite da taj prihod prijavljujete u svojoj poreskoj prijavi. Ali sada, počevši 2022.godine, ako primite više od 600 dolara ukupno tokom godine – bez obzira na to koliko kupaca plaća – vaša platna služba mora da prijavi taj iznos poreskoj upravi.

Da bismo bili jasni – svakako bi trebalo da prijavite te iznose kao prihod. Međutim, realnost je da u Sjedinjenim Državama postoji 30 miliona malih preduzeća, freelancer-a i nezavisnih izvođača i mnogi od njih koj primaju niz malih plaćanja od mnogih klijenata tokom godine mogu – zaboraviti. Naročito ako – kao što je često slučaj – postoji mnogo malih transakcija ili je njihovo vođenje evidencije ispod norme. Ali bez brige! Poreska uprava će sada svakako moći da zna šta ste zaradili.

To znači da bez obzira da li prodajete proizvode ii usluge na Amazon-u, Etsy-ju, eBay-u ili na sajmovima zanata ili samo licem u lice – sada možete očekivati da dobijete obrazac 1099-K – nakon 31.januara 2023.godine – od provajdera plaćanja da koristite prihod koji su u vaše ime prijavili poreskoj upravi za kupovine dobara i usluga u 2022.godine. Kako ovi provajderi znaju da su kupovine izvršene za robu i usluge, a ne samo za plaćanje od prijatelja ili član porodice? Većina njih dodaje dodatni obrazac tokom procesa plaćanja kako bi platilac identifikovao prirodu plaćanja.

Takođe možete očekivati još pitanja ove godine od svog provajdera platnih usluga. „Možda ćete primetiti da ćemo u narednim mesecima od vas tražiti vaše poreske informacije, kao što su broj socijalnog osiguranja ili poreski broj, ako nam ih već niste dali, kako bismo nastavili da koristite svoj nalog za prihvatanje plaćanja za transakcije prodaje robe i usluga i kako bi se osiguralo da nema problema kada ove promene stupe na snagu 2022.godine“, upozorava PayPal u postu na blogu.

Ovo nam pomaže da ispunimo svoje obaveze prema Poreskoj upravi i osigurava da ćete moći da nastavite da koristite svoj nalog i pristupite PayPal i Venmo funkcijama i uslugama.

Doći će i do nekog preklapanja. Na primer, ako ste nezavisni izvođač radova koji radi za kompaniju i primate više od 600 dolara putem usluge plaćanja, verovatno ćete dobiti i 1099-MISC obrazac od te kompanije i 1099-K od provajdera platne usluge. U ovoj situaciji biste koristili iznos na 1099-MISC i, pod pretpostavkom da nema drugih iznosa od provajdera platnih usluga, zanemarili biste 1099-K.

Dakle, šta će onda vlada uraditi sa svim ovim informacijama? Ništa loše, sigurni smo. Oni samo žele da znaju više o vama i vašem poslu, to je sve! Prema IRS-u, prikupljeni podaci će se koristiti samo za „edukaciju poreskih obveznika i proizvode i usluge na terenu“, kao i za „nove pristupe ispitivanju i naplati“. Drugačije rečeno, prijavljujte prave iznose plaćanja!

Za poresku 2022.godinu, trebalo bi da uzmete u obzir iznose prikazane na vašem 1099-K kada izračunavate bruto račune (gross receipts) za vašu prijavu poreza na dohodak“, upozorava PayPal. „Poreska uprava će moći da uporedi i vaš i njihov izveštaj“.

 

Izvor: Theguardian.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0