Novi zakon u Ilinoisu omogućava “deci influenserima” da tuže roditelje ukoliko ne dobiju deo zarade

Novi zakon u Ilinoisu omogućava “deci influenserima” da tuže roditelje ukoliko ne dobiju deo zarade

Pravi je trenutak za kupovinu avio karata po nižim cenama
Census 2020 – Evo koliko Srba trenutno živi u Americi
Bajden oprašta studentske dugove milionima Amerikanaca

Illinois je prva država u Americi koja će osigurati da deca influenseri na društvenim mrežama budu plaćena za svoj rad, prema rečima senatora Davida Koelera iz Peorije, koji je sponzorisao zakon koji je potpisan i stupiće na snagu 1. jula 2024. godine.

“Porast društvenih medija je deci pružio nove mogućnosti za zaradu”, rekao je Koeler u saopštenju za medije koje je poslato putem e-pošte nakon što je zakon potpisan u petak popodne. “Mnogi roditelji su iskoristili ovu priliku da zadrže novac, dok su decu nastavili da angažuju u ovim digitalnim okruženjima.”

Ideja za zakon, koji se odnosi na decu mlađu od 16 godina koja se pojavljuju na monetizovanim online platformama, uključujući video blogove (poznate i kao vlogovi).

Osim koordinisanih plesova i smešnih komentara mališana, porodični vlogovi danas mogu deliti intimne detalje iz života svoje dece – ocene, navikavanje na nošu, bolesti, neposlušnost, prve menstruacije – za brojne strance da vide. Ugovori sa brendovima koji uključuju omiljenosti interneta mogu doneti desetine hiljada dolara po videu, ali za sada postoje minimalni propisi za industriju “deljenja” koja stručnjaci kažu da može naneti ozbiljne štete deci.

“Video snimci sa decom dobro prolaze”, rekla je Bobi Althof, korisnica TikToka sa više od 5 miliona pratilaca koja je nekada uključivala svoju malu ćerku u plaćeno oglašavanje, ali se od tada odlučila da to ne radi iz razloga privatnosti.

Mnoge države već zahtevaju od roditelja da odvoje zaradu za decu koji nastupaju u tradicionalnijim okruženjima kao što su filmovi i televizija, ali zakon u Ilinoisu će biti prvi koji se posebno bavi “zvezdicama” na društvenim mrežama, prema rečima Landona Džakinota, koji prati zakonodavstvo o dečjem radu za Nacionalnu konferenciju državnih zakonodavaca.

Zakon u Ilinoisu će omogućiti da deca influenseri imaju pravo na određeni procenat zarade zasnovane na tome koliko često se pojavljuju u video blogovima ili online sadržajima koji generišu najmanje 10 centi po pregledu. Da bi se kvalifikovali, sadržaj mora biti kreiran u Ilinoisu, i deca bi morala biti prikazana u najmanje 30% sadržaja u periodu od 30 dana.

Video blogeri, ili vlogeri, bili bi odgovorni za vođenje evidencije o pojavljivanjima dece i morali bi odvajati bruto zaradu za dete na poseban račun u poverenju do njegovog punoletstva; inače, dete ima pravo da pokrene sudski postupak.

NBC Chicago

COMMENTS

WORDPRESS: 0