Novi zakon omogućiće uvoz automobila po američkim standardima u Srbiju

Novi zakon omogućiće uvoz automobila po američkim standardima u Srbiju

Soldier Field postaje najveći “drive-in” bioskop u Čikagu
U Americi velika ponuda poslova, ali nema ko da radi
Ilinois: Senat odobrio plan izgradnje novih nuklearnih reaktora

Veliki broj naših sunarodnika u Americi šalje autobombile za Srbiju, jedni da bi zaradili novac, drugi da obraduju članove svoje porodice a neki samo žele da voze svog omiljenog četvorotočkaša kada su na odmoru. Cene pojedinih modela automobila u SAD često su niže i do 40 odsto nego u Srbiji, bilo da je reč o novim ili polovnim vozilima. Međutim, u nameri da uštede građani često zaborave da provere da li automobil uopšte može da se ocarini i registruje u Srbiji, odnosno da li zadovoljava evropske standarde.

Homologacija, odnosno pribavljanje uverenja da automobil proizveden po američkim standardima odgovara evropskim propisima, traje oko nedelju dana, i potrebno je platiti određenu taksu.

U skupštinskoj proceduri trenutno se nalaze izmene zakona o bezbednosti saobraćaja koje će zasigurno olakšati život mnogima.

Niz nelogičnosti će biti otklonjen, a mnoge nepravde će biti ispravljene. Izmenama će konačno biti priznate i prepravke na vozilima, rečeno je u emisiji SAT.

Između ostalog, moći će da se uvezu automobili koji nisu u skladu sa srpskim tržištem i trenutnim propisima, a tiču se pre svega onih sa američkog tržišta.

Konkreno, automobili iz Amerike imaju crvene migavce, kod nas narandžaste, simetričnost farova je drugačija, milje i brzine se razlikuju, proverava se emisija gasova…ubuduće to neće biti prepreka, i oni će moći da se uvezu ovde.

Ostaje da se vidi koliko će tačno koštati te prepravke po automobilu, kada se uračuna prevoz brodom i carina. Svakako se otvaraju vrata da imamo veći izbor.

Ipak, još nije poptuno definisano da li se ovo odnosi i na broj motora koji se još upisuje u Srbiji.

Izvor: Telegraf.rs

COMMENTS

WORDPRESS: 6
 • comment-avatar

  Sta ae desava sa izmenama i dopunama zakona koji bi omogucili povratnicima iz Amerike da uvezu svoja kola? stvarno je besmisleno da ljudi nisu u mogucnosti to da urade!

 • comment-avatar
  Pavle 3 years ago

  Jel isto vazi i za one koji bi kupili stariji auto recimo Dodge Charger 69, naravno da se stalno vozi, ili se tu razlikuje nesto?

 • comment-avatar
  Slavica 3 years ago

  Kada će sr konačno usvojiti izmena zakona koj će dozvoliti uvoz polovnih vozila radjenih za američko tržište…klko još krčkaaaanja…užaaaaas

 • comment-avatar
  Bratislav 3 years ago

  američke prikolice za prevoz čamaca, gorostasi u svojoj branši. Kada ćete dozvoliti njihovu registraciju u Srbiji

 • comment-avatar

  Srbija je jedina u Evropi (a verovatno i sire) da ne dozvoljava registraciju vozila poreklom iz USA cak iako je to isto vozilo bilo uvezeno u EU i redovno odradjena homologacija I REGISTRACIJA!!! Za sve je dozvoljen uvoz (znaciiiii, plati carinu i porez drzavi) ali ne moze se registrovati! Zlo i naopako! Najgori smo i tako nam i treba