Novi zakon će zabraniti Airbnb u Njujorku

Novi zakon će zabraniti Airbnb u Njujorku

Ove godine bez tradicionalnog vatrometa na Navy Pier-u
Velika američka turneja muzičkog ansambla Fenečki Biseri
Drugo Srpsko filantropsko gala veče u Njujorku

Očekuje se da će na hiljade Airbnb smeštaja nestati sa platformi za iznajmljivanje budući da Njujork počinje sa primenom strogih restrikcija.

Lokalni zakon 18, koji je stupio na snagu u utorak, do te mere je restriktivan da ne samo da ograničava način na koji Airbnb posluje u gradu – već ga gotovo u potpunosti zabranjuje za mnoge goste i vlasnike stanova. Od sada, svi vlasnici se moraju  registrovati i to se odnosi isključivo na one koji žive u objektu koji iznajmljuju.

Vlasnici takođe moraju biti prisutni tokom boravka gostiju, a dozvoljena su samo dva gosta.

Dani izdavanja prostranih stanova u centru grada opremljenih za momačke večeri, idealnih stanova za porodice sa decom, ali i opcija iznajmljivanja isključivo vikendom dok su vlasnici odsutni – postali su prošlost.

I dok Airbnb, Vrbo i drugi i dalje mogu da posluju u Njujorku, nova pravila su toliko stroga da Airbnb to vidi kao “de facto zabranu” poslovanja.

Kratkoročna iznajmljivanja donese buku i nered i teraju lokalno stanovništvo iz njihovih četvrti. Neki vlasnici stanova u Njujorku imaju na stotine oglasa na Airbnb-u. Sa druge strane, tu su Njujorčani koji pokušavaju da sastave kraj s krajem, iznajmljujući svoje stanove dok su van grada ili polovinu dupleksa kako bi pokrili troškove hipoteke.

Airbnb je popularan među mnogima od ukupno 66 miliona posetilaca godišnje koji traže smeštaj  jeftiniji i ponekad veći od hotelskog. Samo u 2022. godini, oglasi za kratkoročno iznajmljivanje doneli su 85 miliona dolara Njujorku. Grad možda čini relativno mali deo globalnog tržišta Airbnb-a, ali nova pravila pokazuju kako lokalne vlade mogu efikasno da iskorene iznajmljivanje preko noći i umanje njihov uticaj na gusto naseljene stambene oblasti. I Njujork je samo jedan od mnogih gradova širom sveta koji pokušava da smiri zlatnu groznicu ovakvog tipa iznajmljivanja.

Dalas je ograničio kratkoročna iznajmljivanja na određene četvrti kako bi izbegao narušavanje javnog reda i mira. Kanadska provincija Quebec i Memphis, Tennessee sada zahtevaju licence. U San Francisku period tokom kojeg neko može da iznajmiti ceo svoj stan preko Airbnb-a ograničeno je na 90 dana godišnje; Amsterdam postavlja tu granicu na 30 noći godišnje, Pariz na 120 dana. Berlin je ranije zabranio gotovo sve  oglase na Airbnb-u, ali je tu odluku povukao 2018. godine.

Pokušaji Airbnb-a da se suprotstavi novom zakonu do sada su bili neuspešni. Kompanija je tužila grad Njujork u junu, ali sudija je odbacila slučaj u avgustu, smatrajući da su restrikcije “potpuno racionalne”.

Airbnb nije komentarisao da li će uložiti žalbu na ovu odluku. Vlasnici stanova se takođe bore za svoja prava sastajući se sa gradskim zvaničnicima kako bi pokušali da promene zakon.

COMMENTS

WORDPRESS: 0