Novi obrazac I-485 i finalno “Public Charge” pravilo stupaju na snagu ove nedelje

Novi obrazac I-485 i finalno “Public Charge” pravilo stupaju na snagu ove nedelje

Veliki zaostatak u obradi imigracionih aplikacija
USCIS: Troškovi aplikacije za “Zelenu kartu” biće duplo skuplji, koštaće više od $3500
Kada će Čikago ukinuti uredbu za obavezno nošenje maski?

Novo pravilo o javnim beneficijama Bajdenove administracije stupiće na snagu ove nedelje.

Koncept javne naknade (public charge) je deo imigracionog zakona više od jednog veka. Od 1999. godine, vlada je definisala „javnu naknadu“ kao svakoga kome su verovatno potrebne javne beneficije. U stvarnosti, vrlo malo ljudi je odbijeno zelene karte na osnovu toga. To se promenilo 2018. godine, kada je Trampova administracija proširila definiciju javne naknade, koju su mnogi videli kao test bogatstva kako bi se izbegli siromašni imigranti. Bajdenova administracija je povukla pravilo iz Trampove ere 2021. i finalizirala sopstvenu verziju pravila ranije ove godine, sužavajući definiciju „public charge“ kako bi odražavala dugogodišnje smernice iz 1999. godine.

Šta je promenjeno?

Počevši od 23. decembra 2022., svi podnosioci zahteva za zelenu kartu koji se prijave iz SAD moraće da podnesu novu verziju obrasca I-485 (Zahtev za prilagođavanje statusa).

Vlada po prvi put prikuplja mnogo novih podataka:

1.Vlada nije pitala za vaše dugove u prošlosti. Nova verzija I-485 uključuje pitanja o vašim prihodima, imovini i iznosima duga. Vrste dugova koje ćete prijaviti odnose se na stvari kao što su stambeni krediti (hipoteke), krediti za vozila, studentski zajmovi i komercijalni zajmovi/zajmovi za mala preduzeća. Revolving dugovi kao što su kreditne kartice i pretplate su ovde manje važni, ali biste ih ipak trebali prijaviti ako su značajni (više od 10.000 dolara).

2. Vlada želi da zna o vašem obrazovanju, veštinama i kvalifikacijama. Od vas se sada traži da otkrijete svoj najviši nivo obrazovanja, svoje profesionalne sertifikate i svoje poslovne veštine. Ove informacije pomažu vladi da utvrdi da li ćete verovatno biti zaposleni i u kojim profesijama.

3. Vaše korišćenje javnih davanja, posebno novčanih naknada koje ste prikupili od državne ili savezne vlade. Vlada će takođe pitati da li ste bili institucionalizovani o trošku vlade SAD. Korišćenje ovih javnih pogodnosti je često ograničeno na građane SAD ili članove njihovih porodica. Čak i kada nije ograničeno vladinom politikom, prikupljanje ovih beneficija od strane ne-američkih građana ili stalnih stanovnika sada može imati negativan uticaj na vašu prijavu za imigraciju.

Šta ovo znači za imigrante?

Služba za državljanstvo i imigraciju SAD (USCIS) nije bila transparentna u pogledu procesa donošenja odluka prema novom pravilu. Federalna agencija je dala neke smernice javnosti o tome šta se računa, a šta ne računa u odeljku za beneficije (na primer, besplatno testiranje na Covid-19, vakcinacija i lečenje se ne računaju).

U uputstvima za novi obrazac, USCIS navodi da ne morate da dostavljate dodatne dokaze uz prijavu da biste podržali informacije koje ste naveli u novom odeljku obrasca. Međutim, agencija može izdati zahtev za dokaze (RFE) ako želi da vidi prateću dokumentaciju. Kao i sa svim informacijama koje date vladi u zvaničnoj prijavi, trebalo bi da budete što je moguće istinitiji i potpuniji. Svaki propusti ili kontradiktorne informacije mogu biti osnova za RSE ili poricanje u nekim slučajevima.

Boundless

COMMENTS

WORDPRESS: 0