Nove smernice CDC: Učenici na distanci od jednog metra, umesto dva

Nove smernice CDC: Učenici na distanci od jednog metra, umesto dva

Vozači kamiona da li ste razmišljali o selidbi iz Čikaga u toplije krajeve?
Grad Čikago poklanja 5000 bicikala! Evo kako da se prijavite
Vodič za imigrante: Kako kupiti kuću u Sjedinjenim Državama

Američka vlada u petak je ublažila smernice za škole i poručila da učenici koji nose maske sada mogu da budu na manjoj distanci u učionicama – na metar, umesto ranijih preporučenih dva.

To bi, potencijalno, omogućilo školama sa ograničenim prostorom da se lakše otvore. Nove preporuke Cenatara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) mogle bi da pomognu administraciji predsednika Džoa Bajdena da ostvari ranije zacrtani cilj – da se milioni đaka vrate u učionice bez izazivanja novih žarišta koronavirusa.

​U mnogim školama, nastava je i dalje na internetu, više od godinu nakon što su zbog pandemije uvedene restrikcije širom SAD.

Nove smernice odnose se na učenike od predškolskog uzrasta do srednje škole u područjima sa niskom, umerenom i značajnom transmisijom Kovida 19. Učenici viših razreda osnovne škole i srednjoškolci u oblastima sa visokom stopom zaraze trebalo bi da i dalje drže distancu od dva metra osim ako se njihov kontakt ne ograniči na manju grupu đaka i nastavnika.

CDC ističe da bi đaci trebalo da drže distancu od dva metra kada razgovaraju sa nastavnicima i drugim zaposlenima u školi i kada jedu.

CDC je bio pod pritiskom da ublaži smernice za škole, a direktorka Rošel Valenski je ranije ove nedelje rekla da agencija delom razmatra i rezultate istraživanja iz Masačusetsa, u kojem se sugeriše da skraćena distanca nije uticala na širenje Kovida 19.

Mnoge škole nemaju dovoljno prostora u učionicama da bi omogućila držanje distance od dva metra između učenika. Izvan SAD, preporuke za socijalno distanciranje se kreću od oko metra do više od dva.

U smernicama se školama takođe preporučuje da redovno testiraju učenike i ističe da je to dodatna zaštita za škole u kojima je dozvoljeno da đaci budu na distanci manjoj od dva metra.

CDC navodi i da učenici moraju da nose maske u školskim autobusima ili bilo kom drugom prevoznom sredstvu koje koriste da bi došli u školu.

U međuvremenu, predsjednik Džo Bajden objavio je da će njegov cilj – da se za prvih 100 dana njegovog mandata da 100 miliona doza vakcine biti postignut 42 dana ranije. Bajden je međutim upozorio sve da i dalje budu oprezni.

Glas Amerike

COMMENTS

WORDPRESS: 0