Nova regulativa: Amerikancima će od 2024. trebati viza za putovanje u Evropsku Uniju

Nova regulativa: Amerikancima će od 2024. trebati viza za putovanje u Evropsku Uniju

Cene kuća padaju u skoro polovini saveznih država Amerike
Test: Koliko dobro poznajete Čikago? Proverite svoje znanje uz ovaj zabavan i interesantan kviz
Zašto Amerikanci ne koriste metrički sistem?

Počevši od 2024. godine, američki državljani koji putuju u Evropu moraće da podnesu zahtev za autorizaciju putem Evropskog informacionog sistema o putovanjima i odobrenjima (ETIAS) pre njihove posete.

Iako američki državljani trenutno uživaju bezvizni pristup većini zemalja Evropske unije, ova privilegija će se promeniti kada stupi na snagu nova regulativa. Slično američkom Elektronskom sistemu za putovanje (ESTA), ETIAS ima za cilj da unapredi bezbednost i olakša putovanje za putnike.

Evo šta treba da znate.

Šta je ETIAS i kako funkcioniše?

ETIAS je elektronsko odobrenje za putovanje koje je povezano sa pasošem putnika. Ono omogućava kratkoročan boravak u evropskim zemljama do 90 dana u bilo kojem periodu od 180 dana. Međutim, ETIAS ne garantuje automatski ulazak. Po dolasku, granični policajac će proveriti da li ispunjavate uslove za ulazak.

Koliko košta i kako podneti zahtev?

Za podnošenje zahteva za ETIAS možete popuniti obrazac za aplikaciju na zvaničnoj internet stranici ETIAS ili koristiti mobilnu aplikaciju. Trošak podnošenja zahteva iznosi 7,79 dolara, ali neki putnici mogu biti oslobođeni plaćanja ove takse. Pre nego što nastavite sa postupkom, pročitajte o zahtevima za aplikaciju i izuzećima od plaćanja.

Obrada vašeg zahteva

Većina zahteva za ETIAS se obrađuje u roku od nekoliko minuta. Međutim, u nekim slučajevima, postupak može trajati duže. Ako se to desi, dobićete odluku u roku od četiri dana. U izuzetnim okolnostima, ovaj period može biti produžen do 14 dana ukoliko su potrebne dodatne informacije ili dokumentacija, ili do 30 dana ukoliko je neophodan intervju. Da biste izbegli bilo kakve komplikacije u poslednjem trenutku, preporučuje se da se prijavite dovoljno unapred pre planiranog putovanja.

Potvrda i period važenja

Nakon što podnesete zahtev, dobićete e-poruku sa jedinstvenim brojem aplikacije za ETIAS. Sačuvajte ovaj broj za buduću referencu. Nakon obrade, dobićete još jednu e-poruku sa informacijama o ishodu vašeg zahteva. Proverite da li su sve informacije, kao što su vaše ime i broj pasoša, tačne na ETIAS-u, jer bilo kakve greške mogu sprečiti vaš ulazak u zemlje Evropske unije.

Putna dozvola ETIAS važi do tri godine ili do isteka vašeg pasoša, zavisno o tome šta nastupi prvo. Zapamtite, morate imati važeću ETIAS dozvolu tokom celog vašeg boravka, a napuštanje i ponovni ulazak su dozvoljeni sve dok poštujete ograničenje od 90 dana boravka u periodu od 180 dana.

Dolazak na granicu

Vaša ETIAS dozvola je elektronski povezana sa vašim putnim dokumentom, stoga je od suštinske važnosti koristiti isti dokument koji ste koristili pri podnošenju zahteva za ETIAS prilikom putovanja. Nepridržavanje ovog zahteva može vas sprečiti da se ukrcate na let, autobus ili brod, ili da uđete u bilo koju od zemalja Evropske unije koje zahtevaju ETIAS. Imajte na umu da posedovanje ETIAS-a ne garantuje automatsko pravo

Boundless

COMMENTS

WORDPRESS: 0