Nova pravila za dobijanje CDL dozvole stupaju na snagu danas. Obuka će koštati znatno više i trajaće duže nego ranije

Nova pravila za dobijanje CDL dozvole stupaju na snagu danas. Obuka će koštati znatno više i trajaće duže nego ranije

Grad Čikago produžio uredbu za ostanak kod kuće (“Stay at home”) do 22. januara
Ažurirana karantinska lista za putnike koji dolaze u Čikago
Radnici prodavnica TJ Maxx i Marshalls sada nose kamere na telu

Počevši od 7. februara 2022. godine, novi federalni propisi stupaju na snagu kako bi se poboljšala bezbednost na autoputevima Amerike, tako što će se od vozača početnika komercijalnih motornih vozila (CMV) zahtevati da završe trening po novim propisima o osnovnoj obuci vozača (ELDT). Od 7. februara, početnici CMV vozači neće imati pravo da polažu ispit za komercijalnu vozačku dozvolu (CDL) sve dok uspešno ne završe određeni program teorije i instrukcija iza volana koje pruža škola ili drugi entitet naveden na  Upravi za bezbednost prevoznika (FMCSA).

FMCSA-i ELDT propisi postavljaju zahteve za obuku za početnike vozače kamiona koji se primenjuju na:

• Vozače koji prvi put polažu za CDL dozvole klase A ili klase B.
• Vozače koji menjaju postojeći CDL kategorije B na CDL kategorije A.
• Vozače koji prvi put vade dozvole za školski autobus (S), putnički (P) ili opasne materijale (H).

ELDT propisi nisu retroaktivni. Pojedinci koji su dobili CDL ili S, P ili H odobrenje pre 7. februara 2022. nisu obavezni da završe obuku po novim propsima za odgovarajući CDL ili odobrenje. Kandidat koji dobije CLP (commercial learner’s permit) pre 7. februara 2022. ne mora da ispunjava ELDT uslove. Kada se izda CLP, vozač će imati godinu dana da ispuni uslove i dobije svoj CDL.

Kako najavljuju stručnjaci cena obuke će se kretati između $2500 i $8000, u zavisnosti od države i grada a trajaće znatno duže nego ranije kada su vozači nakon svega nekoliko časova obuke dobijali svoje dozvole za vožnju kamiona. Za više informacija posetite sajt Uprave za bezbednost prevoznika (FMCSA).

COMMENTS

WORDPRESS: 0