Njujork zabranjuje društvenim mrežama da preporučuju sadržaj koji izaziva zavisnost deci

Njujork zabranjuje društvenim mrežama da preporučuju sadržaj koji izaziva zavisnost deci

U Čikagu pao prvi sneg ove sezone
Greška na iPhone-u vraća obrisane fotografije: Evo šta treba da uradite
USCIS će od sada ubrzano obradjivati H-1B vize

Zakonodavstvo države Njujork usvojilo je u petak zakon koji će zabraniti društvenim mrežama da koriste “zavisničke” algoritme za preporuku sadržaja korisnicima mlađim od 18 godina

Zakon bi mogao značajno promeniti način na koji deca koriste društvene mreže u ovoj državi.

“Stop Addictive Feeds Exploitation (SAFE) for Kids” zakon će zabraniti društvenim mrežama poput TikToka i Instagrama da preporučuju sadržaj korisnicima mlađim od 18 godina na osnovu algoritama, što znači da će kompanije morati da pružaju sadržaj u obrnutom hronološkom redosledu za mlađe korisnike.

Zakonodavstvo države Njujork definiše “zavisnički tok” kao onaj koji preporučuje, bira ili prioritizuje medije na osnovu informacija povezanih s korisnikom ili njihovim uređajem. Od državnog tužioca će se tražiti da uspostavi pravila za sprovođenje. Kompanija koja prekrši zakon imaće 30 dana da ispravi problem ili će se suočiti s kaznama do 5.000 dolara po korisniku mlađem od 18 godina.

U ponedeljak je zakon izmenjen kako bi se uklonile odredbe koje bi zabranile platformama da šalju obaveštenja deci između ponoći i 6 sati ujutru.

Zakonodavstvo koje se odnosi na ograničavanje upotrebe društvenih mreža za decu postaje popularno i na državnom i na saveznom nivou. Kalifornijski zakon koji je prošao državni senat u maju vrlo je sličan zakonu Njujorka, dok bi na saveznom nivou zakon o bezbednosti dece na internetu (Kids Online Safety Act) mogao omogućiti odgovornost društvenih mreža za preporuku štetnog sadržaja deci.

NBC News 

COMMENTS

WORDPRESS: 0