Niže cene goriva mogu pomoći putnicima da uštede ovog leta. Evo nekoliko kratkih saveta

Niže cene goriva mogu pomoći putnicima da uštede ovog leta. Evo nekoliko kratkih saveta

Samo sledeće nedelje u Čikagu: Evo gde možete dobiti vozačku i REAL ID bez zakazivanja
Navy Pier se ponovo otvara od 30. aprila
15 tajnih mesta u Americi koja nisu dozvoljena za posetioce

Za putnike koji su ove godine odlučili da krenu na putovanje, stižu dobre vesti – cene goriva su znatno niže u odnosu na prošlu godinu. Prema izveštaju organizacije AAA, nacionalni prosek za galon goriva sada iznosi 3,58 dolara, što je manje od 5 dolara koliko je iznosio pre godinu dana.

Andrew Gross, portparol AAA, organizacije za članstvo u automobilizmu i rekreativnim putovanjima, istakao je: “Kakvu razliku čini godina.” Prošle godine, visoke cene goriva su dominirale naslovnim stranama i čak su naterale političare na državnom i saveznom nivou da pozivaju na smanjenje poreza na gorivo. Međutim, ove godine ta zabrinutost je popustila.

Prema rečima Gross-a, osim neočekivanih promena tokom sezone uragana, izgledi za cene goriva su uglavnom stabilni. “Trenutno ne vidimo ništa što bi gurnulo cene naviše ili naniže“, izjavio je Gross. Nacionalni prosek verovatno će ostati u rasponu od 3,50 dolara po galonu.

Ovo je dobra vest za putnike, jer su cene drugih kategorija kao što su avionske karte i hoteli ove godine porasle. Ted Rossman, viši analitičar industrije u Bankrate i CreditCards.com, izjavio je da nedavno istraživanje Bankrate-a otkriva da 63% odraslih planira letovanje ove godine, u poređenju sa 61% prošle godine. “Ljudi žele negde da odu, žele nešto da urade”, rekao je Rossman. “Još uvek postoji mnogo zaostale potražnje koja je podržana tokom pandemije.”

Međutim, viši troškovi takođe podstiču ljude da traže načine za uštedu. Prema istraživanju Bankrate-a, 80% putnika planira da prilagodi svoje planove zbog inflacije. Jedna od češćih promena je odluka da se putuje automobilom umesto avionom, izjavio je Rossman. Drugi načini za smanjenje troškova uključuju biranje jeftinijeg smeštaja ili destinacije, kao i skraćivanje trajanja putovanja.

Iako su cene goriva ovog leta relativno niske, postoje još neki načini da se poveća ušteda za putnike i njihove porodice koji planiraju putovanja.

  1. Potražite kreditnu karticu za nagrađivanje goriva:
    "paying for gas, small DOF. Other images from this series:"
    Određene kreditne kartice mogu vam omogućiti povraćaj novca do 5% na gorivo. Preporučene kartice uključuju Chase Freedom Flex i Discover it Cash Back, koje nude ovu stopu povrata između jula i septembra. Takođe proverite da li vaša postojeća kreditna kartica nudi slične pogodnosti.
  2. Iskoristite popuste: Pored kreditnih kartica sa povratom novca na gorivo, vozači mogu uštedeti korišćenjem aplikacija poput Upside ili GasBuddy, koje im pomažu da pronađu bolje cene goriva. Takođe je korisno kombinovati ponude. Na primer, kreditna kartica može vratiti 5% novca na gorivo, a aplikacija benzinske pumpe može ponuditi dodatnih 10 centi popusta po galonu.
  3. Proverite osiguranje iznajmljenog automobila: Ove godine su iznajmljeni automobili relativno jeftiniji, ali treba proveriti da li vaša kreditna kartica već nudi osiguranje iznajmljenog automobila. Mnoge kreditne kartice imaju ugrađene pogodnosti za putovanja, uključujući pokriće za otkazivanje ili kašnjenje putovanja, kao i za izgubljeni ili odloženi prtljag.

Putnici koji žele da uštede na putovanjima imaju razne mogućnosti za to. Niže cene goriva ove godine pružaju olakšanje, a pametno korišćenje kreditnih kartica, popusta i pogodnosti može dodatno povećati uštedu.

 

 

Izvor: Cnbc.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0