Nikola Jokić ruši rekorde NBA lige!

Nikola Jokić ruši rekorde NBA lige!

Najbolje knjige čija je radnja smeštena u Čikagu
Deset najbogatijih gradova u Americi. Čak dva grada se nalaze u Ilinoisu
14 američkih država koje su najrizičnije za putovanje u novom talasu pandemije

Nikola Jokić je opet u žiži interesovanja ljubitelja košarke zbog onoga što radi u NBA ligi.

Kako ističe portal “Stathed”, koji se bavi naprednom košarkaškom statistikom, Jokić je uspeo da sustigne rekord Lebrona DŽejmsa po utakmicama na kojima je imao bar 30 poena, 15 skokova i pet asistencija, a kako su obojica to uradila po devet puta (Lebron za 16 sezona, Srbin za šest), obojica su na 25. mestu “večne liste”.

Ali, nije Jokić samo zbog tog podatka ovih dana zanimljiv u SAD.

Kada se priča o najboljim košarkašima svih vremena, u Americi se “ovi novi momci” ne uzimaju u obzir, jer se, prosto, “podrazumeva da su nekadašnji asovi nedodirljivi”.

Ali… Stvari se menjaju.

I to na pomalo neverovatan način.

Recimo, legendarni Vilt Čembrlen je zaista iznad mnogih drugih po raznim parametrima, čak mu ni slavni Majkl DŽordan nije mogao prići u nekim statističkim kategorijama, ali ovih dana Amerikanci su u čudu zbog onog što radi srpski as.

Naime, iako je Nikola Jokić prošle nedelje “preskočio” jedan meč, zbog kazne za incident sa Markifom Morisom iz Majamija (povratak je obeležio tripl-dabl učinkom u meču protiv Atlante, a potom je ostvario košgeterski rekord sezone, protiv Dalasa, kada je i stigao pomenuti Lebronov rekord), on trenutno ima najbolji “američki indeks korisnosti” u istoriji NBA lige kada se radi o jednoj sezoni.

Ovo “američki indeks korisnosti” treba shvatiti uslovno, jer se radi o “PER”-u, što je skraćenica za Rejting igračeve efektivnosti (Player’s efficiency rating), što je čuveni novinar ESPN-a DŽon Holinger osmislio kako bi se na najbolji način upoređivali kompletni učinci igrača.

Za razliku od klasičnog “indeksa korisnosti”, kakav se koristi i u statistici evropske košarke, “PER” uračunava i neke dodatne, vrlo važne stvari. Recimo, brzinu igre nekog kluba, jer Holinger sa pravom ističe da nije isto ako neko ubaci 10 poena u timu koji igra veoma spore akcije, pa završi meč sa 60 poena, ili ako neko postigne 10 poena u ekipi koja “jurca i šutira”, pa odigra dvostruko više napada na utakmici od sporijih konkurenata, i, recimo, postigne 120 poena. Prosto, onaj prvi je dao šestinu svih poena svoje ekipe, onaj drugi – tek dvanaestinu.

U svakom slučaju, taj “američki indeks korisnosti”, odnosno “PER”, računa i brojne druge faktore prilikom rangiranja košarkaša i… Nikola Jokić je trenutno na nestvarnom nivou. Zapravo, na istorijski najvišem.

Novosti

COMMENTS

WORDPRESS: 0