Nezaposlenost u Americi skoro 15 odsto,najviša od “Velike depresije”

Nezaposlenost u Americi skoro 15 odsto,najviša od “Velike depresije”

Istorijski štrajk protiv Velike trojke: 13.000 radnika prekinulo je proizvodnju automobila
Od ponedeljka novo pravilo. Ako vas kamere snime da vozite 6 mph preko ograničenja kazna $35
Prosečna cena goriva u SAD porasla je za 22% za dve nedelje na rekordnih 4,43 dolara

Broj slučajeva koronavirusa u Sjedinjenim Državama približava se 1,3 miliona, dok je preminulo više od 75 hiljada ljudi. Pandemija je nanela i ogromnu štetu ekonomiji – stopa nezaposlenosti porasla je na čak 14,7 odsto, što je najviše od perioda Velike depresije, 1930-tih. Od sredine marta svaki peti američki radnik podneo je inicijalni zahtev za pomoć nezaposlenima. Najmanje 44 američke države ublažile su restriktivne mere, dok delovi zemlje pokušavaju da ponovo pokrenu poslove. Amerikanci, u ovom trenutku, strahuju i od virusa, ali i ekonomske katastrofe.

Sekretarijat za rad SAD saopštio je da je kao posledica epidemije koronavirusa stopa nezaposlenosti u aprilu dostigla 14,7 odsto, što je broj koji nije viđen još od Velike depresije 1930-ih. Stopa nezaposlenosti u martu bila je 4,4 odsto.

Više od 20 miliona radnih mesta nestalo je u aprilu – što je najgori ikad zabeležni podatak te vrste i predstavlja jasan pokazatelj toga koliku je štetu Kovid 19 naneo najvećoj svetskoj ekonomiji. Skoro čitav rast ostvaren u proteklih 11 godina oporavka od Velike recesije izgubljen je u jednom mesecu.

U izveštaju se međutim nagoveštava da se ogromna većina poslova izgubljenih u aprilu – skoro 90 odsto – smatra privremenim gubitkom i da je rezultat činjenice da su biznisi bili primorani da se zatvore. Svi oni se nadaju da će se ponovo otvoriti i ponovo angažovati otpuštene radnike, ali da li će to zaista biti slučaj i koliko brzo, zavisi od toga koliko dobro zakonodavci, firme i javnost budu upravljali odgovorom na krizu javnog zdravlja.

Prema najnovijim podacima, otprilike svaki šesti zaposleni u okviru američke radne snage, koja broji 164,6 miliona ljudi, trenutno nema posao, usled pandemije koronavirusa koja je primorala fabrike sa hiljadama radnika da se zatvore, baš kao i mala privatna preduzeća ili radnje.

Ukupno 33,5 miliona radnika podnelo je zahteve za nadoknadu nezaposlenima od sredine marta. Ti radnici obično dobijaju nešto manje od polovine svojih regularnih primanja, ali zbog virusa, koji je zatvorio američku ekonomiju, federalna vlada u naredna četiri meseca isplaćuje dodatnih 600 dolara nedeljno nezaposlenim radnicima.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0