Nezaposleni Amerikanci od sutra bez novčane pomoći države?

Nezaposleni Amerikanci od sutra bez novčane pomoći države?

Tinder uvodi video selfi kao dodatni korak za verifikaciju profila
Američki dolar na najnižem nivou od 2018. godine
Svi aplikanti za zelenu kartu sada moraju biti potpuno vakcinisani protiv COVID-19

Predstavnci demokrata u Kongresu i aktuelna republikanska administracija u Beloj kući nisu blizu dogovora o nastavku isplate novčane pomoći milionima nezaposlenih Amerikanaca. Aktuelna odluka o isplati novčane pomoći za one koji su ostali bez posla zbog pandemije koronavirusa je istekla 31. jula.

“Ovo je bio najduži sastanak do sada i produktivniji od ostalih. Ali, ima još mnogo otvorenih pitanja“, rekao je lider demokrata u Senatu Čak Šumer, posle tročasovnog sastanka sa sekretarom za finansije Stivenom Mnučinom i šefom Trampovog kabineta Markom Medouzom u subotu.

Mnučin je rekao da su razgovori bili konstruktivni, ali da nije postignuta saglasnost o tome da li da se postigne kratkoročni ili sveobuhvatniji dogovor.

Naredni sastanak demokrata i republikanaca je u ponedeljak.

Kongres u proteklim mesecima nije uspevao da postigne dogovor o novoj rundi isplate novčane pomoći, dok broj nezaposlenih u SAD raste i ekonomska aktivnost opada.

Sada se razgovara o tome da se produži isplata federalne pomoći od 600 dolara nedeljno za one koji su ostali bez posla zbog pandemije.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi odbila je predlog Donalda Trampa da se ta isplata produži za samo nedelju dana, jer demokrate žele da se taj novac isplaćuje do sledeće godine.

Ali, republikanci u Senatu tvrde da je 600 dolara nedeljno za nezaposlene i više nego što bi zaradili da imaju posao, te da ih ne motiviše da se vrate da rade. Oni žele da se isplate smanje na 200 dolara nedeljeno.

Demokratski predsednički kandidat Džozef Bajden oštro je kritikovao predsednika i lidera većine u Senatu Miča Mekonela što je pustio senatore da odu kućama za vikend, bez dogovora o nastavku isplate pomoći.

Mnogi Amerikanci su u opasnosti da, ako im pomoć ne bude isplaćena, budu izbačeni iz stanova koje iznajmljuju jer ne mogu da plate kiriju.

“Zbog toga što Donald Tramp ne zna da nas odgovorno vodi kroz pandemiju i ekonomsku krizu, sada se suočavamo i sa potencijalnom krizom stanovanja“, naveo je Bajden u saopštenju.

Izvor: Glas Amerike

COMMENTS

WORDPRESS: 0