Nezaposleni Amerikanci mogu dobijati naknade za nezaposlene i ako odbiju posao zbog straha od Covid-a

Nezaposleni Amerikanci mogu dobijati naknade za nezaposlene i ako odbiju posao zbog straha od Covid-a

Čikago: Kod 20% stanovnika utvrđeno prisustvo antitela na korona virus
Polovina američkih država ublažava mere suzbijanja pandemije
Air Serbia otkazuje letove zbog „velikog broja nepovoljnih faktora“. Otkazan svaki sedmi let

Otpušteni radnici moći će da odbijaju poslove za koje smatraju da su previše rizični zbog pandemije Covida i da nastavljaju da prikupljaju naknade za nezaposlene, navodi se u novim smernicama američkog Ministarstva rada u četvrtak.

Nova pravila, koja proizilaze iz direktive koju je prošlog meseca potpisao predsednik Džo Bajden, proširuju uslove pod kojima radnici mogu imati pravo na beneficije za pomoć u slučaju nezaposlenosti izazvane pandemijom. Kongres je kreirao program prošlog marta za pružanje pomoći određenim ljudima pogođenim koronavirusom, kao i honorarcima, nezavisnim dobavljačima, radnicima na koncetima i drugima koji obično nemaju kvalifikacije.

Današnje smernice otvaraju vrata radnicima koji su se suočili sa teškim, ako ne i nemogućim izborom između prihvatanja zaposlenja na nesigurnom radnom mestu radi dobijanja stalnog izvora prihoda i zaštite svog zdravlja i zdravlja svojih najmilijih“, rekla je Patricia Smith , viši savetnik sekretara za rad.

Program pomoći za pogođene pandemijom koronavirusa u slučaju nezaposlenosti već je dostupan onima koji ne mogu da rade jer imaju zdravstveno stanje koje ih izlaže riziku ili zato što su, između ostalih razloga, zatvorene škole njihove dece. Ali prethodna uputstva izdata pod Trampovom administracijom ostavila su državama malo prostora da prestanu da pružaju beneficije onima koji su odbili rad zbog zabrinutosti za bezbednost koronavirusa.

Nova pravila omogućavaju podnosiocima zahteva da i dalje ispunjavaju uslove potvrđujući da ponuđeni posao ne ispunjava Covid-ove bezbednosne standarde, poput nošenja maski, fizičkog udaljavanja ili obezbeđenja lične zaštitne opreme.

Vodič takođe proširuje pravo na pomoć za nezaposlene radnicima koji su otpušteni ili kojima je skraćeno radno vreme kao direktan rezultat pandemije i zaposlenima u školama koji rade bez ugovora ili osiguranja za nastavak zaposlenja koji se suočavaju sa smanjenjem plata ili otpuštanjem kada škole su zatvorene zbog izbijanja.

Izvor: CNN

COMMENTS

WORDPRESS: 0