Kompanija Neuralink Elona Muska emitovala je uživo ažuriranje o svom prvom pacijentu sa implantacijom mozga, prikazujući čoveka sa kvadriplegijom koji je mogao da igra video-igrice i onlajn šah koristeći svoj um.

Neuralink je startap za tehnologiju mozga koji je osnovao Musk. Njegov implantant omogućava pacijentu da koristi svoje misli za kontrolu računara. Musk je rekao da će kompanija početi da radi sa pacijentima koji imaju ozbiljna fizička ograničenja poput oštećenja cervikalne kičmene moždine ili kvadriplegije.

U video-snimku koji je emitovan na Muskovoj društvenoj mreži X, pacijent Noland Arbaugh mogao je da koristi svoj računar za igranje šaha i igru Civilization VI. “Odustao sam od igranja te igre ranije”, rekao je pacijent.

“Ovo mi je već promenilo život”, dodao je Arbaugh. “Operacija je bila neverovatno laka.”

Arbaugh (29) rekao je da je zadobio povredu kičmene moždine u “nesreći prilikom ronjenja” pre osam godina. Takođe je rekao da je pušten iz bolnice dan nakon Neuralink procedure u januaru, koja je prošla glatko. Dodao je da “još treba da se radi” na usavršavanju tehnologije.