Evo nekoliko saveta kako da sprečite lažne pozive!

Evo nekoliko saveta kako da sprečite lažne pozive!

Vrhovni sud blokirao uredbu o obaveznoj vakcinaciji ili testiranju
Bajden uveo promene da bi pomogao najmanjim preduzećima u Americi
Amerikancima će od 2025. biti potrebne vize da uđu u Evropu

Da li ste došli do momenta da se više ni ne javljate na telefon ukoliko vas zove nepoznat broj?

Robopozivi i lažni pozivi mogu užasno da nerviraju, narušavaju privatnost, prekidaju nas u poslu i odvlače paznju sa važnih stvari. Iako eliminacija ovih poziva možda nije u rangu sa nekim naučnim dostignućem, većina nas, uključujući i autora ovog teksta bi rado dodelila Nobelovu nagradu prvoj osobi koja ce smisliti neki program ili aplikaciju koja će u potpunosti eliminsati ove lažne pozive.

Budite uvereni da ne preterujete ako vam se čini da lažnih poziva ima više nego ikada ranije. Više od 31 milijarde robotskih poziva zabeleženo je u SAD u 2018. godini, što je porast u odnosu na prethodne godine, navodi se u izveštaju kompanije YouMail.

Što je jos gore, ovi neželjeni pozivi mogu biti mnogo više od puke smetnje; neki od njih su prevare koje čekaju da se dogode. Više od 25 odsto ovih poziva dolazi od prevaranata koji traže žrtve koje mogu da prevare za novac, podatke o identitetu ili oboje. Istraživanje je pokazalo da su telefonske prevare dostigle rekordnih 9,5 milijardi dolara u 2018. godini, sa prosečnim gubitkom od 430 dolara po žrtvi prevare – prošle godine čak 22 miliona prevarenih samo u SAD-u.

Chicago Glasnik vam donosi nekoliko načina da smanjite ili u potpunosti zaustavite ove iritantne pozive:

Do Not Call List, FWIW

Tehnologija je omogucila prevarantima neogranicen broj poziva, prakticno besplatno, na svaki broj telefona u Severnoj Americi, ukljucujuci Kanadu i mnoge delove Kariba.

Da bi sprecili primanje laznih poziva i tekstualnih poruka,  mozete uneti svoj broj telefona u federalni registar za poziva na “Do Not Call List” na njegovoj veb stranici. To mozete uciniti i pozivanjem registra na broj 1-888-382-1222 sa broja koji zelite da zaštitite.

Imajte na umu, ovaj registar nije krajnje resenje. Neki cak dovode u pitanje njegovu vrednost i svrhu. Prijava u registar vas sigurno vas nece zastititi od mnogih vrsta nezeljenih poziva, ukljucujuci politicke kampanje, agencije za naplatu dugova i dobrotvorne organizacije. Ipak, prijava na registar je jedan od prvih koraka u cilju smanjenja ovih poziva.

Aplikacije za blokiranje lažnih poziva

Problem koji je stvorila moderna tehnologija, ona može da eliminiše – ili bar smanji. Postoje aplikacije koje mogu pomoći u smanjenju poziva.

Nomorobo dobija pohvale mnogih korisnika, uključujući Consumer Reports. To je aplikacija zasnovana na cloud tehnologiji koja prekida ili blokira lažne robocall pozive ili pozive telemarketera.

Hiia sarađuje sa proizvođačima pametnih telefona i operaterima kako bi korisnicima pružila zaštitu od neželjenih poruka i poziva. Ona identifikuje pozive koje želite da primite i blokira brojeve i poruke koje želite da izbegnete – i to besplatno.

Robokiller obećava smanjenje broja neželjenih poziva za 90%.

Ove i druge aplikacije dizajnirane za sprečavanje lažnih poziva u velikoj meri se oslanjaju na jednu stvar: bazu podataka telefonskih brojeva koje prevaranti i telemarketari koriste i koja se stalno azurira. Kada se pretplatite na neku od ovih usluga, ona prepoznaje broj dolaznog poziva prema toj ogromnoj listi brojeva. Ako pronađe podudaranje, dolazni poziv se isključuje pre nego što dođe do vas.

Uvek možete blokirati brojeve jedan po jedan.

Manuleno blokiranje brojeva može biti efikasan način ali ne i trajno rešenje jer oduzima mnogo vremena i neće u potpunosti zaustaviti lažne pozive, ali ako postoji određeni broj koji stalno zove vaš  iPhone ili Android telefon, prilično je jednostavno zauvek ga blokirati.

Pomoc vašeg mobilnog operatera.

AT&T nudi svoje usluge Protect Call and Mobile Security usluge besplatno na svim postpejd linijama. Ne blokira u potpunosti neželjene ili telemarketerske pozive, ali identifikuje te pozive kao potencijalne prevare i daje vam mogucnost da ih blokirate u budućnosti. Korisnici mogu ručno blokirati brojeve koje žele i prijaviti ih kako bi poboljšali bazu podataka.

Sprint nudi Premium ID a za 2,99 dolara mesečno koji identifikuje telefonske brojeve koji nisu u vašoj listi kontakata. Obeležava robot pozive i neželjene poruke i dodeljuje im status „ pretnje“ kako bi vam pokazao da imate sumnjiv poziv. Sprint automatski ne blokira pozive;

T-Mobile ima Scam ID i Scam Block program besplatan za sve postpaid korisnike. Program sa unapređenim uslugama dostupan je za 4 dolara mesečno.

Verizon Wireless Caller Name ID servis kosta 2,99 dolara mesečno i identifikuje sumnjive neželjene pozive i omogućava vam da blokirate ili prijavite te brojeve.

COMMENTS

WORDPRESS: 0