Navy Pier – Najposećenija destinacija u Čikagu!

Navy Pier – Najposećenija destinacija u Čikagu!

Treći Deo – Istorija srpskog naroda u Čikagu!
Odakle potiču američki starosedeoci?
Kolonizacija Amerike: Kako su Evropljani iz korena promenili Novi svet

Navy Pier je pristanište dugačko 1010 metara na obali jezera Mičigen i trenutno se prostire na površini većoj od 20 hektara. Obuhvata parkove, vrtove, prodavnice, restorane i izložbene objekte. Jedna je od najposećenijih destinacija u ovom delu Amerike i godišnje privuče skoro dva miliona posetilaca i predstavlja glavnu turističku atrakciju Čikaga.

Navy Pier je otvoren za javnost 15. jula 1916. Prvobitno poznat kao “Municipal Pier”, pristanište je izgradio Charles Sumner Frost, jedan od najpoznatijih arhitekata tog vremena. U poćetku je služio kao prištanište za teretni putnički saobraćaj, rekreaciju u zatvorenom i otvorenom prostoru a održavani su različiti događaji kao sto su izložbe i takmičenja.
Tokom vremena ovaj simbol Čikaga menjao je namene i nekoliko puta je renoviran.
1927. godine pristanište je preimenovano u “Navy Pier” u čast pomorskih veterana koji su služili u Prvom svetskom ratu.
Tokom Drugog svetskog rata, postao je centar za obuku mornarice SAD-a; oko 10.000 ljudi je radilo, obučavalo se i živelo na ovom mestu. Godine 1995. Navy Pier je redizajniran i predstavljen javnosti kao novi centar grada u kome se nalaze maloprodajni, ugostiteljski, zabavni i kulturni sadržaji. Pre nekoliko godina pristupilo se planu nazvanim The Centennial Vision, prema kome je Navy Pier poslednji put renoviran i ulozena su velika sredstava i napori da se obezbede novi događaji i kulturna dešavanja tokom čitave godine

COMMENTS

WORDPRESS: 0