Nastavljaju se pregovori o novčanoj pomoći za milione Amerikanaca

Nastavljaju se pregovori o novčanoj pomoći za milione Amerikanaca

Youtube dobija rivala: Na platformu X uskoro stiže novi format video sadržaja
Čikago će ponovo biti zavejan, stiže novih 15 centimetara snega
Nijagarini vodopadi u srpskim bojama: Međunarodni festival posvećen Danu Nikole Tesle

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi rekla je da će se u utorak ponovo sastati sa sekretarom za finansije Stivenom Mnučinom i Trampovim šefom kabineta Markom Medouzom i pokušati da postigne dogovor o novčanoj pomoći za milione Amerikanaca koji su ostali bez posla zbog pandemije koronavirusa.

Isplate od 600 dolara federalne pomoći nedeljno istekle su 31. jula.

Stiven Mnučin se u ponedeljak sastao sa demokratama iz Kongresa, a Nensi Pelosi i lider demokrata u Senatu Čak Šumer rekli su da su razgovori bili produktivni i da veruju da postoji želja da se reši problem.

Demokrate žele da se isplata 600 dolara nedeljno nezaposlenima nastavi do kraja godine, dok je administracija Donalda Trampa u početku htela da isplate budu 200 dolara nedeljno i da se radncima isplaćuje 70 odsto plate koju su dobijali pre otkaza.

Dve strane su daleko od dogovora o sveobuhvatnom paketu pomoći zbog pandemije koronavirusa. Demokrate žele da ukupan iznos bude 3 hiljade milijardi dolara, dok republikanci žele da to bude hiljadu milijardi.

Nensi Pelosi je za televiziju ABC rekla da pomoć služi kako bi ljude držala iznad ivice siromaštva, ali nije isključila mogućnost da se nedeljna isplata smanji. Ipak, kritikovala je republikance koji “ništa ne žele da odobre”.

Sekretar za finansije Stiven Mnučin je poručio da je predsednik Tramp “veoma zabrinut što je isplata pomoći istekla” i da želi nešto da preduzme. Ali istovremeno, Mnučin kaže da ga je iznenadilo to što su demokrate odbile ponudu Bele kuće da se isptala od 600 dolara nastavi ove nedelje dok traju razgovori.

Mnučin je rekao da je virus “uništio američku ekonomiju” koja je doživela rekordan pad od aprila do juna 2020.

Ipak, kaže da je optimista.

Verujem da ćemo se vratiti na staro, posebno u 2021.”, kaže Mnučin.

Izvor: Glas Amerike

COMMENTS

WORDPRESS: 0