Nasilje u Čikagu u drastičnom porastu, čak 50% više ubistava nego u 2019. godini

Nasilje u Čikagu u drastičnom porastu, čak 50% više ubistava nego u 2019. godini

Nikola Jokić ponovo starter na All Star utakmici
Zašto Amerika nema razvijenu železnicu
Zdravstvena zaštita za imigrante bez dokumenata – Evo osnovnih informacija o ovoj važnoj temi

Broj napada vatrenim oružjem u Čikagu malo opao sa hladnijim vremnom u novembru, ali su pucnjave i ubistva i dalje u velikom porastu u poređenju sa prošlom godinom!

Policija je evidentirala 716 ubistava do kraja novembra što predstavlja porast od 54% od prošlogodišnje brojke koja je iznosila 464!

Upoređujući mesece, novembar ima najveću statistiku sa čak 267 pucnajve dok je novembar 2019.godine imao 154 pucnjave što predstavlja porast od od 73%!

Ovo su podaci iz izveštaja Čikaške policijske uprave objavljenog u utorak.

  • Policajci su zaplenili više od 10,000 komada ilegalnog oružja do kraja novembra i izvršili više od 6,600 hapšenja.
  • Ukupna stopa kriminala – uključujući ubistva, pljačke, seksualne napade, krađe i provale – opala je za 7% u poređenju sa krajem novembra prošle godine.
  • Broj krađa smanjen je za 27% u toku novembra, u poređenju sa prošlom godinom. Policija je izjavila da „dramatično smanjenje ostaje glavni pokretač smanjenja ukupnog kriminala u Čikagu“.
  • Broj provala i krađama ostajo je na istom nivou kao u zadnjih 20 godina.

Policijski nadzornik David Braun, koji je počeo da radi ranije ove godine, kaže da se policija suočila sa značajnim i posebnim izazovima kada su COVID-19 i građanski nemiri pogodili glavne američke gradove.

Čikago nije izuzetak. Ipak, naši policajci nastavljaju da rade punim kapacitetom svakoga dana kako bi učinili naše ulice i domove sigurnim“, rekao je Braun u svojoj izjavi. „Želim da pohvalim naše hrabre policajce koji svakoga dana rizikuju svoje živote kako bi poboljšali bezbednost svojih građana“.

Pored pandemije i građanskih nemira, policajci se suočavaju i sa utrostručenim brojem napada vatrenim oružjem na službenike javnog reda.
Ove godine je na čikaške policajce pucano 71 put a 10 policajaca je pogođeno. U istom periodu 2019.godine, pucnjava se desila 18 puta sa tri povređena oficira. U julu, tri policajca su pogođena kada je zatvorenik počeo da puca u policijskoj stanici.

Policijske stanice su takođe bile pogođene i virusom COVID-19 sa oko 1,500 službenika pozitivnih od ukupno 13,000 zaposlenih. Tri oficira su, nažalost, preminula od posledica zaraze virusom u aprilu. Jedan službenik je nađen mrtav u svom domu prošle nedelje ali su rezultati autopsije još uvek nisu zvanični povodom uzroka smrti.

Čikago je među većim gradovima Amerike koji trentno ima porast nasilja oružjem i ubistvima koji su rezultat pomenutog porasta. Njujork je imao 405 ubistava do sredine novembra u poređenju sa brojem od 295 ubistava u isto vreme prošle godine što se predstavlja kao porast od 37%.

Porast nasilja je bio toliko veliki da bi grad mogao imati toliko ubistava kao što je to zabeleženo daleke 1998.godine! Od nedelje, broj ubistava u 2020.godine i 2016.godine se izjednačio i  iznosi 715!

Kako se približava zima, nasilje je nastavilo da opada pa se novembar završio sa nešto manje pucnjava i ubistava u poređenju sa oktobrom. Policija je zabeležila 360 žrtava i 65 ubistava u oktobru dok je se novembar završio sa 339 žrtava pucnjave i 58 ubistava.

Izvor: NBC Chicago

COMMENTS

WORDPRESS: 0