Nasilje u Čikagu u drastičnom porastu, čak 50% više ubistava nego u 2019. godini

Nasilje u Čikagu u drastičnom porastu, čak 50% više ubistava nego u 2019. godini

Čikago pokreće program za praćenje kontakata obolelih od Covid 19
Kongres razmatra zakon koji bi milionima imigranata omogućio dobijanje zelene karte
Navy Pier se ponovo otvara od 30. aprila

Broj napada vatrenim oružjem u Čikagu malo opao sa hladnijim vremnom u novembru, ali su pucnjave i ubistva i dalje u velikom porastu u poređenju sa prošlom godinom!

Policija je evidentirala 716 ubistava do kraja novembra što predstavlja porast od 54% od prošlogodišnje brojke koja je iznosila 464!

Upoređujući mesece, novembar ima najveću statistiku sa čak 267 pucnajve dok je novembar 2019.godine imao 154 pucnjave što predstavlja porast od od 73%!

Ovo su podaci iz izveštaja Čikaške policijske uprave objavljenog u utorak.

  • Policajci su zaplenili više od 10,000 komada ilegalnog oružja do kraja novembra i izvršili više od 6,600 hapšenja.
  • Ukupna stopa kriminala – uključujući ubistva, pljačke, seksualne napade, krađe i provale – opala je za 7% u poređenju sa krajem novembra prošle godine.
  • Broj krađa smanjen je za 27% u toku novembra, u poređenju sa prošlom godinom. Policija je izjavila da „dramatično smanjenje ostaje glavni pokretač smanjenja ukupnog kriminala u Čikagu“.
  • Broj provala i krađama ostajo je na istom nivou kao u zadnjih 20 godina.

Policijski nadzornik David Braun, koji je počeo da radi ranije ove godine, kaže da se policija suočila sa značajnim i posebnim izazovima kada su COVID-19 i građanski nemiri pogodili glavne američke gradove.

Čikago nije izuzetak. Ipak, naši policajci nastavljaju da rade punim kapacitetom svakoga dana kako bi učinili naše ulice i domove sigurnim“, rekao je Braun u svojoj izjavi. „Želim da pohvalim naše hrabre policajce koji svakoga dana rizikuju svoje živote kako bi poboljšali bezbednost svojih građana“.

Pored pandemije i građanskih nemira, policajci se suočavaju i sa utrostručenim brojem napada vatrenim oružjem na službenike javnog reda.
Ove godine je na čikaške policajce pucano 71 put a 10 policajaca je pogođeno. U istom periodu 2019.godine, pucnjava se desila 18 puta sa tri povređena oficira. U julu, tri policajca su pogođena kada je zatvorenik počeo da puca u policijskoj stanici.

Policijske stanice su takođe bile pogođene i virusom COVID-19 sa oko 1,500 službenika pozitivnih od ukupno 13,000 zaposlenih. Tri oficira su, nažalost, preminula od posledica zaraze virusom u aprilu. Jedan službenik je nađen mrtav u svom domu prošle nedelje ali su rezultati autopsije još uvek nisu zvanični povodom uzroka smrti.

Čikago je među većim gradovima Amerike koji trentno ima porast nasilja oružjem i ubistvima koji su rezultat pomenutog porasta. Njujork je imao 405 ubistava do sredine novembra u poređenju sa brojem od 295 ubistava u isto vreme prošle godine što se predstavlja kao porast od 37%.

Porast nasilja je bio toliko veliki da bi grad mogao imati toliko ubistava kao što je to zabeleženo daleke 1998.godine! Od nedelje, broj ubistava u 2020.godine i 2016.godine se izjednačio i  iznosi 715!

Kako se približava zima, nasilje je nastavilo da opada pa se novembar završio sa nešto manje pucnjava i ubistava u poređenju sa oktobrom. Policija je zabeležila 360 žrtava i 65 ubistava u oktobru dok je se novembar završio sa 339 žrtava pucnjave i 58 ubistava.

Izvor: NBC Chicago

COMMENTS

WORDPRESS: 0