NASA najavila povratak astronauta na mesec u 2024. godini

NASA najavila povratak astronauta na mesec u 2024. godini

Najbolja mesta u Čikagu za doček Nove 2023. godine
Evo koje će muzičke zvezde nastupiti na prvom NASCAR-u u Čikagu. Karte uskoro u prodaji
GO CHICAGO CARD – Jedna kartica za 25 atrakcija!

NASA je najavila svoju misiju Artemis 2, koja će 2024. godine poslati astronaute na Mesec prvi put od 1972. Ova istorijska misija označava početak nove ere istraživanja svemira, skoro 50 godina nakon poslednje posete čovečanstva našem najbližem nebeskom telu.

Artemis 2 će biti osmodnevna misija koja će uključivati četiri astronauta – troje iz NASA i jednog iz Kanadske svemirske agencije. Oni će obaviti let oko Meseca u svemirskoj letelici Orion, koja će biti lansirana pomoću rakete Space Launch System. Ovo će biti prvi put da se ljudska posada šalje na ovakvu misiju i predstavlja ključni korak u pripremama za planiranu misiju sletanja na Mesec – Artemis 3, koja je zakazana za 2025. godinu.

Misija Artemis 2 će koristiti slobodnu povratnu putanju, omogućavajući astronautima da obiđu Mesec i automatski se vrate na Zemlju. Ovo će biti poslednji test let pre misije Artemis 3, koja ima za cilj da prvi put od Apolo ere sleti sa posadom na površinu Meseca.

Ovo istorijsko postignuće ne samo da će ponovo zapaliti interesovanje za svemirska istraživanja, već će i otvoriti nova vrata za buduća istraživanja i potencijalno naseljavanje svemira. NASA i njeni međunarodni partneri vide misiju Artemis 2 kao kritičan korak u dugoročnom cilju slanja ljudi na Mars i dalje u duboki svemir.

Space.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0