Naknade socijalnog osiguranja bi se mogle povećati sledeće godine

Naknade socijalnog osiguranja bi se mogle povećati sledeće godine

U Americi 325 000 obolelih od COVID 19, u Ilinoisu više od 10 000
Kupovinom ovih pet električnih vozila dobijate 7500 dolara poreskog kredita
Frontier Airlines: Godišnja pretplata po najnižoj ceni do sada

Očekuje se da će korisnici socijalnog osiguranja sledeće godine videti povećanje davanja, jer inflacija nastavlja da raste rekordnom brzinom, kažu stručnjaci. Novi izveštaj Senior Citizen’s League-a sugeriše da bi prilagođavanje troškova života u 2023.godini, ili COLA, moglo da doživi povećanje od 10,5% na osnovu podataka o indeksu potrošačkih cena iz juna 2022.godine, rekla je Mary Johnson, analitičar politike socijalnog osiguranja i zdravstvene zaštite u League-u, za McClatchy News. COLA od 10,5% bi donela prosečnu penziju na 1.688 dolara, što je povećanje od 175,10 dolara. Ukoliko inflacija nastavi da raste, korisnici bi mogli da vide još veći skok do 11,4%. Međutim, ako se inflacija uspori, prilagođavanje COLA-e bi moglo biti manje, oko 9,8%, prema Johnson-u. Komitet za odgovoran budžet, nestranačka organizacija za nadzor, napravila je slične projekcije.

Bez inflacije u naredna 3 meseca, #SocialSecurity COLA bi sledeće godina iznosila 9%“, naveo je šef politike komiteta Marc Goldwein u tweet-u. „Na našem trenutnom kursu, to će biti 11,4%“. Kako potrošačke cene nastavljaju da rastu, evo šta korisnici socijalnog osiguranja treba da znaju:

Prilagođavanja za rastuće cene

Socijalno osiguranje se prilagođava godišnje kako bi se uzele u obzir promene u troškovima života. Uprava za socijalno osiguranje utvrđuje COLA-u koristeći indeks potrošačkih cena za gradske platežne radnike i službenike, broj koji je uključen u mesečni CPI izveštaj Biroa za statistiku rada.

Kako se privreda oporavila od pandemije COVID-a 19, a inflacija je naglo porasla, troškovi života su porasli, što je takođe dovelo do povećanja COLA-e. U decembru 2021.godine Uprava za socijalno osiguranje je donela COLA-u od 5,9%, najveće prilagođavanje od 1982.godine. Međutim, inflacija je već premašila ovo prilagođavanje.

Potencijalni nedostaci

Iako će povećanje beneficija pomoći korisnicima da se bore protiv rasta cena, postoje značajne negativne strane očekivanih prilagođavanja.

Johnson je identifikovao tri glavna nedostatka koje bi povećane beneficije mogle da donesu:

  • Povećanja Medicare-a – pojačana COLA ne uključuje razmatranja za povećane naknade za Medicare, koje se automatski uklanjaju iz zarade socijalnog osiguranja. Kako premije rastu, oduzeti iznos se takođe povećava; promena koja se ne uzima u ozbir kada se COLA poveća
  • COLA utiče na prihod – kako se COLA povećava, menja se prag prihoda, što zauzvrat određuje poreze. Korisnici koji ranije nisu platili porez na svoje beneficije mogu početi da se oporezuju 2023.godine ako COLA skoči kako se očekivalo
  • Visoki prihodi menjaju Medicare – značajno velika COLA može povećati prihod korisnika dovoljno da promeni pokrivenost zdravstvene zaštite. Veći prihod može značiti gubitak zdravstvenog osiguranja regulisanog prihodom, pokrića recepta ili skupljim opcijama osiguranja

Medicare Part B premije su zabeležile mnogo veći rast od očekivanog u 2022.godini, skočivši za 21,60 dolara ili 14,5% na mesečnu naknadu od 170,10 dolara, prema Centrima za Medicare & Medicaid usluge. Bez uzimanja u obzir ovih promena, pojačana COLA bi mogla imati štetne efekte za korisnike, kaže Johnson.

Blizina insolventnosti

Štaviše, skok COLA-e SSA-a može ubrzati predstojeću nesolventnost programa, kažu stručnjaci. Poverioci fondova socijalnog osiguranja i Medicare objavljuju godišnji izveštaj o fondovima, dokumentujući trenutni i predviđeni status dva programa. Prema izveštaju iz 2022.godine, programski fond koji isplaćuje penzionerske i porodične beneficije će ostati bez rezervi do 2034.godine. Nakon toga, fond će moći da isplati samo 77% predviđenih naknada. Povećana COLA bi mogla učiniti da fondu ponestane rezervi mnogo brže nego što je očekivano, rekla je Maya MacGuineas, predsednica CRFB-a za McClatchy News. Davanje više sredstava korisnicima sada znači manje sredstava za buduće generacije, naglasila je MacGuineas.

Šira slika

Korisnici socijalnog osiguranja treba oprezno da očekuju porast davanja sledeće godine. Sa jedne strane, procenjenih 10% COLA-e će dati veću potrošačku moć i omogućiti korisnicima bolje šanse da održe korak sa inflacijom. Ali, postoje nedostaci koje ne treba zanemariti, uključujući širi pritiisak na ekonomiju u celini. Povećanje COLA-e „pogoršava spiralu i ciklus inflacije“, prema navodima MacGuineas-ove. Drugim rečima, povećanje beneficija bi moglo da doprinese još većoj inflaciji, dajući privredi više razloga da padne u recesiju, navela je McGuineas-ova. „Ako kupovna moć nastavi da raste, to znači veći pritisak na FED da podigne kamatne stope“.

 

Izvor: Miamiherald.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0