Najpopularniji automobili u Americi za 2022.godinu

Najpopularniji automobili u Americi za 2022.godinu

Danas počinje Amazon Prime Day – Najveća online rasprodaja na svetu
Argentina zaustavila Srbiju u četvrtfinalu Mundobasketa!
Film “Zemlja nomada” osvojio glavnu nagradu na dodeli Oskara

Od SUV-a do limuzina, pick-up-a do hatchback-a, Amerikancima ne nedostaje izbora kada je u pitanju odabir njihovog idealnog vozila. Bilo da traže dovoljno prostora za teret, lako rukovanje ili čak blistavu farbu, kupci mogu pronaći bilo koje vozilo koje odgovara njihovim posebnim ’automobilskim’ potrebama.

Međutim, postoje neke karakteristike vozila koje svi mogu da cene. Efikasnost goriva i pristupačnost nikada ne izlaze iz mode, posebno pošto su poremećaji u lancu snabdevanja izazvani pandemijom podigli cenu i novih i polovnih automobila u nebo. Novo vozilo je sada 13% skuplje od tržišnog proseka od pre samo godinu dana, dok će polovna vožnja prosečnog kupca koštati neverovatnih 27% više nego na početku 2021.godine.

Radoznali da saznaju kako su ovi trendovi oblikovali preferencije potrošača, istraživački tim u Insurify-u je izračunao brojeve kako bi identifikovao najpopularnija vozila u Americi za 2022.godinu.

Ključne tačke:

  • Honda sleće na sami vrh! Dok Honda, Ford, Toyota i Chevrolet imaju dva modela automobila koji se svrstavaju među deset najpopularnijih vozila u 2022.godini, Honda je na ivici konkurencije time što su njena dva najbolja automobila – Accord i Civic – na prvom i trećem mestu. Zajedno, ova dva modela čine 5,8% svih vozila na putu 2022.godine
  • Popularno, ali ne i dominantno. Deset najpopularnijih automobila u Americi je svakako široko rasprostranjeno, ali to ne znači da oni monopolizuju puteve. Kombinovano, deset najčešćih modela auta u Americi čini 19,8% svih autmobila u Sjedinjenim Državama, što znači da će oko četiri od pet puta sledeće vozilo koje prođete na ulici biti nešto malo više niche od ovih večno popularnih opcija
  • Pristupačnost u prvom planu. U novembru 2021.godine, prosečna prodajna cena novog automobila u Americi je bila 46.329 dolara – rekordno visoka – prema Kelley Blue Book. Cene vozila su dramatično porasle tokom prošle godine i očekuje se da će porasti na više u 2022.godini. među deset najpopularnijih automobila u Americi, međutim, troškovi ostaju razumniji. Prosečna cena prodaje deset najčešćih automobila u Americi je samo 24.990 dolara, što je nešto više od polovine nacionalnog proseka. Sa početnim cenama dostupnim mnogo većem broju Amerikanaca, nije ni čudo što su ova vozila tako sveprisutna.
  • Regionalne preference. Svi znaju da geografski regioni Amerike imaju svoje razlike u oblastima kao što su hrana ili narodni jezik, ali se ispostavilo da i oni imaju različite preference u vozilima. Honda sedan, posebno Accord, dominiraju istočnom i zapadnom obalom, dok je kamionet Ford F serije izuzetno popularan širom regiona planinskog zapadnjaštva i velikih ravnica. Zanimljivo je da se Nissan Altima takođe dopao južnjačkim vozačima, dok vozači na centralnom srednjem zapadu preferiraju Chevrolet Malibu.

Map of the United States showing the most popular vehicle in each state.

Metodologija

Da bi odredio najpopularnija vozila u Americi, istraživački tim na Insurify-u, sajtu za upoređivanje stopa auto osiguranja, okrenuo se svojoj bazi podataka sa preko 4,6 miliona prijava za osiguranje automobila. Kandidati moraju otkriti svoju istoriju vožnje i informacije, uključujući marku i model svog vozila i državu prebivališta i kada podnose zahtev za osiguranje automobila. Insurify-ovi naučnici za podatke su rangirali deset najpopularnijih vozila identifikujući modele sa najvećim ukupnim brojem vozača širom Sjedinjenih Država. Modeli automobila sa najvećim brojem vozača u svakoj državi su takođe proglašeni za najpopularniji automobil za svoju državu.

Insurify-evi istraživački tim se pozvao na web starnice proizvođača svakog modela za MSRP i MPG. Podaci o prosečnoj ceni novog automobila prikupljeni su iz izveštaja Kelley Blue Book-a o prodaji automobila iz novembra 2021.godine.

Nalazi u ovom članku predstavljaju statističke trendove koji se nalaze u Insurify-ovoj bazi podataka od preko 4,6 miliona prijava za osiguranje automobila. Nalazi ove studije nemaju za cilj da impliciraju pravac niti nužno postojanje uzročne veze. Radije, ovo je prikaz statističkih korelacija od javnog interesa.

Koji je najčešće korišćen automobil u Americi?

Honda Accord je najčešće korišćen automobil u Americi. Posebno popularan i na istočnoj obali i na severozapadu Pacifika, Accord vozila čine preko 3% svih automobila na putu 2022.godine

10 najpopularnijih automobila u Americi 2022.godine

#10 Hyundai Sonata

Procenat svih automobila na putu: 1,45%

MSRP (2022): $24,350

MPG grad/autoput: 28/38

Hyundai Sonata nudi udobnost, stil i neke od najboljih tehnologija u klasi po razumnoj ceni za novi automobil svakog dana. Kombinujte ove faktore sa odličnom efikasnošću goriva, i nije iznenađenje da je Sonata najprodavanije Hyundai-jevo vozilo – i deseti najčešće korišćen automobil u Americi.

#9 Ford Fusion

Procenat svih automobila na putu: 1,49%

MSRP (2020): $23,170

MPG grad/autoput: 23/34

Iako je Ford prekinuo proizvodnju Fusion-a 2020.godine, model se i dalje nalazi među prvih deset najpopularnijih automobila u 2022.godini. ovo govori o trajnoj privlačnosti Fusion-a, vođenoj inkluzivnim cenama i zgodnim eksterijerom. Čak i danas, Fusion-i čine skoro tri od svakih 200 automobila na putu.

#8 Chevrolet Malibu

Procenat svih automobila na putu: 1,55%

Države u kojima je ovo vozilo na prvom mestu: Ilinois, Indijana, Mičigen

MSRP (2022): $23,400

MPG grad/autoput: 29/36

Chevrolet Malibu je pronašao posvećene sledbenike među vozačima Srednjeg zapada. Iako je možda tek osmi najpopularniji automobil na nacionalnom nivou, to je vozilo sa najviše vožnje u Ilinoisu, Indijani i Mičigenu. Možda vozače Srednjeg zapada privlači odlična ekonomičnost Malibu-a, ili možda samo pokazuju podršku proizvođaču automobila sa sedištem u Detroitu. Šta god da je razlog, ne može se poreći široka privlačnost Malibu-a.

#7 Chevrolet Desperado

Procenat svih automobila na putu: 1,55%

Države u kojima je ovo vozilo na prvom mestu: Mejn

MSRP (2022): $30,400

MPG grad/autoput: 23/31

Silverado svakako nudi različite razmere snage od Malibu-a, Chevrolet-ovog drugog automobila koji je dospeo na listu. Ali mnogi vozači, posebno oni u ruralnijim, snežnim državama kao što je Mejn, ne daju nužno prioritet efikasnosti goriva. Umesto toga, potreban im je kapacitet vuče, visok razmak od tla i tovarni prostor – a Silverado proverava sve te kutije. Iako je to najskuplji automobil među deset najpopularnijih vozila u Americi, njegova funkcionalnost čini dodatni trošak vrednim za mnoge vozače.

#6 Toyota Corolla

Procenat svih automobila na putu: 2,01%

Države u kojima je ovo vozilo na prvom mestu: Florida

MSRP (2022): $20,175

MPG grad/autoput: 31/40

Više od jednog od svakih pedeset automobila u Americi su Toyota Corolla-e, a to je čak i najčešće vozilo na celoj Floridi. Corrola se može pohvaliti najnižim MSRP-om od svih automobila među deset najpopularnijih vozila u Americi, tako da je to atraktivno otkriće za kupce sa ograničenim budžetom. Osim toga, Corrola ne žrtvuje ni stil ni ekonomičnost goriva. sve u svemu, ovi faktori pomažu da Corrola bude šesta  po popularnosti u Americi.

#5 Nissan Altima

Procenat svih automobila na putu: 2,48%

Države u kojima je ovo vozilo na prvom mestu: Alabama, Delaware, Luizijana, Misisipi, Nevada, Tenesi

MSRP (2022): $24,550

MPG grad/autoput: 28/39

Verovatno nikoga nije šokiralo da je Nissan Altima peti najpopularniji automobil u Americi. Na kraju krajeva, to je vodeći automobil jednog od najpouzdanijih proizvođača na svetu. Ono što može biti iznenađujuće je da Altima ima tako lojalne sledbenike na jugu. Možda su južnjaci privučeni prilagodljivim upravljanjem modela ili onim što kritičari opisuju kao njegovu besmislenu reputaciju. Ili im se možda sviđa ime koje izaziva strahopoštovanje, koje potiče od latinske reči koja znači „viša sila“.

#4 Toyota Camry

Procenat svih automobila na putu: 2,49%

MSRP (2022): $25,395

MPG grad/autoput: 28/39

Toyota Camry je jedan od najomiljenijih automobila u Americi, hvaljen zbog pristupačnosti, pouzdanosti i svestrane praktičnosti. Pravo svedočanstvo široko rasprostranjene privlačnosti Camry-ja je da ovaj model nije najčešći ni u jednoj državi uprkos tome što je četvrti najpopularniji automobil u Americi. Umesto da ima centralizovano središte podrške, Camry pre uspeva u stvarnoj masovnoj privlačnosti: svuda u Americi, siguron će postojati neko ko voli njihov Camry.

#3 Honda Civic

Procenat svih automobila na putu: 2,59%

Države u kojima je ovo vozilo na prvom mestu: Kalifornija, Havaji, Nju Hempšir, Ohajo, Pensilvanija, Viskonsin

MSRP (2022): $22,350

MPG grad/autoput: 33/42

Civic je Hondin automobil početnog nivoa, ali to ne znači da ovaj model u nekims svojstvima ne odgovara. Njegovi vlasnici uživaju u pametnom stilu i nenadmašnoj efikasnosti goriva, što bez sumnje doprinosi širokoj privlačnosti vozila. Honda Civic je najčešći automobil u Kaliforniji, Pensilvaniji i Ohaju – tri od sedam najnaseljenijih država u Americi – što pomaže modelu da se popne na visoko treće mesto na ovoj listi.

#2 Ford Pickup F serije

Procenat svih automobila na putu: 2,68%

Države u kojima je ovo vozilo na prvom mestu: Aljaska, Arizona, Arkanzas, Kolorado, Ajdaho, Ajova, Kanzas, Kentaki, Mizuri, Montana, Nebraska, Novi Meksiko, Severna Dakota, Oklahoma, Južna Dakota, Teksas, Juta, Zapadna Virdžinija, Vajoming

MSRP (2022): $29,990

MPG grad/autoput: 25/25

Kao i Chevy Silverado, Ford F serije pickup-ovi su vrlo posebni. Iako je malo skuplji od većine auta na ovoj listi i ne može se takmičiti u efikasnosti goriva, nudi sve osnovne stvari za vuču i teret koje kupci traže u kamionetu. Nije iznenađujuće da su vozila F serije veoma popularna u srcu Sjedinjenih Država, i oni su najčešće vozilo u ogromnih devetnaest država – sedam više od sledećeg najbližeg modela automobila. Osim toga, vozači će uskoro moći da kupe potpuno električni Ford F-150, što će verovatno još više proširiti privlačnost vozila.

#1 Honda Accord

Procenat svih automobila na putu: 3,06%

Države u kojima je ovo vozilo na prvom mestu: Konetikat, Džordžija, Merlilend, Masačusets, Nju Džerzi, Njujork, Severna Karolina, Oregon, Road Ajlend, Južna Karolina, Virdžinija, Vašington

MSRP (2022): $26,120

MPG grad/autoput: 30/38

Honda Accord zauzima prvo mesto na listi najpopularnijih vozila u Americi 2022.godine. Šta još treba reći? Svi znaju prednosti modela: zgodan dizajn, tehnički pametan enterijer, odlična kilometraža gasa – sve po odličnoj ceni. Accord je praktično sveprisutan na istočnoj obali, gde je najčešće vozilo u svim državama osim u nekoliko, a ima i dosta pristalica na severozapadu Pacifika. Sve u svemu, više od 3% svih automobila na putu u 2022.godini su Accord-i.

 

Izvor: Insurify.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0