Najnovija pravila putovanja u Sjedinjenim Državama – Šta treba da znate o promenama koje je podstakao Omicron

Najnovija pravila putovanja u Sjedinjenim Državama – Šta treba da znate o promenama koje je podstakao Omicron

Može li se putovati sa zelenom kartom – ali bez pasoša?
Kada će biti ukinute restrikcije na putovanja u SAD?
Deset najvećih arheoloških misterija Amerike

Baš kad smo mislili da se pravila putovanja u Sjedinjenim Državama počinju stabilizovati, došao je Omicron.

Domine su brzo pale nakon što su južnoafričke zdravstvene vlasti obavestile svet o svom otkriću Omicron varijante Korona virusa krajem novembra. Biden-ova amdinistracija je uvela kontroverzne zabrane putovanja za dolaske iz osam zemalja Južne Afrike. Putnici su se neočekivano našli u problemu. A zatim su američki zvaničnici ponovo pooštrili propise o putovanju. Na dan 31.decembra se ukidaju američke zabrane putovanja u Afriku. Evo šta znamo o pravilima putovanja u Sjedinjene Države od 30.decembra:

Da li su se pravila testiranja za ulazak u Sjedinjene Države promenila?

Da, svi dolazni međunarodni putnici sada moraju da se testiraju u roku od jednog dana od polaska za Sjedinjene Države. Svi letovi koji polaze posle 00:01 ET 6.decembra morali su da se pridržavaju novog naloga za testiranje od strane CDC-ja (Centar za prevenciju i kontrolu bolesti).

Ovaj novi vremenski okvir testiranja se odnosi na sve „bez obzira na nacionalnost ili status vakcinacije“ kaže se u planu koji je naveden na oficijalnoj stranici Bele kuće. Prihvata se i dokumentacija o oporavku od Covid-19 u proteklih 90 dana. Još uvek postoji uslov da strani putnici koji stignu u Sjedinjene Države budu potpuno vakcinisani.

Pre nego što je novo pravilo stupilo na snagu, svi vakcinisani putnici su morali da se testiraju u roku od tri dana od polaska. Nevakcinisanim Amerikancima i legalnim stalnim stanovnicima je dozvoljeno da uđu na teritorije SAD-a uz test koji se polaže u roku od jednog dana od odlaska u Sjedinjene Države. novo pravilo daje vremenski okvir od jednog dana za sve. Savezni mandat za maske koji zahteva da putnici nose maske na aerodromima, u avionima i drugim vidovima javnog prevoza, kao što su vozovi i autobusi, produžen je do 18.marta.

Da li „jedan dan“ znači 24h?

Ne. Prema odredbama CDC-ja, vremenski okvir „jednog dana“ se koristi da „pruži više fleksibilnosti putnicima i operaterima aviona“. Prihvatanje testa ne zavisi od vremena leta ili doba dana kada je uzorak uzet. „Na primer, ako je vaš let u 13h u petak, možete se ukrcati sa negativnim testom koji je uzet u bilo koje vreme prethodnog četvrtka“, navodi CDC na svojoj oficijalnoj stranici.

Da li se zahtev testiranja odnosi na decu?

Da, odnosi se na sve putnike u vazdušnom saobraćaju starije od 2 godine koji lete u Sjedinjene Države.

Da li se primenjuje na kopnene granice i dolaske u morske luke?

Ne, uslov je samo za putnike avionom.

Da li postoji uslove za testiranje nakon dolaska ili karantin?

Ne postoji. „Ne najavljujemo nikakve korake u vezi sa testiranjem nakon dolaska i karantinom“, rekao je visoki zvaničnik administracije na brifingu za novinare 1.decembra. „Reći ću – ako se preporučuju dodatne mere, ako se dodatne mere mogu dobro primeniti i ako su efikasne, nećemo oklevati da ih preduzmemo danas“, rekao je zvaničnik, prema rečima transkripta iz Bele Kuće sa tog brifinga.

Da li su ukinute zabrane putovanja za dolazak iz Južne Afrike?

Da, od 12:01h po istočnom vremenu 31.decembra, zabrane putovanja se ukidaju. Zabrane objavljene 26.novembra su zabranjivale ulazak u Sjedinjene Države nedržavljanima koji dolaze iz osam zemalja Južne Afrike. Bili su to Bocvana (Botswana), Esvatini (Eswatini), Lesoto (Lesotho), Malavi (Malawi), Mozambik (Mozambique), Nambija (Namibia), Južna Afrika i Zimbabve. „Ograničenja putovanja koja su nametnuta tom proklamacijom više nisu neophodna za zaštitu javnog zdravlja“, rekao je predsednik Joe Biden u proglasu izdatom 28.decembra kojim se zabrane ukidaju.

 

Izvor: Edition.cnn.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0