Najmoćniji pasoši na svetu 2023.godine. Američki pasoš na devetom mestu

Najmoćniji pasoši na svetu 2023.godine. Američki pasoš na devetom mestu

Besplatan ulaz u čikaški Field Muzej tokom februara
Vrhovni sud potvrdio zabranu poluautomatskog oružja u Ilinoisu
‘Big Boy’, jedan od najvećih vozova na svetu, kreće na turneju po Americi

Ako imate pasoš Singapura, Japana, Južne Koreje, Nemačke, Italije ili Španije, imate razloga za slavlje! Vaš pasoš spada u najmoćnije na svetu i omogućava vam da putujete bez viza ili uz dobijanje vize po dolasku u više od 190 zemalja širom sveta.

Henley Passport Index je kvartalno rangiranje najmoćnijih pasoša na svetu, koje se zasniva na broju država u koje nosilac pasoša može da uđe bez potrebe za vizom. Ovaj indeks koristi podatke Međunarodne asocijacije vazdušnih putovanja (IATA) i analizira 199 pasoša i 277 destinacija.

Prema najnovijem izveštaju iz 2023. godine, Singapur je srušio Japan sa trona i postao najmoćniji pasoš na svetu. Singapurski pasoš omogućava bezvizni pristup 194 destinacije, što je ekvivalentno 85% sveta. Japan se sada nalazi na drugom mestu, sa mogućnošću pristupa 192 destinacije bez vize.

Nemačka je izjednačena sa Italijom, Južnom Korejom i Španijom na trećem mestu. Na četvrtom mestu nalaze se Austrija, Finska, Luksemburg i Švedska, dok su Sjedinjene Američke Države pale sa sedmog na deveto mesto. Ovo je jasan pokazatelj da je moć američkog pasoša opala poslednjih godina. U 2015. godini, Sjedinjene Države su bile drugi najmoćniji pasoš na svetu, a Ujedinjeno Kraljevstvo je bilo na prvom mestu.

Evo liste deset najmoćnijih pasoša na svetu za 2023. godinu:

  1. Singapur (194 destinacije)
  2. Japan (192 destinacije)
  3. Nemačka, Italija, Južna Koreja i Španija (191 destinacija)
  4. Austrija, Finska, Luksemburg i Švedska (190 destinacija)
  5. Danska, Francuska, Irska, Holandija, Ujedinjeno Kraljevstvo (189 destinacija)
  6. Belgija, Češka Republika, Novi Zeland, Norveška, Portugal i Švajcarska (188 destinacija)
  7. Australija, Malta (187 destinacija)
  8. Kanada, Grčka, Mađarska i Poljska (186 destinacija)
  9. Sjedinjene Američke Države (185 destinacija)
  10. Litvanija i Slovačka (184 destinacije)

Ako ste radoznali da saznate gde se rangira vaš pasoš, Henley Passport Index vam omogućava da pretražujete listu prema tipu pasoša klikom OVDE.

Srpski pasoš nalazi se na 37. mestu ove liste, i sa njim možete bez vize posetiti 137 država. Pasoš Bosne i Hercegovine nalazi se na 51. mestu, pasoš republike Hrvatske na 17. mestu. Sa pasošem Makedonije možete bez vize posetiti 125 zemalja i nalazi se na 45. mestu. Pasoš Crne Gore nalazi se na 46. mestu i sa njim možete posetiti 124. države bez vize.

Važno je napomenuti da se ova lista može menjati iz godine u godinu, jer se politike viziranja zemalja povremeno menjaju. Putnici se uvek savetuju da provere aktuelne zahteve za viziranje pre nego što započnu putovanje.

Uživajte u vašim putovanjima i iskoristite prednosti koje vam pruža moćan pasoš!

 

 

Izvor: Boundless.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0