Ovo su najlepši parkovi grada Čikaga

Ovo su najlepši parkovi grada Čikaga

DHS ukida novčane kazne za ilegalne imigrante koji ne napuste Ameriku
Kriza u truckingu – Cene polovnih kamiona u maju u velikom padu
Intervju: Irena Hadži- Đordević mlada scenografkinja poreklom iz Srbije

Parkovi Čikaga više su nego samo mesta za vežbanje, vožnju bicikla ili igranje tenisa, oni takođe nude kulturne programe, poput niza letnih koncerata Millennium Park-u ili filmova naotvorenom. Ono što je najvažnije, ove atrakcije u Čikagu pružaju prostor za opuštanje i na trenutak možete zaboraviti da ste u sred velikog grada. Niste sigurni koje parkove u Čikagu treba da posetite?
Ovo su neki od naših najdražih parkova u gradu.

1. Millennium Park

Trenutni hit, otkako je otvoren 2004. godine, ovaj park veličine 2,45 hektara proglašen je vrhunskom atrakcijom Čikaga 2017. godine. Među njegovim brojnim atrakcijama nalazi se Pritzker-ov paviljon Frank Gehryja, na kom se leti održavaju besplatne koncerti i projekcije filmova; 110-tona teški Cloud Gate i Crown Fountain Jamesa Plensa, koja neprestalno prikazuje lica građana koji u letnim mesecima ispijaju vodu.
grant park chicago glasnik

2. Grant Park

Prostire se na 31,9 hektara uz obalu jezera,  naziva se “front yard” grada Čikaga i zapravo obuhvata nekoliko manjih parkova i atrakcija, uključujući Millennium Park , Maggie Daley Park, Buckinghamsku fontanu i Muzejski kampus. Grant Park bio je mesto gde su Barack Obama i hiljade pristalica slavili njegovu pobedu u izbornoj noći 2008., a svako leto privlače sve više ljudi na gigantske festivale poput ukusa Chicaga i Lollapalooze.

3.The 606

Nekada napušteni deo izdignute železničke pruge koja prolazi kroz Logan Square, Humboldt Park, Wicker Park i Bucktown pronašao je novi život kao “606”, nakon obnove koja je završena 2015. Nazvana je po prve tri cifre u svakom poštanskom broju Cikaga , staza od 2,7 km omogućava brži put prema istoku i zapadu, severnom stranom, povezujući nekoliko parkova i javnih umetničkih instalacija. Planovi preuređenja industrijskog koridora Severni ogranak u sledećih nekoliko godina verovatno će uključivati ​​prosirenje 606. istočno od autoputa Kennedy i dalje prema Lincoln Park-u.
lincoln park chicago glasnik

4. Lincoln Park

Nazvan po najdražem sinu Illinoisa, nedugo nakon atentata 1865. godine, Lincoln Park proteže se sešt i po kilometara duž obale jezera od plaže Ohio Street Beach do Hollywood Beacha. Unutar granica parka posetioci će takođe pronaći atrakcije poput Zoološkog vrta Lincoln Park, Staklene bašte Lincoln Park i Kulturnog centra Lincoln Park. Sam park nudi golf terene, bejzbol polja, skate park i staze za šetnju, trčanje ili biciklizam, kao i lak pristup obližnjem šetalištu Lakefront.

5. Garfield Park

Jedan od najistaknutijih parkova u Cikagu, Garfield Park nudi sadržaje za bejzbol, boks, košarku, tenis i plivanje, a takođe ima igralište sa poljskim kućama (prekriveno zlatnom kupolom) igralište, fitnes centar, lagunu i staze za trčanje, šetnju i biciklizam. Bez obzira na vremenske prilike, staklena bašta parka Garfield (smeštena u severozapadnom uglu parka) glavni je deo, sa oko 120 000 biljaka koje predstavljaju oko 600 različitih vrsta koje rastu na 1,6 hektara i leti u 12 hektara spoljnih vrtova.

6. Jackson Park

Dizajniran od strane poznatih arhitekata Frederic Law Olmsted-a i Calvert Vaux-a, Jackson Park postao je odabrano mesto za svetsku izložbu Columbian iz 1893. godine (čak sadrži repliku zlatnog kipa ovog dogadjaja, The Republic). Danas, park od 20 hektara smešten uz obalu jezera
nudi golf, bejzbol, fitnes centar, košarku i teniske terene, kao i vrt Phoenixa – vrt nadahnut japanskim kulturom u istočnoj laguni parka. Uskoro ce Jackson Park biti i dom predsedničke biblioteke Baraka Obame, koja će zauzeti deo parka u blizini avenije Stony Island i 63. ulice.

 

7. Maggie Daley Park

Istocni sused Millennium Parka, najpopularnija atrakcija parka Maggie Daley, je staza za klizanje  (koristi se za klizanje na ledu zimi ili rolere leti), koja se obmotava oko 40-metarskog penjackog zida na severnom kraju parka od 20 hektara. Deca u blizini mogu uživati ​​u vrtnom parku Play Garden, divnoj gusarskoj igraonici s ogromnim toboganima, užadima i mostovima za penjanje. Ne zaboravite da posetite mini golf igralište sa 18 rupa koje sadrži čikaške znamenitosti kao sto su Willis Tower i skulptura Picassa Daley Plaza.

8. Humboldt Park

Dizajniran je od strane Williama Le Barona Jenney-a sredinom 1800-ih, a nekoliko godina kasnije rekonstrusiao ga je Jens Jensen. Humboldt Park nekad je bio najveći javni park , hektari vrtova u prerijskom stilu, slobodne ispaše zivotinja i zavičajni prizori reke. Iako su životinje odavno nestale, u parku se još uvek nalaze velika polja ruza, kao i teniski tereni, plaza, bejzbol polja i biciklističke staze. Sedite u Humboldt Park i uživajte u pogledu inspirisanim arhitektonskim stilom Prairie Frank Lloyd Wright.

9. Douglas Park

Ovaj ekspanzivni park North Lawndale sadrži teretane, teniske terene, fudbalski stadion, bazen,košarkaske terene, igrališta na travi, baseball igrališta i mali golf teren. Dizajniran u isto vreme kada i parkovi Humboldt i Garfield, spoljašnji objekat je nazvan po senatoru Illinois-a Stephenu A. Douglasu, koji je 1860. godine na predsedničkim izborima izgubio od Abrahama Lincoln. Od 2015. godine, park je svakog  septembra dom za pank, metal, indie i rock izvodjače Riot Festa.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0