Najlepše novčanice sveta – valuta jedne američke države na prvom mestu

Najlepše novčanice sveta – valuta jedne američke države na prvom mestu

Nikola Spadijer – Ekspertska pomoć u vezi kupovine, prodaje ili refinansiranja nekretnine
Američki milijarderi izgubili 93 milijarde dolara za jedan dan
„Folksvagen“ u Americi više ne postoji

Prepoznalo ju je Međunarodno društvo za novčanice (International Bank Note Society) na konkursu u kojem je učestvovalo više od 100 novčanica iz različitih delova sveta.

Novčanica koja je pobednica godine, a koju dodeljuje IBNS, je – meksički pezos! Na prednjoj strani novčanice je „Teocalli de la Guerra Sagrada“, monolit koji prikazuje trenutak u kojem orao sedi na nopalu sa zmijom u kljunu; reč je o osnivanju velikog Tenochtitlan-a, gde se trenutno nalazi Meksiko Siti. Na poleđini, ekosistem reka i jezero Xochimilco, i slika aksolotla, vrste daždevnjaka koji zadržava svoje karakteristike larve do odraslog doba i nalazi se samo u jezerskom kompleksu koj se nalazi južno od Meksiko Sitija.

IBNS je objasnio da je više od 100 novih novčanica lansiranih širom sveta tokom 2021.godine, samo 20 smatrano dovoljno lepim da budu nominovane. Meksička novčanica je u poslednjoj fazi nadmašila novčanicu od 200 dobara (200 dobras) iz Sao Tome i Principe-a, koja je osvojila drugo mesto i na kojoj se, na jednoj strani, nalazi vođa pobune robova Rei Amador, a na drugoj strani leptiri, ptica i cvet.

Nagrađenu novčanicu je prvi put izdala Banka Meksika 2018.godine, i odgovara G seriji. Razlozi nacionalnog ponosa štampani su u vertikalnom formatu.

Na trećem mestu je bilo nerešeno između novčanice od 10.000 kolona iz Kostarike (10.000 colones) i 50 funti (50 pound) iz Engleske, na kojoj je kraljica Elizabeta II sa jedne strane i Alan Turig-a, čoveka koji je razbio nacistički kod iz Drugog svetskog rata i bio preteča modernog računarstva.

Evo kako izgleda mekisički pezos, pobednik takmičenja:

First place: Mexico

Na drugom mestu je 200 dobara, iz Sao Tome i Principe-a:

Second place: São Tomé and Príncipe

Treće mesto: Kostarika.

Third place: Ticket from Costa Rica

Takođe, treće mesto: Engleska.

Third place: England

Evo još nekoliko zanimljivih novčanica drugih država i kultura koje nisu pobedile, ali su, po našem skromnom mišljenju, jedne od najlepših novčanica sveta:

Aruba, Florin:

Uganda, šiling (Shilling):

Samoa, tala:

Tahiti, centralnopacifički franak (Central Pacific Franc):

Egipat, funta (Pound):

Island, krona (Icelandic Krona):

Južna Afrika, rand (South African Rand):

Namibia, dolar (Dollar):

 

Izvor: Miamiglasnik.com; Enterpreneur.com (klik OVDE); Loveexploring.com (klik OVDE)

 

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0