Najhladniji Božić u Severnoj Americi u poslednjih 40 godina

Najhladniji Božić u Severnoj Americi u poslednjih 40 godina

20% INCLUDED – Evo kako je nastala “Tip” kultura u Americi
Čikago pod upozorenjem na kvalitet vazduha, ali uzrok nije dim od požara u Kanadi
Da li vam treba osiguranje za domaća putovanja? Evo najbitnijih informacija
Za milione stanovnika SAD-a, ovaj praznični vikend više izgleda kao noćna mora.

Jaka zimska oluja zahvatila je delove Sjeverne Amerike. Zbog pada temperature, u nekim delovima mogao bi biti zabeležen najhladniji Božić u poslednjih 40 godina. 200 miliona ljudi oseća posledice nevremena.

Gardijan navodi da se više od 60 odsto SAD-a suočava sa temperaturama koje su drastično ispod nule i koje već ostavljaju velike posledice.

To potvrđuje i podatak da je 1,6 miliona domova i kompanija širom zemlje bilo bez struje na badnje veče i sve to nakon što je zimska oljuja porušila dalekovode.

Kako piše Njujork Tajms, polarni vrtlog se spušta na središnji deo SAD, donoseći veoma hladan arktički vazdug u uzrokojući pad temperatura u mnogim oblastima. Dodaje se da će smrzavanje biti praćeno snežnom olujom za koju se očekuje da izazove haos u putovanjima. Objašnjava se da je vrtlog rotirajući hladni vazduh koji uglavnom kruži oko Arktika, ali se povremeno pomera i ka jugu, i u SAD se javljaju hladni udari.

Neverovatna oluja zahvatila je ogromno područje od Teksasa do Kvebeka. Nevreme se “proteže” na oko 3.200 kilometra. Stručnjaci upozoravaju da niske temperature praćene ovom olujom mogu da izazovu promrzline na telu za samo pet do deset minuta.

COMMENTS

WORDPRESS: 0