Najčešća imena gradova u Americi: Isto ime nosi čak 88 gradova širom SAD

Najčešća imena gradova u Americi: Isto ime nosi čak 88 gradova širom SAD

Pet trendova koji bi mogli da transformišu industriju kamiona u Americi u 2022. godini
Zdravstvena zaštita za imigrante bez dokumenata – Evo osnovnih informacija o ovoj važnoj temi
Čikago očekuju dve snežne oluje do kraja nedelje

Da li ste znali da je Springfild jedan od najčešće korišćenih imena gradova u čitavim Sjedinjenim Državama?

Springfield is one of the most commonly used town names in the entire United States. Pictured here: Springfield, Missouri. Editorial credit: mrcmos / Shutterstock.com.

Sa velikom teritorijom kao što su Sjedinjene Države, logično je da se imena nekih gradova mogu ponavljati tokom vremena. Ova lista prikazuje najčešća imena u Americi i razloge njihove popularnosti.

#1 Vašington (Washington)

Sa 88 različitih gradova i naselja širom Amerike koji nose naziv ’Vašington’, ovo mesto zauzima broj 1 na našoj listi. S obzirom da je prvi predsednik Sjedinjenih Država bio Džordž Vašington (George Washington), činjenica da mu je toliko zajednica odalo počast baš na ovakav način i nije iznenađujuća. Najpoznatiji grad sa ovim imenom je Vašington D.C., glavni grad.

#2 Springfild (Springfield)

Springfild je na drugom mestu sa 41.različitim gradom i mestom koji dele ovo ime. Prvo mesto sa ovim imenom je osnovano 1636.godine, Springfild, Masačusets. Ime je dobio po Springfildu u Eseksu (Essex), u Engleskoj. Džordž Vašington je ovde osnovao Nacionalnu oružarnicu, a kasnije je postala svetski lider tokom Industrijske revolucije. Danas je televizijska emisija Simpsonovi smeštena upravo u Springfildu.

#3 Frenklin (Franklin)

Broj 3 na našoj listi je – Frenklin. Trideset i pet različitih gradova i naselja nosi ovo ime. Ono je i drugo na listi koje se koristi u čast jednog od očeva osnivača. Bendžamin Frenklin (Benjamin Franklin) je igrao važnu ulogu u oblikovanju Sjedinjenih Država. Neka od njegovih brojnih dostignuća uključuju pomoć u izgradi Deklaracije o nezavisnosti, promovisanje kolonijalnog jedinstva, obavljanje dužnosti američkog ambasadora u Francuskoj i uspostavljanje prve nacionalne komunističke mreže putem poštanske službe.

#4 Grinvil (Greenville)

Sledeći na listi je Grinvil, sa 30 imena gradova i zajednica. Jedan od najstarijih gradova sa ovim imenom je Grinvil, u Južnoj Karolini, koji je osnovan 1786.godine. Ime je nastalo po bujnom, zelenom izgledu okoline. Danas postoji čak i Grinvl na drugom države u Kaliforniji!

#5 Bristol

U Sjedinjenim Državama postoji 29 Bristola i svoju popularnost duguje Bristolu Engleske, jednom od ekonomski najvažnijih gradova u državi. Neka od poznatih mesta u Americi sa ovim imenom se nalaze u Virdžiniji, Tenesiju i Konetikatu. Bristol, u Tenesiju, se smatra rodnim gradom kantri muzike.

#6 Klinton (Clinton)

Klinton je izjednačen sa Bristolom sa 29 mesta sa ovim nazivom, od koja se tri nalaze u državi Njujork. Čini se da je ovo ime postalo popularno nakon Devita Klintona (Dewitt Clinton), ameirčkog senatora i guvernera Njujorka. Njegovo najveće nasleđe je bila izgradnja kanala Erie (Erie Canal).

#7 Fervju (Fairview)

Sledeće najpopularnije ime grada je Fervju. Poreklo imena Fervju nije jasno, iako se na nekoliko mesta navodi da se odnosi na pejzaž koji pruža „ispravan pogled“ (fair view). Fervju koji se nalazi u Juti je bio jedan od prvih gradova u državi koji su osnovali mormonski doseljenici.

#8 Salem

Salem je još jedno uobičajeno ime u Sjedinjenim Državama i dodeljeno je 26 gradova i mesta širom Amerike. Najpoznatiji od njih je Salem u Masačusetsu, koji je održao suđenja vešticama 1692.godine. Ova suđenja su bila odgovorna za smrtne kazne 14 nevinih žena i šest muškaraca koje je sud dodelio, zbog optužbi za veštičarenje. Upotreba imena Salem se proširila kada su se ljudi naselili u nova područja i koristili ime svog bivšeg doma.

#9 Medison (Madison)

Sledeće mesto na listi je Medison sa 24 različita grada koje nose to ime. Ovo ime je popularno zbog 4.predsednika nacije, Džejmsa Medisona (James Madison). Njegovo najveće nasleđe je učešće u izradi nacrta Ustava Sjedinjenih Država i Povelje o pravima. Takođe je blisko sarađivao sa Džordžom Vašingtonom na organizovanju nove savezne vlade. Jedno od najpoznatijih mesta je Medison, Viskonsin, glavni grad države.

#10 Džordžtaun (Georgetown)

Poslednji na listi je Džordžtaun. Ovo ime je ponovljeno u gradovima i mestima 23 puta. Jedan od mnogih Džordžtaun-ova danas je kvart u Vašingtonu, a osnovali su ga Džordž Gordon (George Gordon) i Džordž Bil (George Beall) oko 1745.godine. Postoje antagonistički stavovi o tome da li je grad dobio ime po njima ili po tadašnjem engleskom kralju Džordžu II. To je inspirisalo isto ime grada širom države.

 

Najčešća imena gradova i zajednica u Americi

Rang

Najčešće ime u Americi Pojavljivanja imena mesta širom Amerike
1 Wašington

88

2

Springfild 41
3 Franklin

35

4

Grinvil 30
5 Bristol

29

6

Klinton 29
7 Fervju

27

8

Salem 26
9 Medison

24

10

Džordžtaun

23

 

Izvor: Worldatlas.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0