Najbolji nacionalni parkovi u Ilinoisu

Najbolji nacionalni parkovi u Ilinoisu

11 neobičnih destinacija u Ilinoisu koje bi trebalo da posetite
Dalijev muzej – Priča o najkontroverznijem umetniku današnjice i njegovom nasleđu
7 gradova sa najboljim noćnim životom u Americi

Postoji pet fantastičnih službi nacionalnih parkova u Ilinoisu, iako država nema nacionalne parkove. Službe nacionalnog parka se sastoje od tri nacionalne istorijske staze (National historic trails), jednog nacionalnog spomenika (National monument) i jednog nacionalnog istorijskog lokaliteta (National historic site). Spremni ste da istražite sve što Prerijska država može da ponudi? Evo nekih od najboljih nacionalnih parkova u Ilinoisu za posetu.

1. Lewis & Clark – National Historic Trail

Nacionalna istorijska staza Lewis & Clark se proteže na oko 4.900 milja (7.900km). Proteže se od Pitsburga do ušća reke Kolumbija u Oregonu. To je treća najduža nacionalna staza posle Staze suza (the Trail of Tears) i Kalifornijske staze (the California Trail). Staza je u znak sećanja na ekspediciju Lewis & Clark-a od 1804. do 1806.godine. Lewis & Clark su bili američki istraživači i vojnici koji su krenuli da pređu novostečeni zapadni deo zemlje nakon kupovine Luizijane. Možete pešačiti stazom ili ići konjem, a na nekim lokacijama možete čak i nastaviti putovanje čamcem. U Ilinoisu, Lewis & Clark staza obuhvata neka divna mesta od značaja. Na primer, Fort Massiac, St. Nicholas spomenik i Fort Defiance državni park.

2. Trail of Tears – National Historic Trail

best national parks in Illinois

Staza suza (Trail of Tears) vodi vas na put nepravde, jer prati rutu kojom su išli američki Indijanci kada su bili ilegalno primorani da se presele iz domovine svojih predaka na dubokom jugu na indijsku teritoriju zapadno od reke Misisipi. Tokom uklanjanja Čirokija, istoričari procenjuju da je njih 3.000 – 4.000 umrlo tokom prolaska – tako je ruta dobila ime Staza suza. Danas, istorijska staza duga 5.000 milja prolazi kroz devet država i označava prisilno uklanjanje ljudi iz Čerokija, na primer, na desetine sertifikovanih nalazišta se nalazi duž rute. To je prelep način da saznate više o kulturi i nasleđu američkih Indijanaca i ovom mračnom periodu istorije. Duž odeljka u Ilinoisu, proći ćete pored mnogih fascinantnih karakteristika i sajtova. Na primer, Campground groblje, Golconda obala i Wayside prodavnica, kao i Bridges Tavern.

3. Mormon Pioneer – National Historic Trail

Ova staza prolazi kroz pet država. Staza prati rutu od 1.300 milja koju su vodili mormoni koji su pobegli iz Navua (Nauvoo) u dolinu Velikog slanog jezera (Great Salt Lake Valley) 1846-1847.godine. Dok hodate stazom, naučićete istoriju iza ove jedinstvene američke religije. Mesta za posetu duž Mormonske staze u državi Ilinois uključuju pristanište Nauvoo, državni park i muzej Nauvoo, zatvor i centar za posetioce Carthage.

4. Pullman – National Monument

Nacionalni spomenik Pullman priča priču o jednoj od prvih planiranih industrijskih zajednica u Sjedinjenim Državama. Takođe govori priču o uspavanom magnatu koji je pomogao u njegovom stvaranju i radnicima koji su tamo živeli. Nacionalni spomenik Pullman se nalazi u naselju Pullman u Čikagu. Ovaj istorijski kvart obuhvata mesto nekadašnjih prodavnica automobila Pullman Palace Car Work i upravne zgrade, hotel Florence, Arcade Park, i Greenstone crkve (trenutno the Greenstone United Methodist Church).

5. Lincoln Home – National Historic Site

Abraham Lincoln je bio šesnaesti predsednik Sjedinjenih Država. Međutim, pre nego što je postao predsednik, živeo je u Ilinoisu, a Lincoln Home nacionalno nalazište čuva Springfild, dom Ilinoisa i okolni istorijski okrug u kojem su Abraham Linkoln i njegova porodica živeli od 1844. do 1861.godine. Prilikom posete, dobićete uvid u život Linkolna kao porodičnog čoveka. Takođe ćete saznati o njegovom usponu kao uspešnog advokata i političara, kroz divne artefakte u kući, na primer, slike, dokumenta i pisma.

 

Izvor: Bigseventravel.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0