Najbolje knjige čija je radnja smeštena u Čikagu

Najbolje knjige čija je radnja smeštena u Čikagu

Mali gradić u Kaliforniji dom je najstarije Srpske Crkve u Americi!
Evo zbog čega Amerika nije dobila ime po Kolumbu već po Amerigu Vespučiju
Kako je zapravo nastao Hollywood?

Čikaška istorijska prošlost je pružila mnogim autorima obilje autobiografskog materijala i izmišljenu inspiraciju koja je za pisanje preko potrebna. Hajde da vidimo koje su najbolje knjige čija je radnja smeštena u Vetrovitom gradu!

#1 „Humboltov dar“ (Humboldt’s Gift), Saul Bellow (1975)

Preseljenje iz Kanade u Čikago tokom njegovih godina formiranja je ostavilo neizbrisiv trag na Saula Bellow-a; nekoliko autorskih romana dobitnika Nobelove nagrade je smešteno u Vetroviti grad, uključujući Humboltov dar. Roman koji je osvojio Pulicerovu nagradu 1976.godine prati prijateljstvo i stvaralačko rivalstvo dva pisca, Charlie Citrine-a i njegovog pesničkog mentora Von Humboldt Fleisher-a. Kada je Humbolt otkriven mrtav u oronulom njujorškom hotelu, Citrine je na vrhuncu svoje karijere, sa privatnim životom u potpunom haosu. Dok razmišlja o životu svog mrtvog prijatelja i odnosu između umetnosti i američkog kapitalizma, Citrine mora da otkrije da li mu je Humboltov posthumni dar – pravo na stari scenario – prilika ili prokletstvo koje čeka da se desi.

#2 „Kuća u ulici Mango“ (The House on Mango Street), Sandra Cisneros (1984)

Kuća u ulici Mango je pokretni asortiman kratkih priča koje je autorka Sandra Cisneros sastavila „kako bi ispričale jednu veliku priču, a svaka priča doprinosi celini – poput perli u ogrlici“. To je priča o punoletstvu i mladoj meksičko-američkoj devojci, Esperanzi Cordero, koja sanja da pobegne iz četvrti Čikaga, u kojem raste. Boreći se sa zagušljivim okruženjem i niskim očekivanjima društva od nje, Kordero svojim pesničkim rečima istražuje ko je ona i ko bi jednog dana mogla postati.

#3 „Oljuštite moju ljubav kao luk“ (Peel My Love Like An Onion), Ana Castillo (1999)

Carmen La Coja (Bogalj) Santos je plesačica flamenka iz Čikaga sa oštećenom nogom zbog dečije paralize. Nakon što je skoro dve decenije bila razapeta između svog ljubavnika, oženjenog vođe trupe flamenka Agustina i Manoloa, kolege plesača – sa kojim ima strastvenu, ali kratkotrajnu vezu – Carmen biva ostavljena od strane oba muškarca. Situacija postaje gora tokom njenog depresivnog stanja jer se paraliza vraća, ostavljajući je nesposobnom za ples. Nakon nekoliko različitih poslova i odluke o preseljenju kod svoje majke jer nije mogla da sastavi kraj sa krajem, neočekivana prilika da se vrati u sredšte pažnje oživljava ovu odlučnu, strastvenu plesačicu da ponovo krene u avanturu!

#4 „Đavo u Belom gradu“ (The Devil in the White City), Erik Larson (2002)

Ovo najprodavanije nefikcijsko delo Erika Larsona prati isprepletane sudbine dvojice šarmantnih i inteligentnih muškaraca tokom Svetskog sajma 1893.godine u Čikagu. Jedan je poznati arhitekta i urbanista, Daniel Burnham, koji je nadgledao izgradnju i dizajn sajma. Drugi je dr HH Holmes, jedan od najzloglasnijih američkih serijskih ubica koji je iskoristio Sajam kao priliku da izgradi hotel Worlds’s Fair Hotel – kuću sa plinskom komorom, stolom za seciranje i krematorijumom od 1.650 stepeni za odlaganje tela!

#5 „47th Street Black“, Bayo Ojikutu (2003)

Životi JC-ja i Mookie-a, dvoje srednjoškolaca koji žive na južnoj strani Čikaga, se menjaju kada naiđu na leš lokalnog siledžije. Nakon što su prodali nakit mrtvog čoveka u zalagaonici u vlasništvu poznato gangstera, njih dvojica se nalaze uronjeni u kriminalni podzemni svet Čikaga, radeći za šefa mafije. Kako poverenje među prijateljima počinje da slabi, loše izvršeno ubistvo završava JC-jevim odlaskom u zatvor. U međuvremenu, Mookie se uzdigao i postao najmoćniji čovek na južnoj strani grada. Do izlaska JC-ja, nasilni sukob između para je neizbežan.

#6 „Snovi moga oca“ (Dreams From My Father), Barack Obama (1995)

Memoari Baraka Obame su prvi put objavljeni 1995.godine kada se budući predsednik spremao da se kandiduje za državnog senatora u Ilinoisu. Knjiga počinje trenutkom kada je Obama saznao za smrt svog otuđenog oca u saobraćajnoj nesreći, i nastavlja se kao relativno istraživanje njegovog identiteta kao Amerikanca mešovitog nasleđa. Poreklo vodi iz Kanzasa, odakle je majčina strana, na Havaje, gde su mu se roditelji upoznali, i iz Čikaga u Keniju – gde mnogi članovi očeve porodice i dalje žive. Ova knjiga je pokretni, ranjivi autoportret čoveka koji bi nastavio duboko da oblikuje američku istoriju.

#7 „Projekat Lazarus“ (Project Lazarus), Aleksandar Hemon (2008)

Projekat Lazarus Aleksandra Hamona briše granice između činjenica i fikcije. Tokom 1908.godine, George Shippy, čikaški šef policije, je ubio mladog istočnoevropskog mladog jevrejskog imigranta po imenu Lazarus Averbuch tokom zbunjene interakcije koja je podelila javno menjenje. Shippy tvrdi da se ponašao u samoodbrani, verujući da je Averbuch bio anarhistički ubica, međutim, postoji malo dokaza koji potkrepljuju njegovu priču. Hemonova opsesija slučajem se ogleda kroz izmišljeni lik Brik-a – pisca istočnoevropskog porekla koji živi u današnjem Čikagu, koji se vraća Averbuch-ovim stopama kako bi otkrio istinu. Brikove i Lazarusove priče se odvijaju kroz čitav roman i blisko se prepliću, što dovodi do nekih čudesnih i provokativnih otkrića.

#8 „Sin zavičaja“ (Native son), Richard Wright (1940)

Sin zavičaja je knjiga koja izaziva samoistraživanje i razmišljanje o tragičnim odjecima rasnih i ekonomskih predrasuda u američkim gradskim oblastima. Priča počinje kada se Bigger Thomas, crnac odrastao na južnoj strani Čikaga 1930tih godina, zaposlio kao šofer bogate bele porodice. Tragičan rasplet događaja se završava slučajnim ubistvom ćerke bogate porodice, Marije, koju Thomas zatim pokušava prikriti tako što će telo iseći na komade i staviti u peć. Dok se vlasti približavaju, Thomas ide do krajnjih i šokantnih granica da prikrije svoj zločin.

#9 „Džungla“ (Jungle), Upton Sinclair

Novinar i pisac Upton Sinclair se nadao da će svojom knjigom Džungla poremetiti američku industriju pakovanja mesa. Priča prati porodicu potplaćenih imigranata iz Litvanije koj rizikuju prljave i nebezbedne uslove rada u čikaškom „Packingtown-u“ – okrugu prepunom klanica i pogona za preradu mesa – kako bi preživeli. Razočarana američkim snom, porodica Rudkus doživljava niz sve mučnijih događaja, koji su svi spiralno uzrokovani korupcijom i nemarom u gradskim oblastima mesa. Dok se Sinclair nadao da će unaprediti socijalizam upozoravajući ljude na nehumane prakse, čitaoci su bili više zabrinuti opisima nehigijenskih fabričkih uslova kada je knjiga objavljena 1906.godine.

 

Izvor: Theculturetrip

COMMENTS

WORDPRESS: 0