Može li se putovati sa zelenom kartom – ali bez pasoša?

Može li se putovati sa zelenom kartom – ali bez pasoša?

Podnosioci zahteva za azil moraju da obezbede prevodioce od 13. septembra
Tramp najavio odlaganje roka za uvođenje REAL ID-a
Evo kako da pratite status vašeg povraćaja poreza za 2020. godinu

Kao stalni stanovnik Sjedinjenih Država, možda se pitate da li možete putovati van Amerike sa svojom zelenom kartom, ali bez pasoša. Kratak odgovor je – možda.

U ovom članku će glavna tema biti to kako da putujete koristeći svoju zelenu kartu i bez pasoša, koristeći dozvolu za ponovni ulazak umesto pasoša. Takođe će se razgovarati o prednostima dobijanja dozvole za ponovni ulazak.

Pregled osnovnih pitanja u ovom članku:

 1. Koji dokumenti su potrebni za putovanje izvan SAD-a?
 2. Kako mogu putovati sa zelenom kartom i bez pasoša?
 3. Koji su zahtevi za dobijanje dozvole za ponovni ulazak?
 4. Na koliko može da se napusti Amerika ako ste stalni stanovnik?
 5. Kako dozvola za ponovni ulazak može pomoći?
 6. Koja su ograničenja dozvole za ponovni ulazak?
 7. Koji su neki načini zaštite statusa stalnog stanovnika?
 8. Zaključak

Koji dokumenti su potrebni za putovanje izvan Sjedinjenih Država?

Kao stalni stanovnik Sjedinjenih Država (vlasnik zelene karte) možete putovati izvan Sjedinjenih Država. Za putovanje izvan SAD-a potrebna su vam tri dokumenta:

 1. Vaša kartica stalnog boravka
 2. Vaš pasoš
 3. Sve vize koje su potrebne u stranoj zemlji u koju putujete

Zakoni Sjedinjenih Država ne zahtevaju da zakoniti stalni stanovnik ima pasoš za ulazak u Ameriku. Međutim, za ulazak u drugu zemlju verovatno će vam trebati pasoš.

Takođe, aviokompanija sa kojom putujete može zahtevati da imate pasoš.

Ako nemate pasoš, u nastavku ćemo objasniti kako ipak možete putovati.

Kako se može putovati sa zelenom kartom i bez pasoša?

Čak i ako nemate važeći pasoš, možda ćete ipak moći da putujete koristeći zelenu kartu i dozvolu za ponovni ulazak.

Evo kako.

Mnogi stalni stanovnici Sjedinjenih Država nemaju važeći pasoš iz zemlje u kojoj su državljani. U mnogim slučajevima oni ili ne mogu da dobiju pasoš ili bi bilo izuzetno teško dobiti pasoš. U takvim situacijama, zakoniti stalni stanovnik se može prijaviti za dozvolu za ponovni ulazak (Reentry permit).

Dozvola za ponovni ulazak je putna isprava. To je mala knjižica koja ima identifikacionu stranicu i takođe ima mnogo praznih stranica za markice i vize. Kada stalni stanovnik ne može dobiti pasoš iz zemlje u kojoj ima državljanstvo, dozvola za ponovni ulazak može zameniti pasoš jer mnoge zemlje dozvoljavaju da se umesto pasoša koristi upravo ovaj dokument.

Znači, dozvola za ponovni ulazak se može smatrati kao pasoš i uz nju se mogu priložiti vize kao što bi bile priložene u pasošu. Međutim, morate se uveriti da će država koju nameravate da posetite umesto pasoša prihvatiti dozvolu za ponovni ulazak. Ovo na kraju zavisi od zemlje koju nameravate da posetite. S toga, dobro se informišite jer je upravo ovo razlog zašto je naš odgovor na samom početku teksta bio ’Možda’ – da li ćete moći da putujete bez pasoša u potpunosti zavisi od toga da li će vam zemlja u koju putujete dozvoliti da upotrebite dozvolu za ponovni ulazak umesto pasoša.

Koji su zahtevi za dobijanje dozvole za ponovni ulazak?

Da biste dobili dozvolu za ponovni ulazak, postoji 5 glavnih uslova:

 • Morate dostaviti Obrazac I-131 Američkoj službi za imigraciju i državljanstvo (USCIS) sa nekom pratećom dokumentacijom
 • Morate biti fizički pristupni u SAD-u kada je vaša dozvola za ponovni ulazak podneta i prihvaćena od strane USCIS-a
 • Morate prisustvovati biometrijskom sastanku (digitalni otisak prsta) u Sjedinjenim Državama
 • Morate nameravati da privremeno napustite Sjedinjene Države. To znači da u vreme kada napuštate Ameriku do povratka morate održavati nameru da se vratite u Sjedinjene Države kao svoj dom

Na koliko dugo mogu na napustim Sjedinjene Države kao stalni stanovnik?

Kao stalni stanovnik Sjedinjenih Država, možete napustiti Ameriku na najviše 1.godinu i koristiti karticu stalnog boravka (Obrazac I-551) za ponovni ulazak u Sjedinjene Države.

Međutim, nakon što napustite Sjedinjene Države duže od 6 meseci, ispunjavate uslove za dodatne procedure inspekcije imigranata. Imigracioni službenici vas mogu ispitati da utvrde da li ste napustili zelenu kartu na osnovu vašeg odsustva. U nastavku će biti pomena kako dozvola za ponovni ulazak može pomoći u ovoj situaciji.

Ako ste izvan Sjedinjenih Država duže od godinu dana, vaša zelena karta (I-551) se više ne može koristiti za ponovni ulazak u Sjedinjene Države. Za ponovni ulazak će vam trebati važeća dozvola za ponovni ulazak ili ćete morati da se prijavite za boravišnu vizu za povratak (SB1 viza).

Kako mi dozvola za ponovni ulazak može pomoći?

Dozvola za ponovni ulazak ima 3 glavne prednosti:

 • Putni dokument: ako ne možete da dobijete pasoš, možda ćete umesto pasoša moći da upotrebite dozvolu za ponovni ulazak (ako će zemlje koje planirate da posetite prihvatiti dozvolu za ponovni ulazak kao važeći oblik putne isprave)
 • Zaštitni status: kao što je gore spomenuto, ako napustite Sjedinjene Države duže od 6 meseci, imate pravo na dodatnu inspekciju po povratku iz Sjedinjenih Država. Imigracioni službenici proveravaju da li ste napustili status stalnog boravka. Dozvola za ponovni ulazak stvara pravnu pretpostavku da niste nameravali napustiti zelenu kartu
 • Ulazni dokument u Sjedinjene Države: ako napustite Sjedinjene Države na duže od godinu dana, vaša zelena karta (Obrazac I-551) više ne važi za ponovni ulazak u Sjedinjene Države. Dozvola za ponovni ulazak važi do dve godine od dana izdavanja i može se koristiti za ponovni ulazak u Sjedinjene Države sve dok važi

Koja su ograničenja dozvole za ponovni ulazak?

Ako umesto pasoša koristite dozvolu za ponovni ulazak, to možete učiniti samo ako zemlja koju planirate da posetite prihvati dozvolu za ponovni ulazak kao važeću zamenu za pasoš. Takođe, dozvola za ponovni ulazak ne garantuje da ćete biti primljeni u Sjedinjene Države. Dozvola za ponovni ulazak stvara pravnu pretpostavku da ste nameravali da zadržite status stalnog boravka. Međutim, USCIS i dalje može prevazići ovu zakonsku preptostavku ako postoji dovoljno dokaza.

Koji su načini da zaštitim svoj status stalnog stanovnika?

Ako napuštate Sjedinjene Države duže od 6 meseci, nabavite dozvolu za ponovni ulazak. Ono na šta takođe treba obratiti pažnju je sledeće:

 • Održvati čvrste veze sa Sjedinjenim Državama
 • Plaćanje poreza kao stanovnik Sjedinjenih Država
 • Održavanje američke adrese
 • Održavanje vozačke dozvole
 • Posedovanje imovine u SAD-u
 • Posedovanje preduzeća sa sedištem u Sjedinjenim Državama
 • Imati bankovni račun u Sjedinjenim Državama

U najvećoj mogućoj meri, vodite evidenciju i dokumentaciju koji pokazju da je vaše putovanje izvan Sjedinjenih Država bilo samo privremeno.

Zaključak

Kao stalni stanovnik Sjedinjenih Država, dozvoljeno vam je da slobodno putujete izvan SAD-a. Za putovanje vam je obično potrebna kartica stalnog boravka (zelena karta), važeći pasoš i sve vize koje zemlja zahteva da posetite. Dok Amerika ne zahteva da stalni stanovnici imaju važeći pasoš za ponovni ulazak na njenu teritoriju, strane zemlje i avio kompanije zahtevaju da imate pasoš.

Ako nemate važeći pasoš i ne možete ga dobiti, možda ćete umesto pasoša moći da upotrebite dozvolu za ponovni ulazak.

 

Izvor: Ashoorilaw.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0