Minimalna satnica u Čikagu povećava se od 1. jula

Minimalna satnica u Čikagu povećava se od 1. jula

Sud u Ilinoisu oborio uredbu guvernera Pritzkera za ostanak kod kuće
OK – Kako je nastala najpopularnija reč na svetu?
Počele prijave za 100 evra pomoći, pravo imaju i državljani Srbije u inostranstvu!

Minimalna satnica u Čikagu sada iznosi 15 dolara po satu za poslodavce koji imaju 21 ili više zaposlenih i 14 dolara na sat za manja preduzeća.

U julu je predviđeno povećanje te stope, kažu gradski zvaničnici.

1. jula, prema gradskoj Uredbi o minimalnoj plati, minimalna satnicca u Čikagu za radnike bez napojnice povećaće se na 15,40 dolara za velika preduzeća koja zapošljavaju 21 ili više radnika i 14,50 dolara za manja preduzeća.

Za radnike koji dobijaju bakšiš, stope će se takođe povećati – na 9,24 dolara za velike poslodavce i 8,70 dolara za manja preduzeća.

Tinejdžeri mlađi od 18 godina videće novu minimalnu platu od 12 dolara za zaposlene bez napojnice i 7,20 dolara za zaposlene koji daju napojnicu.

Prema državnom zakonu, tinejdžeri mlađi od 18 godina moraju dobiti najmanje trenutnu minimalnu zaradu za mlade u Ilinoisu, koja iznosi 9,25 dolara.

Poslodavci koji održavaju poslovne objekte u gradu Čikagu ili su obavezni da dobiju poslovnu licencu za rad u gradu, obavezni su da svojim zaposlenima plaćaju najmanje minimalnu platu u Čikagu“, navodi se u saopštenju za javnost iz grada.

„Pored toga, svaki zaposleni koji radi dva sata ili više u gradu u periodu od dve nedelje takođe mora da prima najmanje minimalnu platu u Čikagu.

Pored povećanja gradske minimalne stanice 1. jula, određene industrije u Čikagu, uključujući zdravstvo, hotele, restorane, maloprodaju ili skladišta, u to vreme će takođe morati da objavljuju rasporede rada uz najavu od najmanje 14 dana, što je povećanje od prethodne 10 dana obaveštenja.

Okrug Cook, koji ima sopstvenu Uredbu o minimalnoj plati, takođe će povećati svoju minimalnu platu 1. jula, sa 13 na 13,35 dolara za radnike bez napojnice i sa 6,60 na 7,40 dolara za radnike koji daju napojnicu.

Trenutna minimalna plata za državu Ilinois za radnike bez napojnice je 12 dolara i 7,20 dolara za radnike koji daju napojnicu. Prošle godine, minimalna plata bila je 11 i 6,60 dolara, respektivno.

1. januara 2023. te stope će se povećati na 13 USD za radnike bez napojnice i 7,80 USD za radnike koji daju napojnicu.

Minimalna plata u Čikagu se povećava 1. jula

COMMENTS

WORDPRESS: 0