Millennium Park – Najveći otvoreni park u Čikagu

Millennium Park – Najveći otvoreni park u Čikagu

Priča o Mejbel Danlop Grujić – dobrotvorki i osnivačici Kola srpskih sestara
Kolonizacija Amerike: Kako su Evropljani iz korena promenili Novi svet
Da li ste nekada videli novčanicu od 100.000 dolara? Ovo je neverovatna priča o njenom nastanku

Čikago je grad prelepih parkova. Ako volite šetnju i uživate na otvorenom znajte da Čikago ima cak 570 parkova! Najveći i najposećeniji park, zamisao je bivšeg gradonačelnika Richarda M. Daleija. Millennium Park je najveći javni prostor u centru Čikaga. Otvoren je 2004. godine i sada je jedna od najvecih besplatnih atrakcija grada. U daljem tekstu predstavljamo vam neke od najlepsih znamenitosti ovog parka.

Jay Pritzker Pavilion je dizajnirao Frank Gehri, a izrađen je od brušenog nerđajućeg čelika. Paviljon je nazvan u znak sećanja na Jay Pritzkera, istaknutog čikaškog biznismena čija je porodica širom grada poznata po filantropiji.

Jay Pritzker Pavilion se diže 120 stopa u vazduh i podseća na trake koje lebde na vetru, što nije bio lak podvig za projektante. Prostor za sedenje iznosi 11.000 osoba (4.000 sedišta ispred bine i mesta za 7.000 na velikom travnjaku) prekriven je ukrštenim cevima koje podržavaju vrhunski zvučni sistem . Jay Pritzker Pavilion domaćin je brojnih besplatnih muzičkih događaja od proleća do jeseni, uključujući muzički festival Grant Park i popularni Gospel Fest.

Lurie Garden je iznenađujuće mirno mesto, velikim delom zahvaljujući živoj ogradi visokoj 15 stopa, koja ga zatvara sa dve strane. Ograda štiti vrt od pešaka i treba da simbolizuje opis Karla Sandburga, “Čikago kao grad širokih ramena”. Duž istočne strane preko plitke tekuće vode prelazi drveni mostić, popularno tokom vrućih leta u Čikagu, gde ljudi sede na ivici i hlade prste u reci.

Cloud Gate – među lokalcima iz očiglednih razloga poznat kao “the Bean” – skulptura je talentovanog britanskog umetnika Anisha Kapoora. Cloud Gate teži više od 110 tona, dugačak je 66 i visok 33 stope. Bean je stvoren korišćenjem ogromnog broja pojedinačnih ploča od nerđajućeg čelika. Blještava površina Cloud Gate-a rezultat je hiljade sati poliranja. Skulptura ima izgled ogromne kapljice tečne žive, a staklena površina nudi neverovatan odraz gradskog obrisa. Posetioci mogu prošetati ispod Cloud Gate-a, koji je iznenađujuće konkavan.

Crown Fountain je dizajniran od strane španskog umetnika Jaumea Plense i jedinstvena je objekat u Čikagu. Umetnika su inspirisale istorijske fontane kod kojih iz ukrasa sa grotesknim likom izvire voda. Plensina verzija sastoji se od dve staklene kule od 50 stopa koje prikazuju rotirajuće video slike hiljada stanovnika Čikaga.

crown fountain chicago glasnik

Deca su najveći obožavaoci Krunske fontane, koja je udaljena manje od jednog bloka od Čikaskog instituta za umetnost. Dok se slike na kulama prikazaju tokom cele godine, vodeni deo se pokreće tek sredinom proleća do sredine jeseni, kada to vremenski uslovi dozvoljavaju.

COMMENTS

WORDPRESS: 0