Milioni Amerikanaca u opasnosti da ostanu bez pomoći države

Milioni Amerikanaca u opasnosti da ostanu bez pomoći države

Majami, Las Vegas ili Nju Orleans – evo koji od ova tri je najzabavniji grad u Americi
Državni sekretar Ilinoisa poručio vozačima: “Ne dolazite u Registar motornih vozila ukoliko nije neophodno”
8 novih država u karantinskoj listi za putnike koji dolaze u Čikago

Predstavnici republikanaca i demokrata u Kongresu nastavljaju pregovore u pokušaju da se dogovore o novom paketu pomoći Amerikancima tokom pandemije.

Ako se dogovor ne postigne u narednim danima, pre nego što Kongres ode na prazničnu pauzu, oko 12 miliona ljudi neće primiti pomoć za nezaposlene, a oko 40 miliona bi moglo da bude izbačeno iz stanova zbog neplaćanja kirije, pošto ta dva programa pomoći ističu krajem meseca, piše Glas Amerike.

U petak ističe i rok rezolucije za finansiranje američke vlade, a ako se ne usvoji nova, moguće je obustavljanje rada federalnih agencija.

Lider većine u Senatu Mič Mekonel je nagovestio da želi da se usvoji novi paket pomoći za pogodjene pandemije, ako republikanci i demokrate uspeju da prevazidju razlike.

Republikanci žele da se pokrene poslovanje bez rizika od tužbi u vezi sa eventualnim zaražavanjem, dok demokrate traže više novca za savezne države i lokalni nivo, delom i da bi se povećale plate zdravstvenim radnicima.

Demokrate, međutim, insistiraju da se poveća pomoć saveznim državama jer to povezuju i sa vakcinacijom protiv kovida 19, koja je nedavno počela u SAD.

Izabrani predsednik Džo Bajden je rekao da, iako se Kongres dogovori o novom paketu pomoći, verovatno će biti potrebe da novi saziv, koji stupa na dužnost u januaru 2021, izglasa novi paket.

Ako se Kongres dogovori pre praznika, taj dogovor treba da verifikuje i predsednik Donald Tramp, a Bela kuća saopštava da će morati da prouči detalje pre nego što to potpiše.

Mnogi Amerikanci, koji su izgubili posao tokom pandemije, primali su 1.200 dolara mesečno. Predstavnici obe stranke su načelno podržali da se ta isplata nastavi. U ponedeljak je grupa predstavnika u Kongresu iz obe stranke predstavila predlog paketa pomoći vrednog 758 milijardi dolara, koji podrazumeva da se pomoć nezaposlenima produži do 19. aprila.

Kongres je u martu ove godine usvojio paket pomoći vredan tri hiljade milijardi dolara (CARES Act), što je najveći iznos pomoći u istoriji SAD.

Izvor: B92

COMMENTS

WORDPRESS: 0